Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 15. 9. 2021.

| Društvo

Omladinski delegati Srbije u UN: Mladi smatraju da su marginalizovani od strane sistema

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
delegati
Mandat novih delegata Srbije trajaće godinu dana; T. T.

Kako se postaje omladinski delegat u Ujedinjenim nacijama, šta su njegove obaveze i mogućnosti, kao i koji su problemi i interesi mladih Nišlija, bile su teme dijaloga koji je danas održan na niškom amfiteatru. Novoizabrani delegati Srbije u UN napomenuli su da mladi u Srbiji imaju problem sa pitanjima nedovoljne zastupljenosti u političkim procesima, zbog čega smatraju da su marginalizovani često od strane sistema.

Kako bi se mladi podstakli na uključivanje u omladinsku politiku, od 2017. godine Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije organizuje odabir dva mlada delegata koji će tokom jednogodišnjeg madnata predstavljati probleme i interese mladih.

Za ovogodišnje delegate izabrani su Olivera Stojilović i Stanislav Knežević i oni su danas imali priliku da mlade Nišlije upoznaju sa svojim radom i budućim obavezama.

Naš zadatak ovde je da kao Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama pokažemo mladima Niša da su oni važni za naš rad, da nas zanimaju stavovi i interesi i da je naš nteres i naravno interes Srbije da ti stavovi budu predstavljeni na najvišim svetskim forumima - rekao je Knežević.

On je istakao da se, iako obilaze druge gradove, omladinska politika često centralizuje u Beogradu, zbog čega mladi van prestonice smatraju da možda njihovi stavovi nisu adekvatno prezentovati i zastupljeni u nosiocima te omladinske politike.

Nama je pre svega značajno da budemo tu da bi poslali poruku da to nije tako i da ih podstaknemo tim jednim delom da se i oni sami angažuju u oblasti omladinske politike, odnosno neke borbe za svoje interese i neka svoja pitanja - objašnjava Knežević.

Kako objašnjava, mladi u Srbiji imaju ozbiljan problem sa pitanjima nedovoljne zastupljenosti u političkim procesima, zbog čega smatraju da su marginalizovani često od strane sistema.

Pored politike ono što mlade brine, kaže, jesu ekonomski pitanja, zapošljavanje i bazična egzistencija.

Olivera Stojilović je istakla da su se tokom dijaloga mladi posebno interesovali za zaštitu životne sredine, pa će se njihov budući projekat odnositi baš na tu oblast.

Ono što smo primetili jeste da mladi žele da budu aktivni u toj sferi, znaju mnogo, željni su da podele svoje stavove, ideje i projekte koje imaju. Nadamo se Stanislav i ja da ćemo napisati jedan bitan projekat koji će biti potpora za tako neke stavove, a sa druge strane nadamo se da ćemo sva ta znanja moći da prenesemo i adekvatno stati na stranu maldih - rekla je Sojilović.

Ona je dodala da se svi koji žele da na ovaj način budu društveno aktivni i postanu omladinski delegati Srbije, mogu prijaviti na sajtu Udruženja za Ujedenje nacije Srbije, gde se nalaze sve informacije.

Kako je Grad Niš do sada imao već dva omladinska delegata Srbije u UN, Katarinu Velkov i Uroša Anđelkovića, Jovan Milić iz niške Kancelarije za mlade, kaže da je to dokaz da su mladi Niša vrlo aktivni i zainteresovani za međunarodna pitanja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: