Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:49, 13. 9. 2017.

| Društvo

“Olimpias”: Toaleti za radnike ostaju zaključani

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Fabrika "Olimpias group"
Radnici koji su se javili redakciji kažu da ih nadređeni maltretiraju i da zaključavaju toalet; Foto: JV

Uprkos tome što su se ranici fabrike “Olimpias” u Nišu žalili da moraju da trpe u slučaju nužde, jer su toaleti zaključani, Federiko Sartor iz ove kompanije kaže da iz "logističkih razloga" nije moguće da se toaleti odvoje od svlačionica, i da će zbog toga i ubuduće ostati zaključani, izuzev u vreme pauze.

Iako iz kompanije nisu precizirali koliko je ključeva na raspolaganju radnicima fabrike, iz “Olimpiasa” tvrde da su oni koji “čuvaju” toalete zaključanim "uvek dostupni svim zaposlenima".

Međutim, dodaju da nije moguće odvojiti toalete od svlačionica, te da će oni i ubuduće ostati pod ključem zbog bezbednosti stvari koje zaposleni tu ostavljaju.

Zaposleni kod kojih su ključevi od toaleta su uvek lako dostupni svim radnicima. Ne znam tačan broj ključeva koji imamo, ali su dostupni svima. Zbog logističkih razloga nije moguće odvojiti toalete od svlačionica pa oni moraju da budu zaključani, izuzev u vreme pauze, zbog zaštite ličnih stvari radnika - objašnjava Sartor.

Imena “čuvara toaleta” su, dodaje, uvek istaknuta na oglasnoj tabli u fabrici, tako da svi radnici znaju kod koga su ključevi.

Podsetimo, da su toaleti u fabrici zaključani utvrdila je i inspekcija rada. Ipak, kazali su da na ovaj način italijanska kompanija koja radi za “Beneton” ne krši zakone ni propise.

Zakon, kako su objasnili, obavezuje poslodavca da obezbedi toalete za zaposlene, ali se nigde ne pominje da oni moraju biti otključani. Zbog toga će zaposleni u fabrikama koje koriste ove toalete morati da treniraju svoj organizam da trpi do pauze, ili pak da u toku radnog vremena ne nađu nekog od “čuvara toaleta”.


“Poštuju se prava radnika i u slučaju bolovanja i odmora”

Upkos tome što su se radnice žalile i na vrlo loše uslove rada, na odmazdu nadređenih kada se vrate sa odsustva u slučaju bolovanja ili odmora, Sartor dodaje da kompanija poštuje sve domaće zakone i radne procedure za sve zaposlene.

Ističemo da se “Olimpias Knitting” koji je deo “Olimpias grupe” uvek deluje fer i transparentno, u skladu sa svim radnim zakonima i drugim propisima koji važe u Srbiji. Ovo važi i u slučaju bolovanja i odmora zaposlenih - dodao je.

Fabrike koje rade u sklopu “Olimpias grupe” rade na prostoru nekadašnjeg “Niteksa”, a prvobitno je ovu fabriku kupio takođe itaijanski “Beneton”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanja Jovanovic

    23:23 // 25. 11. 2018.

    Pa naravno. Treba da se svi po dogovoru unerede i da onda obezbede cistaca za to.

  • Numancia

    19:26 // 13. 9. 2017.

    Evo predloga za novo zanimanje,na vecernjim univerzitetima-cuvar kljuca zakljucanog wc-a strukovnih studia!
    Lepo zvuci,a?

  • stidi se

    18:57 // 13. 9. 2017.

    špageto

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: