Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:32, 14. 8. 2020.

| Društvo

Opet odloženo otvaranje arheološkog nalazišta Medijana zbog problema sa tenderom

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
krov muzeja
Još nije počela rekonstrukcija, do tada Medijana zatvorena za posetioce; foto: N. Ozimić

Rekonstrukcija zgrade muzeja na Arheološkom lokalitetu Medijana, koja je preduslov da se nalazište konačno otvori za posetioce i turiste, još nije ni počela. U januaru niko nije bio zainteresovan za taj posao, a nedavno je grupa ponuđača koja nije izabrana osporila tender, kažu u KLERP-u, te je on delimično poništen i komisija ponovo razmatra ponude.

Arheološki lokalitet Medijana trebalo je da konačno otvori vrata turistima prošle godine. Ipak, upitno je da li će i ove početi da radi, jer poslednja faza obnove pred otvaranje, koja podrazumeva rekonstrukciju zgrade Muzeja, još nije ni počela.

U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte kažu da početak radova kasni iz nekoliko razloga.

Prva javna nabavka, raspisana u januaru, kojom se birao izvođač koji će renovirati zgradu je propala, jer nije bilo zainteresovanih.

Takođe, ubrzo je nastupilo vanredno stanje koje je sprečavalo Naručioca da ponovo raspiše javni poziv za predmetnu nabavku - dodaju.

Treći razlog je to što je nakon drugog tendera, koji je bio uspešan i odabran je izvođač radova, kažu u KLERP-u, grupa ponuđača koja nije dobila posao podnela Zahtev za zaštitu prava.

Njihov zahtev je usvojen - osporili su odluku o dodeli ugovora, delimično i tender, a sada se ponovo odlučuje o ponudama ispočetka.

Imajući u vidu navode iz Zahteva za zaštitu prava, koji su se odnosili na pitanja važenja licence i prihvatljivosti reference izabranog ponuđača, Naručilac je zatražio mišljenja nadležnih ministarstava (Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva kulture i informisanja). Po dobijanju mišljenja nadležnih ministarstava, Naručilac je doneo rešenje kojim usvaja Zahtev za zaštitu prava kao osnovan u celosti i kojim delimično poništava postupak javne nabavke, u delu stručne ocene ponuda i donošenja Odluke o dodeli ugovora - objašnjavaju.

Naložili su komisiji da u razumnom roku i uzimajući u obzir mišljenja ministarstava ponovo stručno ocene obe ponude i predlože najpovoljnijeg ponuđača.

Tek nakon toga će opet birati između dve grupe ponuđača i odlučiti sa kim će sklopiti ugovor o rekonstrukciji zgrade.

Po postavljanju nove Odluke o dodeli ugovora na Portal javnih nabavki, počinje da teče novi rok za podnošenje Zahteva za zaštitu prava. Ukoliko u roku od 10 dana po postavljanju nove Odluke o dodeli ugovora ne bude uložen novi Zahtev za zaštitu prava, pristupiće se zaključenju ugovora sa izabranim ponuđačem - dodaju.

Ukoliko se ponovo neko žali Komisiji za zaštitu prava, ona ima rok od 20 dana da donese odluku.

Zbog ovih problema sa tenderom još se ne zna kada će rekonstrukcija zgrade početi, a od toga zavisi i kada će vrata lokaliteta Medijana konačno biti otvorena za posetioce.

Podsetimo, kompletna obnova nalazišta i turistička prezentacija najavljeni su još avgusta 2018. godine, a tada je rok da se posao završi bio 6 meseci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danka

    11:34 // 15. 8. 2020.

    Iz par komentara stručnih lica vidi se da je najveći uticaj na zastoj u pokretanju Medijane izazvao Zavod za zaštitu spomenika kulture.

  • Dzamutka

    22:29 // 14. 8. 2020.

    Bice, za narednu proslavu Milanskog Edikta !
    Alo ,KLERP, nemoj slucajno da saradjujete sa nekim, koji, kao i vi ,nema sns knjizicu.

  • Bole

    19:14 // 14. 8. 2020.

    Zašto nije prošao tender? Jel nije dobila firma koju je odredio "vrli savetnik" najlepšeg lokalnog šerifa?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: