Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 16. 2. 2021.

| Društvo

Onlajn predavanje o tome kako danas govorimo srpski

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
kako danas govorimo srpski
Predavanje povodom Dana maternjeg jezika; foto: EU info

Gde se srpski jezik kvari i kako da ga (sa)čuvamo, kakva je naša odgovornost prema jeziku, kao i o značaju i razumevanju maternjeg, govoriće u petak, 19. februara na predavanju EU info kutka lingvista i antropolog Gordana Đerić.

Povod za onlajn predavanje "Kako danas govorimo srpski" je Međunarodni dan maternjeg jezika koji se obeležava 21. februara, a organizuju ga EU info kutak iz Niša i Novog Sada.

Najavljuju da će osim o njegovom očuvanju govoriti i o tome koja je veza između jezika i društvene realnosti i kakva je naša odgovornost prema jeziku, kao i mogući pravci očuvanja višejezičnosti.

Tokom predavanja, biće predstavljen i Rečnik suvišnih reči autorke Gordane Đerić, koji je objavljen 2019. godine u saradnji Instituta za evropske studije i izdavačke kuće „Zlatno runo“ iz Beograda. Kako navodi autorka, rečnik pripada enciklopedijskoj leksikografiji i predstavlja zbirku primera reči i izraza koji su se rastali ili sa 1) značenjem i smislom ili sa 2) vremenom i kontekstom u kome se upotrebljavaju ili sa 3) jezičkim standardom, stilom i dobrim ukusom - najavljuju.

Predavanje počinje u 13 sati na Zoom platformi, učešće je besplatno, ali je potrebno prijaviti se ovde.

Predavač je Gordana Đerić, naučna savetnica u Institutu za evropske studije u Beogradu, koja je od 1996. do 2000. godine predavala srpski jezik na Filozofskom fakultetu Karlovog Univerziteta u Pragu. Objavila je više od 80 naučnih tekstova, šest monografskih knjiga i uredila tri tematska zbornika radova.

Inače, Dan maternjeg jezika je generalna skupština UNESKO usvojila 1999. godine, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, današnjem Bangladešu, kada su protestovali jer njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični, a osnovni cilj obeležavanja jeste da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    14:16 // 17. 2. 2021.

    Nas jugoslovenski jezik govorimo na ogromnoj teritoriji, izmedju Bugarske i Italije, izmedju Jadrana i Madjarske. Svuda isti, svima razumljiv, ali sa bezbroj varijanti koje ga obogacuju i oplemenjuju.

  • Mara

    13:24 // 16. 2. 2021.

    Nikako.Mi smo srpski jezik izgubili.Pomešali se (bugarski, turski,hrvatski,muslimani, romski )džabe predavanje

    • Marin bivsi muz

      16:45 // 16. 2. 2021.

      Dobro je, ti znas dva padeza ! Takve, kao sto si ti, silom bih naterao da prisustvuju predavanju, da plate i da polazu, da su minimum pismeni !

  • ЦСКА

    12:37 // 16. 2. 2021.

    Највише на свету волим свој матерњи језик. У мом случају то је прелеп и пребогат српски језик. И све што је на њему настало и настаје, усмено и записано. Поштовалац сам књижевног српског језика и свих, баш свих његових говора, знајући колико богатство они представљају. Вређа ме, да, вређа, што нас на важност матерњег језика подсећа нека ЕУ или нека тамо страна амбасада. А где су наши Институти?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: