Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:51, 11. 11. 2021.

| Društvo

Oko 50 miliona dinara za “Oko sokolovo” u Nišu, na tenderu izabran beogradski “Parking servis”

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
foto
Vrednost nabavke je oko 50 miliona dinara, a kompanija koja je ponudila skoro pet puta nižu cenu je odbijena; foto: JV arhiva

Skoro tri meseca nakon otvaranja ponuda niški JKP Parking servis izabrao je najbolju ponudu na tenderu za sistem koji bi trebalo da putem mobilnog video-nadzora proverava da li su se vozači u Nišu propisno parkirali. Ugovor će biti dodeljen grupi ponuđača u kojoj su beogradski Parking servis i firma Prokomsoft iz Novog Sada, a vrednost nabavke je oko 50 miliona dinara sa PDV-om, dok je kompanija koja je ponudila skoro pet puta nižu cenu odbijena.

Kako je navedeno u Odluci o dodeli ugovora, Prokomsoft iz Novog Sada će obezbediti opremu i održavati sistem zajedno sa beogradskim Javnim komunalnim preduzećem za javne garaže i parkirališta Parking servis, koje će pružati usluge korišćenja softverske licence sistema dok traje dvogodišnji ugovor.

Javnom pozivu odazvala se i kompanija Easy park, iz koje su ranije osporavali konkursnu dokumentaciju i ukazivali da se kriterijumi potpuno poklapaju sa karakteristikama sistema Oko sokolovo koji već koristi beogradski Parking servis, te da je niško preduzeće i pre pokretanja tendera namenilo ugovor.

odluka Tri meseca od otvaranja ponuda odluka doneta; foto: printscreenNa tvrdnje da je izvesno da će ugovor biti dodeljen preduzeću iz Beograda jer jedino u Srbiji ispunjava uslove, iz niškog Parking servisa odgovorili su tada ukazujući na to da je poziv otvoren i za firme iz drugih zemalja.

Međutim, pozivu se nije odazvala nijedna kompanija iz inostranstva, a beogradska firma Easy park koja je ponudila skoro pet puta nižu cenu, odbijena je jer je ponuda ocenjena kao neprihvatljiva.

Ako načinimo osvrt na prethodnu fazu postupka javne nabavke (faza pre otvaranja ponuda) možemo da konstatujemo da je ponuđač Easy park d.o.o. Beograd prvo podneo Zahtev za zaštitu prava kojim je osporio konkursnu dokumentaciju i u kome je izneo tvrdnju da osim ponuđača koji već ima implementiran ovakav sistem u Beogradu „ne postoje pravni subjekti koji mogu da ispune uslove propisane konkursnom dokumentacijom, jer je naručilac kriterijumima za izbor privrednog subjekta to onemogućio“. Tvrdnje iz zahteva za zaštitu prava ponuđač je i sam demantovao kada je u nastavku postupka samostalno podneo ponudu tvrdeći u Izjavi da ima zaključen ugovor o implementaciji ovakvog sistema sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Azerbejdžana od 01.04.2020. godine (što je 13 meseci pre podnošenja Zahteva za zaštitu prava) - piše u Odluci o dodeli ugovora.

Kako je navedeno, iz firme Easy park nisu dokazali da su implementirali ovakav sistem u Azerbejdžanu, pa je zaključeno da ne ispunjavaju kriterijume za kvalitativni izbor.

Podsetimo, tender je raspisan 19. maja, a na zloupotrebe su avgusta ukazivali predstavnici niške opozicije. Iz Demokratske, Narodne i Stranke slobode i pravde tvrdili su da je firma koja je nudila donaciju i nižu cenu odbijena, te da će ovaj sistem koštati Nišlije više stotina hiljada evra.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je još u oktobru prošle godine da će Oko sokolovo u Nišu biti uvedeno 2021. i rekla da bi se time uveo komunalni red i dopunila gradska kasa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Niš

    11:21 // 18. 10. 2022.

    Evo rešenja-širi centar grada pretvoriti u pešački zonu,osim za GSP.

  • Sendvič majstor

    15:42 // 12. 11. 2021.

    Čoveče,pa ovo je tesna koža 10 nastavak!

  • драган

    09:12 // 12. 11. 2021.

    Za te pare(50.000.000 din) i dve godine bi angazovali 5ljudi da slikaju i pisu kazne non stop. i otplatili bi sebe za dve godine.
    das im 120.000(hiljadu evra) mesecno, svaki dan ima po 12 sati setaju. ima budu gori no jehovini svedoci. opremu vec imaju i samo udri. moz malo pojacaju s neki pipsic sto pusta suzice i sokercic.
    cetnici imali trojke a nislije imaju petorke :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: