Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 1. 7. 2022.

| Društvo

“Oko sokolovo” od danas na ulicama Niša - do avgusta samo opomene, a onda i kazne

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
ooko sokolovo 7
"Oko sokolovo" počinje sa radom; foto: T. R.

Na ulicama Niša dva vozila sistema Oko sokolovo od danas će putem video-nadzora proveravati da li su vozači propisno parkirali automobile. Najpre će samo opominjati, a od avgusta će i kažnjavati. Za vozače koji nisu platili parking mesto na koje su ostavili automobil biće zadužen JKP Parking servis, a za one koji su se parkirali na nedozvoljenim mestima Komunalna milicija.

ooko sokolovo 6 Do avgusta opomene, a onda i kazne; foto: T. R.Nadležni kažu da bi novi sistem trebalo da uvede red u saobraćaj u gradu. Dva vozila, koja su inače plaćena oko 9,3 miliona dinara, radiće od 7 do 21 sat. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski smatra da će to pomoći da se smanje zakrčenja i podseća da kažnjavanje kreće od 1. avgusta.

Verujemo da će ova dva vozila da nam pomognu da regulišemo saobraćaj, da autobusi konačno krenu žutom trakom na bulevarima, da taksisti takođe imaju svoj deo na bulevarima i da kada su dva špica, posebno jutarnji i popodnevni, saobraćaj u Nišu nesmetano funkcioniše - objašnjava Sotirovski.

Iako je još u oktobru 2020. godine rekla da bi osim uvođenja komunalnog reda Oko sokolovo dopunilo gradsku kasu, gradonačelnica sada kaže da o tome ne razmišljaju i da to nije cilj. ooko sokolovo 5 Građani se žale na nedostatak parking mesta; foto: T. R.

Koliko će Oko sokolovo puniti budžet, o tome zaista nismo razmišljali niti izvodili bilo kakvu računicu i to nam nije cilj. Cilj nam je da uvedemo red u saobraćaj - navodi Sotirovski.

V. d. direktora Parking servisa Dejan Dimitrijević pojašnjava da će u posao biti uključeno i to preduzeće i Komunalna milicija.

Kada sistem sa video-nadzorom detektuje registarsku oznaku, ako je ona pozicionirana na parking mestu ide na sistem Parking servisa, radi kontrole i naplate parkiranja. Ako je vozilo detektovano mimo parking mesta, ide na sistem Komunalne milicije, kako bi se odradila kategorizacija prekršaja zarad kazne - kaže on.

ooko sokolovo 2 Niš ima oko 3.600 parking mesta; foto: T. R.Prošle godine je po nalogu Saobraćajne policije Parking servis uklonio oko 7.000 nepropisno parkiranih vozila, kaže on, a cene uklanjanja kreću se od 5.000 do 20.000 dinara.

Koordinator Komunalne milicije u Nišu Dejan Kovačević apeluje na građane da poštuju komunalni red i podseća da su sve kazne za nepropisno parkiranje u Nišu trenutno 5.000 dinara, a opomene u prvih mesec dana stizaće na kućne adrese.

ooko sokolovo 4 Biće uključeni "Parking servis" i Komunalna milicija; foto: T. R.Vest o tome da će nakon Beograda i Niš dobiti sistem kontrole i naplate parkiranja putem mobilnog video-nadzora nije obradovala građane. Najčešće zamerke odnose se na nedostatak parking mesta.

Dimitrijević kaže da ih u gradu trenutno ima oko 3.600, procenjuje da u centru nedostaje bar još 500 i dodaje da se razmatra lokacija za novu javnu garažu. To što vozači često nemaju gde da se parkiraju pripisuje porastu standarda u Nišu.

Zbog istočnjačke infrastrukture malo smo ograničeni prostorom gde možemo da obeležimo parking mesta, ali nove tehnologije nam omogućavaju da krenemo sa nekim novim parking mestima - ističe Dimitrijević.

ooko sokolovo 3 Dva vozila plaćena oko 9,3 miliona dinara; foto: T. R.Sotirovski ističe da će kroz javno-privatno partnerstvo pokušati da naprave nove podzemne garaže, na još 3-4 lokacije.

Razmišljali smo, takođe, posebno urbanisti i ljudi koji se bave saobraćajem, da možda jednog dana napravimo prsten u gradu, odnosno da zabranimo kretanje automobila i parkiranje u samom centru, da napravimo veliku pešačku zonu. Verovatno bi to napravilo dodatni problem bez javnih garaža, tako da idemo korak po korak - zaključuje gradonačelnica.

Nišlije negativno reaguju i na novine koje Oko sokolovo donosi - kontrolori više neće ostavljati kazne na šoferšajbnama, već će svako morati da proverava na internetu da li je kažnjen, a za osobe sa invaliditetom parking će biti besplatan samo tamo gde je za njih obeležen.

Podsetimo, tender za Oko sokolovo u Nišu raspisan je pre oko godinu dana, a posao su dobili beogradski Parking servis i firma Prokomsoft iz Novog Sada, dok je firma Easy park, koja je ponudila skoro pet puta nižu cenu, odbijena.

Sotirovski je nedavno najavila da bi do kraja godine u Niš trebalo da stigne i Zeleni pauk, koji će uklanjati vozila parkirana na zelenim površinama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Roki

    10:36 // 3. 7. 2022.

    Pored KOMUNALNOG HAOSA u gradu ti dovodis oko sokolovo da kaznjava vozace.JEDINO STA ZNA OVA NISKA VLAST JE DA PREPISUJE OD BEOGRADA I DA GLOBI SVOJ NAROD..STAMOTA!

  • Biće bolje, gore ne može...

    07:55 // 3. 7. 2022.

    Dva vozila, plaćena 9,3 miliona dinara. Šta za tih, skoro 80.000e dobijaju građani? Bezbedniji saobraćaj; više parking mesta, zakrpljene ulice?

  • Kr

    02:33 // 3. 7. 2022.

    Eto vam vucic

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: