Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:53, 2. 1. 2023.

| Društvo

Oko 20 različitih protesta u Nišu tokom prošle godine - neke borbe građana dobijene, druge još neizvesne

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Brzi Brod protest
Nišlije i protesti; foto: M. F.

Protesti, štrajkovi i prekršajne prijave zbog ekoloških demonstracija oboleželi su prethodnu 2022. godinu. Nišlije su izlazile na ulice zbog seče drveća, "otimanja" koševa, sporih radova u Ulici Vojvode Putnika, blokirali su Čamurlijski i put ka Niškoj Banji, iskazivali nezadovoljstvo zbog fiskalizacije, poreskih inspekcija, struje, neisplaćenih plata, nasilja po školama, ali i izgradnje dalekovoda. Neki protesti su bili bezuspešni, a od pojedinih građani još ne odustaju.

Sam početak 2022. godine obeležile su prekršajne prijave učesnicima ekoloških protesta. Najveće nezadovoljstvo Nišlija izazvalo je to što mnogi od njih nisu legitimisani, već su prekršajni nalozi samo stizali na adrese građana. Drugi su označavani i kao organizatori protesta, a nakon sudskog odlučivanja većina prijava je odbačeno. protest niš Ekološki protesti doneli prekršajne prijave; foto: T. T.

Prvi protest, a ujedno i blokadu saobraćaja građani su započeli sa prvim sunčanim danima. U prvoj polovini marta, prodavci polovne robe na niškom buvljaku, na sat vremena zatvorili su Jadransku ulicu koja povezuje Tvrđavu i naselje Jagodin mala jer im inspekcija nije dozvoljavala da nastave sa prodajom. U međuvremenu, buvljak je prebačen na prostoru OTC-a.

Samo nedelju dana kasnije, a tri meseca od ekoloških potesta, građani su se ponovo okupili ispred Tržnog centra "Kalča", gde im se po prvi put obratio i Savo Manojlović iz “Kreni promeni”, koji ih je pozvao na potpisivanje narodne inicijative protiv trajnog iskopavanja litijuma i bora. protest škola5 Roditelji i učenici protiv izgradnje parkinga; foto: JV/T. T.

Usledilo je i nekoliko protesta roditelja i učenika OŠ “Sveti Sava” zbog planirane izgradnje humaitarnog parkinga kraj škole. I pored brojnih protivljenja građana, gradska vlast ipak je izvela radove.

Uveđenje elektronske fiskalizacije na pijace nije izrevoltiralo samo prodavce iz Niša, već i one sa celog juga zemlje, pa su u znak štrajka zatvorili tezge i krenuli put Beograda da tamo skrenu pažnju javnosti na svoje probleme, ali promena u odluci nadležnih nije bilo.

Vojvode Putnika NIšlije gotovo svakog meseca protestvovale; foto: T. R.

To što su preko noći ostali bez koševa na terenu ispred zgrade u Ulici Pariske komune i što je jedan od koševa dat meštanima naselja Nikola Tesla, nateralo je stanare da se okupe sa brojnim parolama. Na “otete” koševe brzo se zaboravilo, pa su stanari našli dogovor sa gradskom vlašću da na tom mestu bude bilo koji drugi sport osim košarke.

Nišlije su bile i na protestima ispred fabrike Jura u Leskovcu za dan rada, ali i protiv izgradnje azila za pse u Opštini Gadžin Han.


"Neke se pobede dobijaju na juriš"

Jedan od dva protesta koji su izazvali najveću pažnju javnosti jeste u Ulici Vojvode Putnika. Stanari su se najviše su se žalili na sporu rekonstrukciju ulice zbog koje imaju brojne probleme, dok poslednjih meseci ukazuju na loše izvedene radove.

Blokade puteva dešavala se u se u naselju Čamurlije, gde su građani nakon saobraćajne nezgode u kojoj je povređen dečak, zahtevali postavljanje signalizacije i na putu ka Niškoj Banji gde su prodavci kvantaške pijace protestovali protiv vanpijačne prodaje, zbog koje im je smanjena prodaja.

Obe borbe imale su pozitivne ishode i nadležni su izašli u susret građanima.

9 od 10 porodica kojima su montažne kuče u Ulici Aleksandra Medvedeva izgorele još 2021. godine, avgusta prošle godine u znak protesta postavile su šatore i tražile od Grada da ih konačno zbrine.

Sotirovski je tada rekla da su porodice odbile gradske stanove za koje bi plaćale zakup i da “povratka nema”.

06protest brzi brod2 Protesti u Brzom Brodu bili najbrojniji; foto: JV/T. T. Zbog neisplaćenih plata, ali i zato što nakon prodaje nisu znali da li su i dalje u radnom odnosu, zaposleni u niškom "Alu holdingu", nekadašnjem "Nisalu, takođe su protestovali krajem avgusta.

Novu školsku godinu prosvetari su 1. septembra započeli štrajkom, odnosno skraćivanjem časova na 30 minuta. Neki od zahteva koji još nisu ispunjeni su smanjenje broja učenika u odeljenju i povećanje plata za 20 odsto.


Brzim Brodom do dalekovoda

Protest Romi 3; foto J. J Protest zbog isključenja struje; foto: J. J. Najveću pažnju javnosti, ali najbrojnije učešće građana bilo je prisutno na protestima Brzobrođana koji se protive izgradnji nadzemnog dalekovoda u tom naselju.

Meštani su svake nedelje izlazili na proteste, jednom prilikom su sprečili radnike EMS-a da grade, a dežurali su i u šatorima.

Protesti su privremeno odustavljeni, dok se čeka na rekacije Grada i nadležnih, ali su više puta istakli da neće odustati od zahteva da se dalekovodi grade podzemno kao u ostatku grada.

Protest prosvetara - Niš Protesti "Stop nasilju u školama"; foto: S. V.Nakon 5 meseci bez struje Romi iz naselja "12. februar" u Nišu odlučili takođe su odlučili da protestuju i upadnu u Gradsku kuću, a stigli su i do Beograda. Rešenje problema se još ne nazire, pa ostaje neizvesno da li će dobiti struju.

Nekoliko desetina građana okupilo sredinom oktobra ispred Gradske kuće, zbog kazni koje su dobijali od kako je uveden sistem “Oko sokolovo”. Protesti nisu nastavljeni, jer osim što je nije bilo velikog broja građana, nije bilo ni konkretnih zahteva okupljenih.

Štrajkovači su i prodavci u niškom Podzemnom zbog čestih poseta poreske inspekcije, dok su poslednji u nizu protesta Nišlija bili na niškom keju zbog seče drveća, kao i prosvetara, u znak solidarnosti sa svojim kolegama i skretanja pažnje nadležnih na sve češće nasilje po školama.

Kraj godine, decembar, obeležilo je i okupljanje oko stotinak ljudi kod mosta u Donjoj Vrežini kako bi meštani pokazali gradskoj vlasti da je im je most neophodan. Jasnih i konkretnih odluka gradske vlasti o gradnji novog mosta još nema, pa nije poznato hoće li on biti kolski ili pešački.

"Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Seljak

    08:18 // 3. 1. 2023.

    Ni jedna bitka na žalost nije dobijena, naročito ekološka. Ako neko misli da jeste u velikoj je zabludi. Na kraju krajeva, dobijena bitka ne znači da je dobijen rat. Tek ove godine će MHE odraditi zakonske temelje, ove godine će Rio Tinto kupiti vođe protesta i pomoćnike. Živi bili pa videli. Mentalisti će i dalje bez kazni bacati otpad gde stignu po prigradskim naseljima i priobalju reka.

  • Ograda duž celog Bulevara

    07:32 // 3. 1. 2023.

    Ima, bre, i lepe ideje u kasabi Niš. Stavljam ogradu nasred svake sobe, sigurnosti radi!

  • Petkom u 10h

    07:27 // 3. 1. 2023.

    I svakog petka protesti radnika pokradenih fabrika-giganata koje su izgradile Niš, u 10h ispred kabineta Gradonačelnika Niša. Zbog neisplaćenih zarada! Radnici imaju pravosnažne izvršne presude!!! U Srbistanu... napreDNO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: