Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:01, 18. 6. 2019.

| Društvo

Okrugli sto opozicije: U Nišu medijski mrak, formiraćemo regionalnu TV

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
opozicija
Okrugli sto u niškom Medija centru; foto: A.S.

Predstavnici opozicionih stranaka u Nišu održali su okrugli sto na temu slobode medija, a pored konstatovanja katastrofalnog stanja i osude hajke koju pojedini mediji vode protiv odbornika Niške inicijative Srđana Nonića, zaključci opozicionara su da Nišu treba regionalna televizija, ali i da oni neće uticati na medije kada preuzmu upravljanje Gradom.

Priču o medijskom mraku u Nišu prvi je otvorio upravo Nonić protestima ispred Gradske kuće, ali za to je “nagrađen” zajedničkim saopštenjem lokalnih televizija u kojem je, kako sam kaže, nazvan ekstremistom.

Očigledno smo pogodili tamo gde nismo smeli. U 2 ili 3 navrata sam nazvan ekstremistom i optužen da hoću da uređujem privatne medije. Frekvencije su javno dobro i one se koriste, kao što vidimo, za obračun sa neistomišljenicima i to za naše pare, jer te medije mi plaćamo - rekao je Nonić.

Organizatori, iako su više puta pominjali ovaj slučaj, kako kažu, na okrugli sto nisu zvali medije koji su napravili sporni prilog o Noniću, jer se oni, tvrde, ni do sada nisu odazivali na njihove pozive za pres konferencije.

Zato je diskusija bila usmerena na opšte probleme i konstataciju katastrofalnog stanja u medijima, a kao rešenje ponuđeno je formiranje regionalnog javnog servisa.

Dogovorili smo formiranje regionalnog javnog servisa kada se promeni vlast. Novca ima. Umesto 100 miliona za privatne medije, mi sa 40 miliona možemo napraviti televiziju sa regionalnom frekvencijom koja bi bila najbolja i najgledanija u regionu - rekao je Dragan Stojadinović iz Narodne stranke.

Na konstataciju da aktuelni Zakon o javnom informisanju i medijima ne dozvoljava formiranje regionalnih servisa, osim postojećeh vojvođanskog, Stojadinović je rekao da “postoje mnogi zakoni koje treba menjati”.

Kada promenimo vlast, promenićemo i zakon - rekao je Stojadinović.

okrugli sto Odlučili da formitaju regionalni servis; foto: A. S.

Pored pomenutih političara, za okruglim stolom bili su i Tamara Milenković Kerković iz Dveri, Branislav Jovanović iz Stranke slobode i pravde, Miodrag Stanković iz Demokratske stranke, Dragoslav Ćirković iz Socijaldemokratske stranke, Predrag Jovović iz Pokreta slobodnih građana i Ivan Jovanović iz Nove stranke.

Struku su predstavljale novinarke Vesna Torović i Olivera Sašek Radulović, kao i Zoran Jovanović, profesor Filozofskog fakulteta.


Struka: Debilizacija javnog mnjenja, potrebna sistemska rešenja

Profesor FIlozofskog fakulteta Zoran Jovanović rekao je da ako je ministar informisanja u Vladi Slobodana Miloševića na čelu države, jasno je da on upravlja i medijima.

Posredstvom tabloida i javnog servisa koji propagira vulgarnu notu, zaključuje profesor, radi se na debilizaciji javnog menjenja.

Imamo debilizaciju javnog menjenja, a znamo da bez osvešćenog i pismenog javnog menjenja nema ni demokratije. Mi na delu imamo medijsku nepismenost - rekao je Jovanović.

Novinarka Vesna Torović naglasila je da formiranje regionalnog servisa neće rešiti probleme u medijskoj sferi i da je neophodno menjati sistem.

Mora da se reguliše sve. Moramo da stvorimo sistem u kojem će da funkcioniše sloboda medija - zaključila je Torovićeva.

Na kraju, i opozicionari su se složili sa ovom konstatacijom, uz napomenu da je nakon promene vlasti neophodna i lustracija, ali o tome nisu detaljno govorili.

Miodrag Stankovic Stanković obećao da neće biti pritisaka; foto: Demokratska strankaObećanje: Nećemo da pritiskamo medije

Svi okupljeni političari su se složili oko jedne stvari koju će, kako kažu promeniti, kada dođu na vlast - nećemo pritiskati medije.

Sigurno se nećemo mešati u uređivačku politiku i omogućićemo slobodno izveštavanje. To možemo da obećamo. Nećemo da utičemo na to kako će se kreirati medijska slika - rekao je Stanković iz DS-a.

Opozicionari su još jednom pozvali gradonačelnika Niša Darka Bulatovića na TV duel sa makar jednim od njih, a predstavnica Dveri je naglasila da će neka od sledećih slobodnih zona biti održana “ispred neke od lokalnih televizija”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Suza

    09:58 // 19. 6. 2019.

    Ivane spasi nas SNS i G17 Baneta. Velika je odgovornost na Novoj i tebi.Gradjani Nisa ne zasluzuju da budu prevareni po 4 put posle izbora od Baneta.

  • opet ja

    22:07 // 18. 6. 2019.

    sramota! opozicioni botovi koji pljuju koalicione partnere - ovo nema nigde.

    • Covek koji je doveo na vlast SNS.Gde mu je Dinkic ? Pa sa Arapima investira.A Bane sa SPS om. gradi i kupuje kvadrate nekretnina

      22:40 // 18. 6. 2019.

      Prvo Bane nije opozizija niti koalicija. On je prodavac.! Sad je sramota a kad je on DS pljuvao i blatio tad je korektno. On je iskljucivi krivac!!!!!

  • BK

    19:04 // 18. 6. 2019.

    Kakva ekipa za stolom. Pedja,Bane,Ćirko........Za njih ne verujem da ce da glasaju ni njihovi najblizi. Hoce vlast po svaku cenu jel ne vide drugu alternativu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: