Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 31. 5. 2022.

| Društvo

“Oko sokolovo” uskoro u Nišu, odbornici usvojili

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
parking kazne
Uskoro novi način naplate i kontrole parkiranja u Nišu; foto: Vanja Keser

Odbornici niške Skupštine usvojili su odluku koja će omogućiti da se sistem "Oko sokolovo" nađe na ulicama Niša. Predsednik Skupštine Boban Džunić kaže da bi taj sistem u Nišu trebalo da krene sa radom narednog meseca. To znači da će kontrolori JKP "Parking servis", koji su do sada to jedini radili, kontrolisati parkiranje samo u izuzetnim slučajevima.

V. d. direktora Parking servisa Dejan Dimitrijević pojašnjava da će Odluka o upravljanju javnim parkiralištima, koju su usvojili odbornici na 22. sednici Skupštine, uskladiti kontrolu i naplatu parkiranja sa uvođenjem novih tehnologija.

Plaćanje usluge parkiranja unapred (po započetom satu) vršiće se isključivo elektronskim putem, tako što korisnik kupuje elektronsku parking kartu: slanjem poruke preko mobilnih operatera, mobilnom aplikacijom za plaćanje instaliranom na mobilnom uređaju ili na odgovarajućim prodajnim mestima - piše u obrazloženju.

Skupština Niš Odbornici usvojili Odluku; foto: T. R.Kako je istaknuto, Komunalna milicija će kontrolisati nepropisno parkirana vozila, a Parking servis vozila parkirana na opštim parkiralištima.

Oni će razmenjivati informacije, preduzimati zajedničke mere i zajedno koristiti vozila sa sistemom Oko sokolovo.

Nadležni kažu da će tako biti manje nepropisno parkiranih vozila i gužvi, da će trotoari da budu prohodniji za pešake, zagađenje manje, kao i da će budžet Grada da ima veće prihode.

Donošenje predložene Odluke omogućiće pružanje kvalitetnije usluge građanima i posetiocima Niša u oblasti parkiranja na javnim parkiralištima, bolje održavanje komunalnog reda na području grada, uključivanjem kapaciteta komunalne milicije, davanje doprinosa podizanju saobraćajne kulture u gradu Nišu na primereni nivo, davanje doprinosa izgradnji i promociji grada kao „pametnog grada“ i većoj efikasnosti, efektivnosti i ekonomičnosti poslovanja vršioca komunalne delatnosti upravljanje javnim parkiralištima - navedeno je u obrazloženju.

Predsednik Skupštine Grada Boban Džunić ističe da bi Oko sokolovo u Nišu sa radom trebalo da krene juna i da će raditi po ugledu na taj sistem u Beogradu i drugim gradovima gde je već uvedeno.

Međutim, za odbornika koalicije “Niš moj grad” Branislava Jovanovića sporno je to što je sistem koji bi trebalo da putem mobilnog video-nadzora kontroliše da li su propisno parkirali automobile građane koštao 50 miliona dinara, što je na tenderu dobila beogradska firma i što će Nišlije plaćati, kako kaže, drakonske kazne za parkiranje.

Podsetimo, Dimitrijević je početkom aprila rekao da će Oko sokolovo u Niš stići do leta, a najave tog sistema nisu obradovale građane.

Posao su na tenderu dobili beogradski Parking servis i firma Prokomsoft iz Novog Sada, dok je firma Easy park, koja je ponudila skoro pet puta nižu cenu, odbijena.

Iz te kompanije osporavali su konkursnu dokumentaciju i ukazivali da je niško preduzeće i pre pokretanja tendera namenilo ugovor Parking servisu iz Beograda, a na zloupotrebe su upozoravali i predstavnici niške opozicije.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je još u oktobru 2020. godine da će Oko sokolovo u Nišu biti uvedeno 2021. i rekla da bi se time uveo komunalni red i dopunila gradska kasa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan

    07:35 // 16. 6. 2022.

    Budžet grada se puni, a još više prazni svakim uvođenjem dopunskog troška. Ovo je samo način da se sredstva preliju na privatne račune i ništa više. Svaki trošak traži novi prihod, a on novu zonu za naplatu parkiranja... Uskoro nova vest. Uvode se nove zone za parkiranje...

  • Atom stamen

    23:43 // 1. 6. 2022.

    Svi koji su bili u zatvoru su na funkcijama, šta treba reći za obične građane koji jedva krpe kraj sa krajem koji u grad idu pešaka ili autobusom. Ovo je donešeno kako skupiti još novca za beograd a građane Niš-a zadužiti večno kao robove. Kažnjen sam od strane komunalne policije na pravdi boga pored zgrade gde stanujem, tako da će odluke K. P. Dovesti do revolta građana Niša itd.

  • Limun

    21:49 // 1. 6. 2022.

    Jeftiniji je autobus iako je poskupeo.
    Danas sam vrteo taxi tri kruga oko centra, nema slobodnog mesta ni za taxi a kamoli za privatna kola.
    Dajjte već jednom, napravite javni parking od betona na nekoliko spratova sa 1000 mesta za parkiranje. Ovo sa parkinzima na Niškim tesim ulicama je anarhija. Montažni parking kod Doma Zdravlja je zablokirao ulicu vojvode Tankosića...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: