Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 28. 3. 2016.

| Društvo

Opozicija predala zahtev za sednicu posvećenu DRI

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
opozicija JV
Potpisi predati u kabinetu predsednika Ilića koji nije bio tu; foto: JV

Čak 23 potpisa uspeli su da prikupe opozicioni odbornici niške Skupštine kojima traže održavanje sednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda - razmatranje izveštaja Državne revizorske institucije. Predsednik Skupštine kaže da će odlučiti u narednih 7 dana.

Potpise su dali odbornici Demokratske i Socijaldemokratske stranke, LDP, Narodnog pokreta Srbije, Levice Srbije, Nova Srbije, DSS, ali kako kažu i pojedini članovi SNS.

S pravom tražimo razmatranje izveštaja DRI o budžetu za 2014. godinu. Od 22. decembra prošle godine to tražimo, ali skupštinska većina to ne stavlja na dnevni red. Mi smo odlučili da stvar uzmemo u svoje ruke, jer građani s razlogom pitaju gde je potrošeno 1,6 milijardi dinara - kaže odbornik SDS Dragoslav Ćirković.

On dodaje da se ne radi samo o pukoj formalnosti, već da na osnovu izveštaja ima elemenata i za krivičnu odgovornost, jer su povređeni određeni članovi Krivičnog zakonika.

Po nama bi neko za to trebalo da odgovara i ne znamo zašto DRI ne podnosi prijave protiv onih koji su milijarde potrošili na nezakonit način - kaže Ćirković.

Za odbornika DS Miodraga Radovića je samo pokazatelj funkcionisanja vlasti u Nišu, ali i u Srbiji. On pita vladajuću većinu zašto do sada nisu uvaženi apeli opozicionih odbornika koji su predstavnici građana Niša.

Ovim što danas tražimo da se Skupština Grada upozna sa izveštajem DRI zapravo želimo da skrenemo pažnju građanima o načinu na koji se njihov novac troši - kaže Radović.

potpisi Podršku dala 23 odbornika; foto: JVPrema Poslovniku o radu Skupštine Grada predsednik Mile Ilić ima nedelju dana da se izjasni po zahtevu i, ako tako odluči, sazove Skupštinu koja bi trebalo da bude održana u roku od 15 dana.

Ilić je, kako kaže, trenutno na odmoru, a odluku po zahtevu opozicije će, kako kaže za “Južne vesti”, doneti u zakonski predviđenom sedmodnevnom roku.

Podsetimo, državni revizori su utvrdili da je aktuelna niška vlast u 2014. godini nenamenski potrošila 1,6 milijardi dinara, a na osnovu izveštaja Udruženje predsednika skupština stanara podnelo je 12 krivičnih prijava protiv niških funkcionera.


Jovanović: Teška krivična dela

Lider Narodnog pokreta Srbije Branislav Jovanović kaže da je on bio predmet izveštaja DRI u 2011. godini, ali da je tada bilo samo prekršajnih prijava dok sada ima elemenata za krivične.

Uporedite ovaj izveštaj sa onim iz 2011. gde je sve bilo u domenu prekršaja i sve se svelo na početak izgradnje ulica pre dobijanja dozvole. Ovde imamo nenamensko trošenje novca što se svrstava u teško krivično delo. Uporedite tu razliku i težinu tih dela - rekao je Jovanović.

On poziva Tužilaštvo da reaguje na sve nepravilnosti koje je u izveštaju naveo DRI.

Podseća da i dalje nema izveštaja o nameštanju tendera za gradski prevoz, nema odgovora na izveštaj inspekcije kako je 19 funkcionera primilio u 2014. godini 15 miliona dinara više u odnosu na ono što im pripada.


DSS: Potpise smo skupljali i 2011. godine

Zahtev za sednicu posvećenu DRI potpisali su i odbornici Demokratske stranke Srbije, a njihov šef Milan Lapčević podseća da je slična situacija bila i u prošlom sazivu kada su vast činile neke od stranka koje su danas potpisnici zahteva.

Svaka odgovorna vlast mora da polaže račune šta radi i na koji način troši pare građana. Sve mora da se radi javno zato smo podržali i ovaj zahtev i najbolje bi bilo da vlast sama izađe i objasni o čemu se tu radi, pošto koliko čujem u medijima kažu da je reč o računovodstvenim grešakama - kaže Lapčević.

Te 2011. godine sednica parlamenta na kojoj se govorilo o izveštaju DRI koji se takođe odnosi na višemilionske zloupotrebe nije održana odmah nakon dobijanja izveštaja već posle reagovanja opozicije.

Reagovao je i DRI i podneo 19 prekršajnih prijava protiv tadašnjih čelnika Grada. Sve one su, kako tvrdi tadašnji većnik, a sada odbornik SDS Boban Mihajlović, odbačene. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cobi

    16:44 // 28. 3. 2016.

    Predsednik Skupštine odlučiće za sedam dana da se sednica održi 29.maja,a vi "opozicijo" samo se nadajte da ćete na osnovu te sednice dobiti neki glas.

  • hrast

    16:16 // 28. 3. 2016.

    Uidurma,...

  • joksim

    15:43 // 28. 3. 2016.

    ja mislim da ce nasa postena vlast u nisu uvaziti zahtev i odrzati sednicu i naravno najostrije osudite prekrsioce.. ali samo osuditi usmeno a ne i kazniti hahahah pa to je srbija zakoju godinama glasamo i glasacemo. samo napredno..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: