Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:11, 26. 10. 2021.

| Društvo

Onlajn peticija Pokreta Uspravna Srbija: Besplatni udžbenici i 20.000 po đaku svake školske godine

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
dobrašinović
Dragan Dobrašinović jedan od osnivača pokreta Uspravna Srbija i inicijatora onlajn peticije; Foto: D.D.

Peticija za uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji od 2022. godine koji bi bili finansirani od strane države i jedinica lokalne samouprave, kao i finansijska podrška roditeljima od strane države na početku svake školske godine od 20.000 dinara po detetu od početka do završetka srednje škole, jedna je od prvih akcija novoformiranog Pokreta Uspravna Srbija, a potpisivanje je moguće onlajn na njihovom sajtu.

Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih nabavki i dosadašnji direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, koji predvodi Pokret Uspravna Srbija, kaže da se radi o realnoj inicijativi koja će pomoći svim građanima Srbije.

Broj stanovnika u našoj zemlji kontinuirano opada u poslednjih 30 godina. U periodu 1991-2021. godina, sa 7.822.915 došli smo do procenjenih 6.871.547, što je pad od 951.368 stanovnika, odnosno 12%. Iako je demografska situacija u Srbiji već dugo alarmantna, država i dalje nema sistemsku podršku porodicama i roditeljstvu. Umesto politike demografskog patriotizma, vlast u kontinuitetu vodi politiku predizbornog populizma. Otuda i obećanja o jednokratnoj pomoći penzionerima neposredno pred predstojeće izbore u iznosu od 20.000 dinara – kaže Dobrašinović.

Napominje da je početak svake školske godine ozbiljan udar na porodične finansije, ali i na roditeljsko dostojanstvo jer troškovi kupovine udžbenika za decu i opremanja učenika za školu su rashod koji je za veliki broj porodica u Srbiji gotovo nedostižan.

Zato je neophodno da država, kojoj nije bilo skupo da za prava na prenos šest sezona engleske Premijer lige izdvoji 600 miliona evra, pokrije troškove nabavke udžbenika, školski pribor, odeću i obuću za oko 750.000 učenika osnovnih i srednjih škola za početak školske godine – dodaje Dobrašinović.

On smatra da bi primena ovih mera značajno doprinela stvaranju pozitivnih društvenih promena koje doprinose razvoju porodice i roditeljstva i unela značajnu dozu sigurnosti i optimizma u veliki broj porodica u Srbiji.

Onlajn peticija se može potpisati na sajtu Uspravne Srbije.

Inače, pokret Uspravna Srbija je umereno konzervativna organizacija desnog centra, a Dobrašinović objašnjava da se formiranje pokreta javilo iz potrebe da se politika, koja je, kako tvrdi, oteta i otrgnuta od građana, vrati onima kojima stvarno pripada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saško

    09:43 // 27. 10. 2021.

    Ima i dobrih stvari koje je ovaj Dobrašinović uradio, prijavio Arsovića, gradonačelnika Prokuplja, za namešteni tender, i Arsovića oterali na robiju. Ne znam šta će u njegovoj stranci Varinac, koji je bio u vrhu finansija i tendera u Srbiji, a sada kao napadaju sve to da je namešteno. Malo su i nacionalistički obojeni, nije to dobro.

  • Nikola

    23:26 // 26. 10. 2021.

    Čiji udzbenici besplatni?Kletovi? Firma klet? Alek Kavcic fondacija vam je najbolje resenje

  • ђура

    20:35 // 26. 10. 2021.

    Зашто говори неистину када ништа није и не може бити бесплатно без сагласности грађана .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: