Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 17. 2. 2018.

| Društvo

Oni koji bi "samo da pitaju" ne moraju više na šaltere Uprave Niša

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
usluznicentar
Portal samodapitam.com bi trebalo da olakša građanima; foto: Arhiva Južne vesti

Informacije o tome koji sekretarijat Gradske uprave u Nišu pruža neku uslugu i šta je od dokumentacije potrebno, od nedavno mogu da se pronađu na sajtu Samo da pitam, pa građani više ne moraju da čekaju u redu samo da bi pitali šta im treba od “papirologije”, a ubuduće bi mogle da se spreče i situacije “potreban vam je još jedan papir”.

Portal je realizovala Nacionalna koalicija za decentralizaciju, a kako kaže Jovana Strahinić, cilj im je bio da omoguće Nišlijama da na jednom mestu saznaju koji organi Gradske uprave pružaju neku uslugu koja im je potrebna. Potom mogu da vide i šta im je od dokumentacije potrebno.

Ova onlajn platforma će, dodaje, “olakšati život” onima koji žele da ostvare pravo na dečiji dodatak, dobiju građevinsku dozvolu ili potraže pomoć pri izradi biznis plana.

Portal je namenjen svim građanima - preduzetnicima, roditeljima, korisnicima socijalne pomoći, predstavnicima medija. Pored funkcije “pretraživača”, portal "Samo da pitam" građanima pruža mogućnost da sami ocene rad organa kome su se obratili za uslugu, što će biti neka vrsta kontrole kvaliteta rada organa od strane građana - pojašnjava Strahinić.

U bazi trenutno postoje informacije za oko 200 usluga koje pružaju sekretarijati, objašnjeno je koji od njih pruža neku uslugu, kao i šta je od papirologije potrebno, a građani mogu da pronađu i njihov kontakt i adresu.

To bi trebalo da umanji broj situacija u kojima ljudi čekaju u redu samo da bi pitali koji papir im je potreban za neku dozvolu, rešenje ili neku drugu uslugu. Strahinić dodaje i da bi dugoročno sajt trebalo da omogući da se ne desi da građani dođu na šalter, a službenik im kaže da im je potreban još jedan papir.

I poslednje, ali ne najmanje važno, omogućiće nam da izmerimo zadovoljstvo građana uslugama koje pružaju organi Gradske uprave i tražimo konkretna poboljšanja, kako bismo za novac koji izdvajamo za funkcionisanje Grada dobili što je moguće bolju uslugu - ističe Strahinić.


Umesto Grada izdali digitalni informator

Ideja o portalu nastala je upravo iz potrebe “samo da pitamo”, objašnjava Strahinić, a realizovali su je tako što su pre godinu dana saznali za projekat “Digitalnih informatora o radu”, koji je u saradnji sa gradovima i opštinama realizovao program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a u kome je, kako kaže, učestvovao i Grad Niš.

Originalna ideja je bila da već postojeće podatke o radu svih organa, koje je Grad trebalo da unese u digitalni informator, samo predstavimo građanima na drugačiji način i pokažemo sve prednosti otvorenih podataka. Ideja je bila da imamo preglede broja pruženih usluga svakog, da omogućimo ocenjivanje usluga i putem portala pratimo efikasnost organa - navodi Strahinić.

Ipak, kaže da Gradska uprava nije prepoznala značaj digitalizacije Informatora o radu, iako bi to i njima olakšalo posao, napominje Strahinić, te su originalnu ideju zamenili ovom i “umesto Grada izdali digitalni informator”.

To je, nažalost, dovelo do toga da, pošto smo morali da koristimo stari Registar administrativnih usluga, ne možemo da garantujemo za ažurnost i tačnost podataka, te pozivamo građane da ukoliko uoče informaciju za koju znaju da je neažurna ili netačna da to sa nama podele putem kontakt forme koja se nalazi na sajtu - dodaje Strahinić.

Strahinić napominje da su ovakve onlajn platforme važne, između ostalog i zato što je Srbija u procesu reforme javne uprave, a cilj je da država, posebno na nivou lokalne samouprave, zaista bude servis građana. Ovakve inicijative doprinose digitalizaciji, koja je jedan od ciljeva Vlade, kako kaže, a transparentnost olakšava rad Gradske uprave, jer građani mogu da dobiju informacije bez direktnog kontakta sa službenicima.

Time se, dodaje, štede resursi, građani jednostavnije i brže ostvaruju svoja prava, a doprinosi i prevenciji korupcije, jer smanjuje mogućnost da neki službenik, radi pružanja usluge, traži nešto što zakonom i pravilima nije propisano.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vlada

    10:56 // 18. 2. 2018.

    I do sada je bilo obaveštenja na oglasnim tablama o potrebnim papirima. Ništa epohalno. Oni koji nisu umeli da pročitaju sa oglasne table, neće umeti ni sa neta.

  • Срба

    20:29 // 17. 2. 2018.

    Па, управо ти који би “само да питају” су најмање вични коришћењу компјутера и интернета, тако да је ово још један пуцањ у празно. И даље ће бити таквих падобранаца док нам се народ не васпита и не едукује.

    • TRIFUNOVIC

      00:15 // 18. 2. 2018.

      Srbo pa kad ce moja baba od 66 god. da se edukuje. Kad oni njihove babe a neki i majke kad nauce da prave programe na racunaru tad ce ostali svet da pocne da upotrebljava komjuter.

  • Aleksandar Petrović

    15:55 // 17. 2. 2018.

    FT1P

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: