Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

02:08, 5. 12. 2010.

| Društvo

Opasnost od poplava na jugu Srbije

Autor:A. Kostić, D. Kocić, P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
Svrljig, vodostaj Timoka u porastu

SVRLJIG, LESKOVAC, NIŠ - Vodostaji Timoka i Tulovske Reke naglo rastu, pa su rukovodstva Leskovca i Svrljiga naložila hitne mere zaštite od poplava.

Leskovac

Gradsko veće Leskovca održalo je vanrednu sednicu i dalo saglasnost izvođačima radova na uređenju kanala Bara da probiju sporne tačke na terenu i uvedu višak vodenog taloga u kanalisane tokove.

Ova odluka je doneta kako bi se sprečile posledice u naseljenim mestima u zahvatu Tulovske Reke, kanala Bučan i kanalu Bara, a usled obilnih padavina i očekivanog većeg vodenog taloga u slivu pomenutih vodotokova na osnovu kratkoročne hidrometeorološke prognoze za naredna dva dana.

Trenutno je najkritičnija situacija u toku Tulovske Reke, koja potencijalno ugrožava naseljena mesta Guberevac, Gornji i Donji Bunibrod, Žižavicu i Badonce.

Sva neophodna mehanizacija je na terenu i ukoliko u toku noći bude došlo do toga da Tulovska Reka ugrozi ova naseljena mesta biće otvorena njena leva obala kako bi se viškovi vode ulili u novoizgrađeni kanal Bara u kome gotovo da i nema vode. Leva obala Tulovske Reke u slučaju potrebe biće otvorena kaskadno tako da će kanal Bara da prihvati samo viškove, a ne svu vodu iz Tulovske reke.

Trenutno se izvode neohodni radovi na dve kritične tačke na kanalu Bara što je neohodno učiniti da bi se zaštitila naselja Ančiki i Bobište u slučaju pretnje po ova naseljena mesta.

Radovi planirani projektom do sada nisu izvođeni jer vlasnici privatnih parcela na trasi kanala Bara ispostavljaju gradu enormne zahteve za nadoknadu.

U leskovačkom kraju, početkom ove godine, u više naseljenih mesta u blizini kanala Bara, došlo je do poplave čije posledice jopš nisu do kraja otlonjene.


Svrljig

Na upozorenje o ubrzanom porastu vodostaja svrljiškog Timoka, u subotu uveče održana je i hitna sednica Štaba za vanredne situacije opštine Svrljig. Nivo reke dostigao 180 cm, dok je, poređenja radi, tokom prolećnih poplava vodostaj iznosio 206 cm.

Na sednici Štaba odlučeno je da se poveća stepen pripravnosti svih raspoloživih resursa, ljudskih i mehanizacije.

- Članovi Štaba su noćas na terenu i pomno se prati vodostaj Timoka i njegovih pritoka. Komunalnim službama i imaocima mehanizacije naređeno je da budu spremni da intervenišu, ukoliko se ukaže opasnost od izlivanja na bilo kom delu reke na teritoriji svrljiške opštine. Dežurstvo će trajati sve dok padavine ne prestanu, odnosno kad vodostaj počne da opada. Želim da obavestim građane da nema mesta panici, da situacija nije alarmantna, već da je reč samo o preduzimanju preventivnih mera kako bi smo sprečili eventualnu opasnost - rekao je posle sednice predsednik Opštine i Štaba za vanredne situacije opštine Svrljig, Milija Miletić.


Niš

Vodostaji Nišave i ostalih reka u okolini grada stagniraju, pa za sada nema opasnosti po grad, rekla je za Južne vesti Svetlana Živković, direktor Srbijavoda u tom gradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: