Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:51, 26. 6. 2018.

| Društvo

Opet protest protiv gradnje hidroelektrana, ovog puta u selu Rakita kod Babušnice

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Protest protiv izgradnje hidroelektrane u Rakiti
Protest protiv izgradnje hidroelektrane u Rakiti; foto: Lj. F.

Aktivisti Saveza mesnih zajednica Stare planine pridružili su se protestu meštana sela Rakita nadomak Babušnice, koji se se okupili u subotu 23. juna, na dan održavanja Međunarodnog uspona na Ruj, da iskažu svoje nezadovoljstvo povodom izgradnje mini hidroelektrane na Rakitskoj reci.

Meštani Rakite mesecima se bune protiv izgradnje derivacione mini-hidroelektrane na maloj reci koja prolazi kroz njihovo selo. U svom protestu nisu usamljeni već imaju podršku sa Stare planine, u sveobuhvatnoj borbi za očuvanja reka u Srbiji.

Predsednik Mesne zajednice Desimir Stojanov kaže da su prilikom građevinskih radova u centru sela stvorena klizišta, tako da su sada meštani ostali bez atarskog puta koji vodi do njihovih imanja.

Bez vode nema života, a oni nam uzimaju vodu. Jedini put koji smo imali do imanja je urušen, ne možemo da odemo tamo. Primorani smo da se na ovaj način bunimo, nećemo dozvoliti da se to radi - rekao je Stojanov.

Podršku meštanima Rakite pružili su aktivisti Saveza mesnih zajednica sa Stare planine, koji i sami vode borbu za zaštitu reke Visočice, ali i drugih staroplaninskih reka na kojima je planirana izgradnja mini-hidroelektrana.

Aleksandar Panić iz Saveza mesnih zajednica Stare planine kaže da celoj Srbiji preti pošast 800 mini-hidroelektrana, tako da je to problem cele zemlje, a ne samo Rakite, Zvonca ili sela na Staroj planini.

Borba za reke nije samo borba za vodu i prirodu, već je borba za život. Vlast je neosetljiva, ćuti nad ovim problemima, jer ima ozbiljan interes. Njih ne interesuju ljudi, već ih interesuje da se sela i planine isprazne - rekao je Panić.

Jedan od najistaknutijih boraca za očuvanje staroplaninskih sela Aleksandar Jovanović Ćuta istakao je da je Rakitska reka sahranjena u cevima postrojenja hidroelektrane. 800x600-Aleksandar-Jovanovic-odbija-zahvalnicu-foto-N1-printskrin protestu dao podršku i Aleksandar Jovanović Ćuta; foto: N1 printskrin

Predlažem minut ćutanja za zločin koji se desio nad rekom koje protiče kroz selo. Reci je presuđena smrtna kazna. Živimo u zemlji gde je sve po Zakonu, sve je po Ustavu, sve po Zakonu o vodama, a nama nestaju reke - rekao je Jovanović.

Pre dolaska u selo Rakita, oni su se okupili u Pirotu gde su u parku kod Tvrđave Kale održali još jedan u nizu protesta protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini.

Podsetimo, Jovanović koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine. Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra

    23:28 // 26. 6. 2018.

    Reka iz koje mozete piti vodu! Pa takve prirode nema nigde. Sve su unistili, pa bi i nju. Ljudi ne dajte je, ne posustajte!

  • Milan Paroski

    18:29 // 26. 6. 2018.

    Pa gde su predstavnici vlasti iz ovog sela-Sasa Zlatanov i Ivan Takov. Selo gori a oni otvaraju kulturni centar Bugara u Zvoncu. Samo Bugarima u Zvonackom kraju fali kultura. Sve ostalo imaju. Pored ovakvih polupismenih predstavnika vlasti sanse da uspete u svojim namerama i sacuvate reku su vam nikakve. Neka vam je bog u pomoci.

  • Овца за шишање

    15:22 // 26. 6. 2018.

    Само протести, у свим доменима, на сваком месту, у свако време... Доле ненародна власт!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: