Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:29, 10. 4. 2024.

| Društvo

Opet iznenađenje za penzionere pred izbore u Nišu: Besplatan prevoz za starije od 65 godina

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
autobus
Sotirovski kaže da je Niš "finansijski ojačao" i da može da priušti besplatan prevoz starijima od 65 godina; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Građani stariji od 65 godina moći će od 5. maja besplatno da putuju gradskim i prigradskim autobusima u Nišu, odluka je Gradskog veća. Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da novac za to može da se izdvoji iz gradske kase jer je Niš “finansijski ojačao”.

Pravo na besplatan javni prevoz imaće oko 55.000 starijih Nišlija, navodi Sotirovski, a ukupno će pravo na to imati oko 100.000 ljudi.

Do sada su pravo imali stariji od 70 godina, što je oko 37.000 ljudi. Spuštanjem starosne granice na 65 godina, taj broj se povećava za oko 18.000. Zajedno sa osnovcima, srednjoškolcima, ratnim vojnim invalidima i drugim kategorijama, ukupan broj ljudi koji neće plaćati prevoz je oko 100.000 - ističe ona.

Odluka važi od Vaskrsa, odnosno od 5. maja ove godine. Građani koji ostvaruju pravo moraće da podignu legitimacije na šalterima Direkcije za javni prevoz.

Troškove prevoza za kategorije stanovništva koje su oslobođene plaćanja mesečnih ili pojedinačnih karata nadoknađuje grad iz svog budžeta. Grad Niš je finansijski ojačao tako da smo u mogućnosti da umesto građana uslugu prevoza plaćamo iz gradskog budžeta. U odnosu na 2023, trenutno u gradskoj kasi imamo 500 miliona dinara više - tvrdi gradonačelnica.

Inače, Gradsko veće je najpre prošle godine odlučilo da penzioneri stariji od 70 godina ne plaćaju javni prevoz. Odluka je tada doneta manje od mesec dana pre izbora.

Nova pogodnost za penzionere, tačnije spuštanje te granice na 65 godina, uvodi se ponovo pred izbore, ovog puta niške lokalne.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan Filipović

    19:31 // 12. 4. 2024.

    Najrealnije dati studentima besplatan prevoz a ne ovim penzionerima.Budućnost je kod mladih.

  • majka

    07:44 // 11. 4. 2024.

    Ja placam za 2 studenta 20 hiljada dinara mesecne kartice.Selo blizu Nisa.Dajte i studentima besplatne kartice,da i oni imaju volju za skolovanje.

    • mima

      10:16 // 11. 4. 2024.

      Zbog toga je moj sin otisao na studije u inostranstvo.Dodje mu tamo jeftinije,nego u Nisu.Ima besplatan prevoz,soba jeftinija nego u Nisu itd.

  • Sava

    20:41 // 10. 4. 2024.

    A besplatan prevoz za nas nezaposlene?Okapasmo na birou rada već 30godina, ni dinara ne primamo nit pa hoće neko da nas zaposli.Dajte penzionerkama besplatne kartice da se voze dok idu da rade kod Kineza pa i platu da zarade pored penzije,jer su nečije .Bruka za vlast u Nišu.U Beogradu se gore navedene kategorije stanovnika voze besplatno!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: