Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 29. 12. 2023.

| Društvo

Opet spajaju grupe u niškim vrtićima i "produžavaju" raspust, neki roditelji kažu da nisu ni pitani

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
vrtic srna, nis, ljubica jocic 14
Opet spajaju grupe i premeštaju decu u druge vrtiće; ilustracija; foto: Ljubica Jocić

Zbog predstojećih praznika će ponovo neki vrtići u Nišu praktično biti zatvoreni, a deca premeštena u druge, ali iz "Pčelice" nisu precizirali kako će to organizovati. Neki roditelji se žale zbog spajanja grupa i kažu da nisu ni pitani da li će i kada dovoditi decu nakon praznika i neradnih dana, pa im nije jasno na osnovu čega se raspust produžava, a deca spajaju.

Predškolska ustanova "Pčelica" je i za prošlogodišnje novogodišnje i božićne praznike privremeno spajala neke vrtiće, a u januaru je broj vrtića bio prepolovljen i od 28 radilo je njih 14. Roditelji su se i tada žalili i negodovali, a iz "Pčelice" odgovarali da su njihove žalbe "neosnovane i tendenciozne".

Slična situacija se ponavlja i na kraju 2023. godine, a jedan roditelj čija dva deteta idu u vrtić "Petar Pan" kaže da su obavešteni da će "raspust" trajati do 19. januara, odnosno da će njegova ići u drugi vrtić, uz obrazloženje da je smanjen broj dece.

Predhodne 4 godine koliko moja deca idu u taj vrtić toga nije bilo. Odakle im infomacija da ima manje dece kada nisu ni pitali roditelje da li će dovoditi ili ne decu posle praznika - pita ovaj tata.

Kao problem navodi i to što deca teško prihvataju promene, kao i to što će sigurno grupe biti velike u drugom vrtiću.

Kada ih sada sve spoje, ko zna koliko će ih biti u jednoj grupi i u jednoj prostoriji. Pitanje je i da li će ih čuvati njihove vaspitačice - dodaje on.

Situacija je, kaže, slična i u drugim vrtićima, ima nezadovoljnih roditelja, ali ne i razumevanja nadležnih.

Novinari su pitali Upravu "Pčelice" ko je doneo odluku o praktično produženju raspusta i spajanju vrtića, odnosno gašenju nekih, kada pojedini roditelji nisu ni pitani da li će dovoditi decu posle praznika ili ne, kao i na koji način će rad biti organizovan u januaru.

Zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, a prema najavljenim odsustvima od strane roditelja, očekuje se manja dolaznost dece u našim vrtićima. Slična praksa se već godinama ponavlja oko spajanja vrtića tokom praznika, a i kroz ugovore sa roditeljima je takva mogućnost predviđena. Između novogodišnjih i božićnih praznika pratiće se dolaznost dece i u skladu sa dolaznošću donosiće se dalje odluke o radu svakog vrtića - navode iz "Pčelice".

Nisu precizirali do kada će spajati grupe i premeštati decu u druge vrtiće, a kažu da će u predškolskim grupama pri školama odsustvo duže trajati, jer će zbog školskog raspusta prvi radni dan biti 22. januar 2024. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milica

    15:06 // 9. 1. 2024.

    Naravno da jeste problem spajanje kao i neblagovremeno dobijanje informacija, jer se desi da roditelji zure na posao, planiraju da ostave dete u vrticu normalnog radnog dana, a poljube vrata! Organizacija Pcelice je uzas. Pri tome, koliko znam, raspust se odnosi na decu skolskog uzrasta, pa ne razumem, kako se on podrazumeva za decu vrtickog uzrasta, ako moze neko da mi pojasni?

  • Dragan

    11:05 // 30. 12. 2023.

    Svake godine je tako. Ne vidim u čemu je problem. Mnogi ne rade a dovode decu u vrtić da bi mogli da se skitaju.

  • Alex

    08:34 // 30. 12. 2023.

    To je logično i normalna stvar. Da nećete da neko samo zbog vašeg deteta radi svakog dana i preko raspusta? Ne znam što je ovo i vest uopšte...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: