Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 23. 7. 2023.

| Društvo

Ombudsman o femicidu u Pirotu: Netačno procenjen rizik od ponavljanja nasilja

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
pirot centar
Ubistvo se dogodilo na šetalištu u centru grada; foto: Lj. F.

Prilikom postupka kontrole rada nadležnih organa u slučaju ubistva žene u partnerskom nasilju u Pirotu, Zaštitnik građana je utvrdio da je Grupa za koordinaciju i saradnju netačno procenila rizik od ponavljanja nasilja.

Ombudsman Zoran Pašalić nakon femicida u centru Pirota pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Policijske uprave Pirot i Centra za socijalni rad u tom gradu, a skoro tri i po meseca kasnije, u saopštenju kaže da je utvrđeno nedosledno postupanje po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici.

Pašalić je rekao da je postupak okončan preporukama za unapređenje rada i da je izveštaj sa preporukama, iako nema ovlašćenja da kontroliše rad pravosudnih organa, dostavljen Vrhovnom javnom tužilaštvu kako bi razmotrilo mogućnosti za unapređenje rada grupa za koordinaciju i saradnju koje su osnovane pri osnovnim javnim tužilaštvima.

Zaštitnik građana u preporukama za otklanjanje nedostataka traži da nadležni organi obezbede da se na sastancima grupa za koordinaciju i saradnju razmatraju svi slučajevi u kojima je prijavljeno nasilje u porodici ili neposredna opasnost od njega, uključujući i slučajeve nasilja u porodici u krivičnim postupcima za različita krivična dela, kao i da Grupa za koordinaciju i saradnju Grada Pirota obezbedi da svi slučajevi u kojima je prijavljeno nasilje u porodici ili neposredna opasnost od njega budu razmatrani ne samo kao novoprijavljeni već i kao tekući - stoji u saopštenju.

Zaštitnik građana je utvrdio da je Grupa za koordinaciju i saradnju netačno procenila rizik od ponavljanja nasilja, a iz Osnovnog suda u Pirotu ranije su saopštili da je osumnjičeni muškarac već bio osuđen za proganjanje, da je novčano kažnjen i da je novi pretres zbog istih optužbi zbog kojih je ranije osuđen, bio zakazan za 17. mart.

Ponovo apelujem na sve žene koje trpe porodično i svako drugo nasilje da nadležnim organima prijave nasilnike koji ih zlostavljaju. Apelujem i na sve građane Srbije da pokažu solidarnost i da ne okreću glavu već da prijave ukoliko imaju saznanja o nasilju u nečijoj porodici, komšiluku ili među rođacima. Od svih nadležnih organa na koje se odnosi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici očekujem da se strogo pridržavaju svakog slova u tom aktu - rekao je Pašalić.

Takođe, ombudsman insistira i da Grupa za koordinaciju i saradnju Grada Pirota obezbedi da svi članovi te grupe ostvaruju kontinuiranu multisektorsku saradnju i razmenu informacija.

Podsetimo, zbog tog ubistva održan je i protest u Pirotu, a Autonomni ženski centar tražio je od Narodne skupštine da organizuje javno slušanje i da svim nadležnim institucijama postavi pitanja u vezi sa tim slučajem ubistva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: