Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 18. 4. 2021.

| Društvo

Onlajn skup o istraživanju "Fenomena masovnih tužbi"

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
viši sud niš
Istraživanje o masovnih tužbama; foto: JV-S. Marković

Koji su pravni, finansijski i etički aspekti fenomena masovnih tužbi, kako sprečiti negativne posledice i kakva je odgovornost organa javne vlasti, zainteresovani građani mogu saznati na onlajn skupu koji organizuje Koalicija Pravosudna baza jug.

"Fenomen masovnih tužbi“ naziv je onlajn skupa koji će se preko aplikacije zoom održati u utorak 20. aprila, sa početkom u 14 sati, a na kome će biti predstavljeno istoimeno istraživanje.

Srpsko pravosuđe je već dugo godina opterećeno velikim brojem parnica, koje za predmet imaju istovetne ili bitno slične zahteve. U svakodnevnom profesionalnom i običnom govoru poznatije su kao "masovke“. Procena je da su ovi postupci državu koštali u zadnjih 12 godina preko 200 miliona evra. Ovi troškovi nastavljaju progresivno da rastu - kažu organizatori.

Događaju će putem zoom aplikacije moći da prisustvuju i postavljaju pitanja mediji i zainteresovana stručna javnost, a u prvom delu skupa biće predstavljeno istraživanje, dok je drugi deo namenjen pitanjima učesnika.

Koji su pravni, finansijski i etički aspekti ovog fenomena? Kako sprečiti negativne posledice? Da li se udruženja koja predstavljaju podnosioce tužbi zaista organizuju spontano? Kakva je odgovornost organa javne vlasti i kako se desilo da "masovke“ postanu normalna pojava? - neka su od pitanja koja će se razmatrati.

O ovim aspektima razgovaraće autor istraživanja dr Nebojša Stanković, advokat iz Niša, Milan Jovanović, istraživač i sudijski pripravnik u Privrednom sudu u Nišu i novinarka Južnih vesti Tamara Tasić.

Razgovor će moderirati članovi Programskog saveta koalicije Dragan Đorđević i Mihajlo Čolak.

Predviđeno trajanje događaja je dva sata, a obezbeđen je simultani prevod na engleski jezik.

Zainteresovani građani mogu se prijaviti na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    07:35 // 19. 4. 2021.

    To je normalno u svakom drustvu gde vlast nije u sluzbi gradjana.Oni rade direktno protiv nas.Pendrek i puska su jedina stvar koja njih interesuje.Zato toliko ulazu u policiju i vojsku.

  • Mile

    19:02 // 18. 4. 2021.

    Masovne tužbe protiv države su zajedničko delo advokata, veštaka, izvršitelja i sudija.
    Sprega pravosudne mafije košta ovu državu milione evra, narod plaća, najmanje koristi imaju tužioci najviše gore navedeni koji su sramota pravosuđa. Uvesti zakonsku odgovornost sudija za površan i neodgovoran rad jer su njihove presude vrlo često prave lakrdije bez ikakvog smisla i zakonskog utemeljenja.

  • Mara

    17:55 // 18. 4. 2021.

    @Nesa penzioner ♡

    • Neša kolega

      11:37 // 19. 4. 2021.

      Poštuj zakon i odi u penziju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: