Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 21. 7. 2015.

| Društvo

Opet sporan medijski konkurs u Nišu

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
TV ekran
Put ka cenzuri? Foto: Flickr/Sibe Kokke

I nakon usvajanja novog Zakona o informisanju gradske vlasti Niša su novac namenjen javnom informisanju podelile na diskutabilan način. Dve trećine od 50 miliona dinara su dobili mediji u vlasništvu jedne porodice - Radomirović.

Televizija "Belami", istoimeni radio i internet portal i Narodne novine, čiji je glavni urednik Vidosav Radomirović, u narednih 6 meseci dobiće 31,4 miliona dinara poreskih obveznika za proizvodnju sadržaja koje je posebna komisija uglavnom ocenila kao "odlično osmišljene".

Ostatak novca su dobile televizije bliske vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci - 8 miliona televiziji "Zona plus", čiji je vlasnik sin potpredsednika SNS i ministra odbrane Bratislava Gašića, a 4,5 TV "Kopernikus".

"City radio" i "Južne vesti" su dobili po 1,8, odnosno 2 miliona dinara, dok će sa 4 miliona dinara biti sufinansirani sadržaji još 6 medija i produkcijskih kuća.

Ni uz ogromno interesovanje javnosti gradske vlasti nisu objavile kriterijume na osnovu kojih je raspodela obavljena, kao ni obrazloženje same Komisije.

Grafit Kiša ili političari? Foto: JV

Zbog toga su predstavnici LAF-a, zvaničnog gradskog antikorupcijskog tela, ceo konkurs ocenili kao "netransparentan" i najavili žalbe Agenciji za borbu protiv korupcije.

Članovi LAF-a su posebno izdvojili i činjenicu da je jedan od članova Komisije koja je odlučivala o raspodeli novca zaposlen u novinskog agenciji "Beta", koja je kao jedan od učesnika na konkursu dobila novac.

Vredi pomenuti i da je tročlana komisija koja je odlučivala o raspodeli skoro pola miliona evra odlučila da javnosti ne dozvoli uvid u svoj rad, pravdajući se tvrdnjom da bi to "usporavalo rad komisije".


Ko je bio u Komisiji?

- Dušan Stojanović, dopisnik "Večernjih novosti" - kao "nezavisni medijski stručnjak"
- Goran Vladković, direktor "OK radija" Vranje - predlog ANEM-a i LokalPress-a
- Biljana Ljubisavljević, novinar BETA i "JugMedia" - predlog Društva novinara Niša


Sporno iz godine u godinu Pinokio Niški mediji pod kontrolom vlasti; Foto: Flickr/Gigi Ibrahim

Praksa da novac poreskih obveznika lokalna vlast medijima deli kroz tajne ugovore, potpisane bez ikakvih kriterijuma, nije nova.

Praktično je sa njom otpočela prethodna vlast DS-SPS-URS, a nastavljena je i dolaskom SNS.

Da je ranijih godina novac nelegalno davan medijima potvrdile su i inspekcije Državne revizorske institucije, koja je protiv gradskih funkcionera zbog toga podnela i čitav niz prijava.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • alkibijad 2

    00:32 // 22. 7. 2015.

    Javna je tajna da je Nišvil za Vitka "manifestacija non grata". Iskidao sam se od smeha kada sam u tekstu Narodnih o predstavljanju Niša na sajtu Ministarstva lokalne samouprave - više puta pročitao "... i najposećenija manifestacija u gradu". Šta će jadni novinar - kad je Nišvil baš "na vrhu" predstavljanja Niša. Ali, u kući obešenog uže se ne pominje! Možda "trakasti predmet od vlakna konoplje"?

  • alkibijad

    00:17 // 22. 7. 2015.

    Bio je čini mi se neki zakon koji je onemogućavao preklapanje vlasništva elektronskih i štampanih medija na istoj teritoriji. Zato je "Narodne" kupio Vitkov brat Radomirovič Dr Tomislav.U impresumu Narodnih već duže vreme umesto Tome kao direktor (ali i glavni urednik) slovi, kao i za RTV Belle Amie - "gorostas misli i ličnost bliska (svakom) imperatoru - Vitko! "Sposoban mladić, u sve se razume!

  • Dragoljub J.

    00:15 // 22. 7. 2015.

    "Ako želiš da se neki posao ne završi, samo osnuj komisiju", Nikola Pašić

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: