Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:02, 18. 9. 2019.

| Društvo

Ombudsman i Poverenica o oduzimanju konja u Nišu: Niko ne sme pravdu da uzima u svoje ruke

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
srbska čast
Nacionalni savet Roma tvrdi da je "Srbska čast" zapravo htela da pomogne da konj ne bude oduzet, iako su iz "Srbske časti" govorili nešto sasvim drugačije; foto: printskrin/Facebook

To što je osnivač udruženja “Srbska čast” sa još nekoliko osoba ušao u romsko naselje Crvena zvezda u Nišu i uz “prevaspitavanje” 17-godišnjaku oduzeo konja kojeg je ovaj tukao, za Zaštitnicu građana Niša, ali i Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti predstavlja ozbiljan incident. Dok one osuđuju uzimanje pravde “u svoje ruke”, predstavnici Nacionalnog saveta Roma brane postupke “Srbske časti” i tvrde da oni konja nisu ni oduzeli, već su hteli da “pomognu” da ne bude oduzet.

stojančić Zaštitnica građana kaže da je ovo osetljiva tema i da će alarmirati sve institucije čim dobije prijavu vezanu za ovaj slučaj; foto: JVOdakle nekome pravo da ulazi na tuđi posed, sprovodi zakon vaspitava i prevasitava, pita se Zaštitnica građana Niša Sanja Stojančić, komentarišući prošlonedeljno oduzimanje konja maloletniku.

Ono što mene brine i plaši je da ovakvo ponašanje ne postane praksa i ne da za pravo drugim organizacijama da uzimaju pravdu u svoje ruke i da je sprovode, jer na ovaj način se izaziva mnogo veća društvena opasnost - kaže Stojančićeva.

Dodaje da se nada da će uslediti i adekvatna reakcija Tužilaštva, koje je Južnim vestima reklo da čekaju izveštaj policije o ovom slučaju.

Mi možemo savetodavno i dobronamerno da reagujemo, ali je mnogo ozbiljna situacija i sačekala bih da vidim kako će Tužilaštvo da odreaguje - podvlači Zaštitnica građana.

Kaže i da dosad na njihovu adresu nije stigla nijedna pritužba na ovaj slučaj, ali obećava da će čim je budu dobili da alarmiraju sve institucije i ustanove.


Poverenica za ravnopravnost: Nadležni treba da reaguju na zlostavljanje životinja

I u Kabinetu Poverenice za ravnopravnost kažu da je postupak “Srbske časti” veoma ozbiljan, jer niko ne sme da preuzima pravdu u svoje ruke.

To što neko bije životinje je Zakonom zabranjeno, ali je apsolutno nedopustivo da neku uzima pravdu u svoje ruke. Ukoliko građani smatraju da je dobrobit životinja ugrožen, postoje nadležne institucije kojima građanin to može da prijavi, a onda bi nadležni trebalo da reaguju po toj osnovi - navodi Jankovićeva.


Nacionalni savet Roma: “Srbska čast” nije fašistička organizacija

Iako se na snimku koji je objavila “Srbska čast” vidi i čuje kako Bojan Stojković iz “Srbske časti” govori 17-godišnjaku da će mu konj bude oduzet za primer - što je i učinio - uz pretnju da će i ostali proći tako, Svetislav Jovanović iz Nacionalnog saveta Roma tvrdi da je “brat Boki” zapravo hteo da pomogne da konj ne bude oduzet.

U alternativnoj verziji događaja, opisanoj u video-klipu koji je na Tviteru objavio Pokret “Levijatan”, Jovanović još kaže i da je ideja “Srbske časti” bila da konj bude čipovan, nahranjen i vraćen, ali su navodno neka romska udruženja prijavila maloletnika i konj je morao da bude zadržan.

To što kažu da je fašistička organizacija, to nije tačno, Bojan je naš brat. Neko ko nam mnogo pomaže i “Srbska čast” nije fašistička organizacija. Oni su hteli da pomognu dečku da se konj ne oduzme, da se konj vrati. Međutim, ispalo je kontradiktorno, jer je neko drugi prijavio da se konj uzme i hteli su to da prebace na njega (Stojkovića) - ističe Jovanović.

Dodaje još i da je podneta krivična prijava protiv 17-godišnjaka koji je tukao svog konja, ali da će mu Stojković i on pomoći da izbegne krivično gonjenje.

Ovaj klip je objavila i “Srbska čast”, ali je isekla delova koji se odnose na “pomaganje dečku”.

Inače, na internetu se pojavio još jedan video-snimak, na kojem se vidi sam ulazak “Srbske časti” uz pratnju advokata u naselje Crvena zvezda.

Na njemu se čuje devojčica koja osobama predvođenim Stojkovićem iz “Srbske časti” dobacuje “Evo i ova kuca ide po vas”.

Jedna iz “svite” odgovara:

Pa ide tamo gde mu je lepo, neće sigurno kod vas Cigani da ostane.

Zašto je bilo važno jučerašnje deljenje? Poenta je u akciji od preko 5h koja je preduzeta zahvaljujući , Bojanu Stojkoviću iz Srbske Časti https://www.facebook.com/dangerboy.serbia, Tanja Vidergar - Zavod Pit, Advokat Nina Krstić i ostalim pripadnicima pomenutih organizacija. Dakle u vrlo koordinisanoj akciji konj je oduzet za primer, i dogovorena je edukacija koju ćemo održati i popis svih životinja te njihovo čipovanje ali i inkluzija manjina u sistem zaštite životinja. Saradnja Udruženja, Pokreta, pravnika, uvek donosi ovakve rezultate. Takodje hvala i našim omladincima iz ČO Niš i Dejanu D. koji su čekali na znak. Levijatan.

Gepostet von Pokret Levijatan - STOP Animal ABUSE am Freitag, 13. September 2019

Međutim, ranije je direktor Yurom centra Osman Balić ocenio da u slučaju oduzimanja konja nije bilo nikakve diskriminacije, niti fašizma.

Podsetimo, prošle nedelje je "Srbska čast" uz "održanu lekciju" oduzela konja maloletniku iz romskog naselja Crvena zvezda. Vaninstitucialno delanje ove organizacije osudio je Dragan Đorđević ispred Odbora za ljudska prava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djunta

    18:34 // 19. 9. 2019.

    Konj je plemenita zivotinja.Pominje se u narodnim pesmama,vitez,junak,kralj i car su uvek imali najbolje konje!
    Ovde ima,onih drugih "konja", bolje im naci druge nadimke,da ne vredjaju konje.

  • Jasar

    11:56 // 19. 9. 2019.

    Nema kajanja, za svaki postupak, gradjani snose posledice, kad odes na sud ne pali nisam tako misleo, pa znate ovako je trebalo, onako..

  • Milos

    11:42 // 19. 9. 2019.

    Tuzilastvo bi trebalo da ispita i imovinu šminkerske organizacije "Srbska čast". Vizuelnom komunikacijom i ponasanjem oni propagiraju ultradesničarske i zatvorene vrednosti. Srbi nikada nisu bili fašisti! Inspekcija koja je bila godinu dana u Juznim Vestima, neka ode kod knjigovodje NVO Srbska Cast! A onda tuzilastvo neka primeni zakon o poreklu imovine na "brata Bokija". To ce najvise da ga boli.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: