Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 28. 11. 2021.

| Društvo

Opozicija kritikuje izgradnju akva-parka, Sotirovski kaže da ima para za sve

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
akva park
Različiti komentari; foto: pixabay-mrkt

Predstavljena kao najveća investicija za 2021. godinu, izgradnja akva-parka na Loznom kalemu kraj Niške Banje izazvala je različite reakcije Nišlija - i pozitivne i negativne. Reagovali su i iz iz niškog ogranka Dveri i poručili da, umesto za akva-park, novac treba uložiti u kvalitet vazduha. Na kritike gradonačelnica Dragana Sotirovski odgovara da para ima i za zaštitu životne sredine, za vodovod i kanalizaciju, kao i za puteve.

O izgradnji akva-parka ozbiljnije je počelo da se priča pre 10 godina, a tek sada je projekat, kako izgleda, na korak od početka realizacije jer su izabrane firme za prvu fazu izgradnje.

Međutim, tu vest nisu svi građani Niša, od čijeg novca će i biti plaćen taj zabavni sadržaj, dočekali sa oduševljenjem.

U komentarima na društvenim mrežama građani najviše kritikuju projekat zato što smatraju da sada nije prioritet. Mišljenja su da ogroman novac koji se ulaže u akva-park treba da se podeli na važnije stvari u gradu.

Potrošiti toliki novac za nešto što gradu više nije potrebno, za nešto što će raditi dva meseca u godini. Otprilike toliko košta i izmeštanje pruge koja je kost u grlu. Međutim, ovde je masna provizija. Tender je toliko pošten da ga dobio SNS - komentarišu Nišlije.

Upravo je veliki broj građana reagovao jer je među četiri firme, koje su dobile posao na tenderu, i preduzeće predsednika Opštine Doljevac i funkcioner SNS Gorana Ljubića. Neki su ideju akva-parka ocenili kao dobru, ali ne i prioritetnu. izgradnja Građani kritikuju i što će akva-park graditi firma funkcionera SNS-a; foto: A. K.

Sve je to super, ali nisam siguran da je to prioritet ovog grada. Recimo da se reši prvo kanalizaciona mreža, a ne posle svake jače kiše da se stvaraju jezera.

Ulice se u gradu raspadaju, pojedine izgledaju kao da su bombardovane, toliko ima prečih stvari, oni grade akva-park? Grad koji ne može da rekonstruiše 300 metara asfalta, gde su bulevari nezavršeni već godinama, trotoari u raspadu, grad izgleda kao kasaba - kritikuju građani.

Vodeći se kašnjenjem raznih projekata, sumnjaju i da će sve biti završeno za dve godine, kada su nadleži najavili završetak radova. Ima i onih koji jedva čekaju visokobudžetni zabavni sadržaj.

Konačno dugo očekivan akva-park, svaka čast za ideju.

Super, neka pravi ko god, samo da napokon dobijemo akva-park - pišu građani.


Sotirovski: Novca, hvala bogu, ima

Iz niškog ogranka Dveri kažu da ogroman novac treba da se investira u proširenje sistema daljinskog grejanja da bi se smanjila svakodnevna zagađensost vazduha u gradu, a ne u, kako kažu, kič akva-park.

Umesto da investira u projekat od najvećeg javnog interesa - u JKP Toplanu i u kotlarnice čija iskorišćenost može da smanji broj individualnih ložišta – zagađivača, niška SNS vlast i gradonačelnica Sotirovski odlučuju da deset puta veći iznos investiraju u akva-park, koji se po svom značaju za Nišlije ne može porediti sa čistim vazduhom i grejanjem, a pri tome je sumnjivo isplativ - navode Dveri.

1280x0_akva-park-idejno-resenje Dveri kažu da je akva-park kič; foto: printscreen Nedavnom izmenom budžet Grada je nešto više od 11 milijardi dinara, pa iz ovog pokreta smatraju da je sramota da petina budžeta ide na akva-park koji, kažu, nije u javnom interesu. Međutim, gradonačelnica kaže da će komentara uvek biti, ali i da novca ima i za druge projekte.

Novca, hvala bogu, ima. Za godinu dana zaradili smo milijardu i 100 miliona više nego za godinu dana pretprošle godine, tako da zaista ima para i za akva-park i za zaštitu životne sredine i za vodovod i kanalizaciju i za puteve. Pravili su ga i oni koji su opozicija, pa ga nisu napravili - poručuje gradonačelnica.

Podsetimo, ideja za akva-park postoji skoro poslednje 3 decenije. Međutim, 2010. godine je zemljište na Loznom kalemu od Grada kupio Italnis da bi na tom prostoru bio izgrađen akva-park. Početkom 2013. godine Italnis je odustao od investiije, a Nišu vraćena ta parcela.

Potom je 2016. memorandum potpisan sa crnogorskom firmom i to nekoliko dana pre lokalnih izbora. Kasnije, kada je Grad raspisao javni poziv niko, čak ni ta firma, nije se javila i pokazala interesovanje da gradi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jole

    14:35 // 29. 11. 2021.

    A one pokretne stepenice u podzemnom, jel proradile?
    Prosto neverovatno koliko ništa nije uradjeno u Nišu za godinu dana. Osim afera, toga, a ne para, ima koliko hoćete.

  • Srecko Sojic

    11:10 // 29. 11. 2021.

    Jel joj to dala i njoj tetka iz kanade pare ili je vec ojadila kasu grada NISa i gradjane pa svojim mafijaskim firmama pere budzetske pare i trpa po privatnim racunima

  • B.Petrović, dipl.ing.

    10:52 // 29. 11. 2021.

    Novinarki nije niko rekao koliko je nespisobna i neiskusna u upravljanju jednim ovakvim gradom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: