Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 27. 12. 2022.

| Društvo

Opet najava, a još ništa - Staro groblje i dalje nije memorijalni kompleks

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
staro groblja
Još jedan obilazak i još jedno obećanje; foto: Zvanični sajt Grada NIša

Staro groblje u Nišu biće memorijalni kompleks, još jedno je u nizu obećanja gradske vlasti i gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski koja ga je po drugi put od početka svog madata obišla i najavila radove. Za početak će, kako je istakla, urediti pristupne staze, osvetljenje i postaviti ograde.

Inicijativa da Staro niško groblje postane memorijalni kompleks datira još od 2010. godine kada je pokrenula Gradska opština Palilula i najavila da će radovi biti gotovi već 2012. godine. Narednih godina takva obećanja su stizala od dugih gradskih vlasti, a svodila se na obilaženje, čišćenje prostora od rastinja i novih najava.

Posle 12 godina Staro groblje i dalje prati nemar nadležnih, spomenici tokom leta urastaju u korov, mnoge biste i značajna umetnička dela sa spomeneka su pokradena, a imena velikana Niša neretko okružuju i gomile smeća.

Imajući u vidu kulturni i istorijski značaj za grad, a posebno zbog činjenice da su na tom groblju sahranjene istaknute Nišlije od početka 19. veka i perioda ustaničke Srbije sve do sedamdesetih godina prošlog veka, gradonačenica Sotirovski je još jednom obišla staro groblje i najavila memorijalni park.

Opredelili smo u budžetu za 2023. godinu određena sredstva, pre svega za održavanje Starog groblja, ali je prvi korak da napravimo popis svega što treba da uradimo, da imamo plan i program za sve institucije. Ideja je da ovde bude memorijalni kompleks i da naša deca ovde mogu da uče o istoriji našeg grada, a da ujedno bude mesto gde će i posetioci iz drugih gradova i iz drugih zemalja dolazit - rekla je Sotirovski.

Ona je istakla da će u jednoj od zgrada koje su u vlasništvu grada na prostoru groblja biti smeštena čuvarska i služba održavanja.

Mnogo je posla pred nama, ali moramo da krenemo od nečega, a prvi korak su pristupne staze i osvetljenje. Svake godine imamo isti problem u vezi sa uređenjem, spomenici se urušavaju i takvom slikom šaljemo lošu poruku, zato je važno da u dogovoru i sa GO Palilula, nadležnim gradskim institucijama i Zavodom za zaštitu spomenika kulture odredimo plan i program održavanja i sređivanja - rekla je gradonačelnica.

Kako navode, Miroslav Veličković koji se bavi istraživanjem i proučavanjem spomenika Starog groblja i koji je dokumentaciju i fotografije objavio u knjizi rekao je tokom obilaska groblja da su na tom prostoru sahranjeni ljudi koji su postavili temelje modernog Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stari Nišlija

    23:21 // 3. 1. 2023.

    Imam pretke sahranjene na Starom groblju i lično bih podržao bilo koju vlast koja želi da uredi i zaštiti kompleks od daljeg propadanja. Imamo jedinstveni spomenik kulture u ovom delu Evrope, a ne umemo to da sačuvamo i iskoristimo na pravi način. Na zapadu imamo mnogo primera kako su uređena neka poznata groblja i pretvorena u parkove/memorijalne komplekse - Per la Šez (Pariz), Hajgejt (London).

  • Torpedo

    18:15 // 27. 12. 2022.

    Pogledajte osobe na slici ! Slika govori vise reci ! Uljukani foliranti, skorojevici, kvazi narodna vlast !Prevrcu se u grobovima preci nasi !

  • Zika

    16:32 // 27. 12. 2022.

    Ostalo je samo da se slikaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: