Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:04, 5. 7. 2019.

| Društvo

Opozicija protestom “brani” zelenilo na trgu, gradski urbanista kaže biće više drveća

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
park kej
Park čeka rekonstrukciju; Foto: M.Z/JV

Šesta niška opoziciona slobodna zona imaće i protest - odbornik Branislav Jovanović pozvao je građane da se pobune protiv radova na centralnom trgu, u subotu 6. jula u 19 sati kod Gradske kuće. Jovanović kaže da niška vlast kreće sa sečom stabala po uzoru na partijske kolege iz Beograda i Aleksinca, a gradski urbanista Nikola Lečić navodi da će posle rekonstrukcije trga stabala biti više.

Park na keju preko puta Gradske kuće ograđen je žicom, mnoge klupice su iščupane, a tu je i bager. Razlog je - u subotu je počela rekonstrukcija Trga kralja Milana.

Radove u parku odbornik Branislav Jovanović naziva sumanutim, destruktivnim i rušilačkim.

Jovanović kaže da je prvi korak - rušenje klupica, koje su, kako tvrdi, zamenjene pre izvesnog vremena. park kej Počelo bagerisanje; Foto: M.Z/JV

Klupice smo menjali, farbali i brižno čuvali. U tom parku smo odrastali i umesto da samo zablista novim sjajem, niško rukovodstvo kreće sa sečom stabala po uzoru na kolege iz vlasti iz Beograda i Aleksinca - ističe Jovanović.

Odbornik Jovanović poziva Nišlije da se okupe u subotu na Trg Kralja Milana do Gradske kuće, u 19 sati u okviru akcije "Slobodna zona" i dignu glas protiv, kako kaže, terora, bahatosti i antipameti u ovom gradu.

Ako ima savesti i svesti, hajde da se zajedno izborimo protiv trošenja narodnih para - zaključuje Jovanović.


Gradski urbanista: Biće više drveća posle rekonstrukcije

Pored kritika opozicije, u delu javnosti postoji i bojazan građana da će izgubiti zelenu oazu u centru grada.

Međutim, glavni gradski urbanista Nikola Lečić kaže da urbanistički projekat i idejno rešenje za uređenje Trga kralja Milana predviđa drugačiji ishod.

Planirano je da se zasadi 58 stabala i da se ukloni ili premesti na drugu lokaciju 13 stabla. Prema istom dokumentu evidentirano je u analiziranom obuhvatu 188 stabala, odnosno nakon intervencije na uređenju biće 233 stabla - odgovara Lečić.

Upitan da kao stručnjak prokomentariše utisak dela građanstva da će budućim izgledom trga preovladavati beton umesto zelenila, Lečić odgovara da se smanjuju betonske površine u korist prirodnih.

Komparativnom analizom postojećeg stanja i predloženog rešenje uređenja Trga, primećujem da je planirano najveće smanjenje asfaltnih i betonskih površina u korist prirodnih materijala (granit i voda) - objašnjava Lečić.

Urbanista Lečić zaključuje da je transformacija kolovoza u pešačke prostore u centralnim zonama gradova - za njega koncept non plus ultra (prim.aut. najbolji, nenadmašan koncept).

centar trg Budući trg; Foto: Sekretarijat za izgradnju

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    14:07 // 6. 7. 2019.

    Od Kanica na ovamo Niš nema urbanistu, pa nemojte čoveka (Nikola Lečić) tu da gurate. On se više izgleda razume u Grčku mitologiju, pa mu drvo izgleda kao Lernejska hidra, jedno isečeš, niknu dva. Zgodno zar ne? Tako će i Niš da završi, kao mit, a ne kao pravi i pravilno projektovani grad!
    P.S. Projekat Trga je sramota i za projektanta i za urbaniste i za sve koji imaju bilo kakve veze s tim.

  • Haubica

    09:12 // 6. 7. 2019.

    Iseci zdravo drvece je zlocin protiv prirode i svih roditelja sa decom koji koriste oazu u centru Nisa.

  • Ricardo

    08:38 // 6. 7. 2019.

    Predlažem da se sve poseče i napravi parking plac na dva sprata

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: