Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 15. 9. 2021.

| Društvo

Opozicija traži da se hitno obezbedi voda životinjama na Suvoj planini, za sutra najavljen sastanak nadležnih

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1631697782668
Krdo sa 800 krava i prazan bazen za pojenje; foto: Dveri Niš

Zbog toga što je više od 1.000 grla krava i konja na Suvoj planini već danima bez vode jer ni Opština Gadžin Hani, a ni stočari više nemaju para za dopremanje vode, iz niških odbora Stranke slobode i pravde i pokreta Dveri zatražili su hitnu reakciju nadležnih kako životinje ne bi uginule. Obe stranke kažu da je ovakvo stanje posledica nebrige SNS vlasti i pozivaju na rešenje problema. Iz Grada Niša za sutra najavljuju sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede u Opštini Gadžin Han kako bi se obezbedila voda za životinje.

Po objavljivanju vesti da je vojsci koja doprema vodu stočarima na Suvoj planini ugovor istekao, zbog čega životinje umiru od žeđi, niški pokred Dveri obišao je teren. Oni svedoče da je situacija vanredna i da su prisustvovali potresnim scenama žednih životinja.

Oko praznih pojila bilo je više od tri stotine krava, teladi, konja i ždrebadi i sve životinje pokušavale su da, gazeći jedna preko druge uz užasnu riku i njištanje, u pravom stampedu dopru do bar neke kapi vode sa dna jedinog od bazena sa vodom - navode iz Dveri.

1631697782651 Dveri su stočarima odnele i oko 100 litara vode; foto: Dveri NišKako navode, kraj izvora koji je presušio zatekli su nemoćne stočare koji su satima slušali urlike izbezumljenih, žednih i iznemoglih životinja, a na tvrdnje predsednika Opštine Gadžin Han Milisava Filipovića, da su životinje obezbeđenje i da se voda i nakon odlaska Vojske redovno doprema, odgovaraju slikama skoro praznih bazena oko kojih je na stotine životinja.

Ovakvo stanje je kažu, posledica nebirge lokalne i SNS vlasti za selo i nomadsko stočarstvo

Ove slike zajedno sa pričom nemoćnih suvoplaninskih stočara, koje smo na Rakošu čuli, govore o tome da su lokalne samouprave opština Gadžin Han, Babušnica i Bela Palanka u operativnom rasulu, da lokalna vlast u Nišu i Štab za vanredne situacije sa gradonačelnicom Sotirovski nisu do sada pružili nikakvu pomoć, a da Ministarstvo za brigu o selu sa ministrom Milanom Krkobabićem, kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministar Nedimović o nomadskom stočarstvu i agoniji srpskog sela brinu kao o lanjskom snegu - navode iz Dveri.

1631697782659 Da bi grla bila napojena potrebno je minimum 40 tona vode; foto: Dveri NIšNakon svega čemu su svedočili na visoravni Rakoš, niški pokret Dveri zatražio je od republičkih i lokalnih SNS vlasti u Gadžinom Hanu, Beloj Palanci , Babušnici i Nišu da se hitno obezbede odgovarajuće količine vode, bez obzira na trenutni trošak. Takođe, traže da se pristupi izradi studije o raspoloživim vodnim resursima na teritoriji Opštine, kao i izradi idejnog rešenja za sistem zaštite i korišćenja identifikvanih vodnih resursa i da se kroz lokalni bužet za 2022. godinu osiguraju sredstava za alternativno obezbeđivanje vode narednog leta.

Ovakvo stanje osuđuju i iz niškog Odbora stranke slobode i pravde i pozivaju Ministarstvo poljoprivrede, Nišavski okrug, Grad Niš i sve nadležne institucije da hitno pošalju pomoć opštini Gadžin Han i omoguće sbabdevanje vodom životinje na Suvoj planini.

Nedopustivo je i nehumano da ugine preko 800 krava i 200 konja od žeđi, dok se novac svih građana nemilice pljačka. Ministar Nedimović i načelnik Nišavskog okruga Babović da sednu u kola, da obiđu stočare na Suvoj planini i da obezbede svakodnevno snabdevanje vodom. Poljoprivrede se sete samo kada zloupotrebljavaju subvencije kako bi sakupili glasove za SNS, sram da ih bude sve do jednog - navode iz SSP.

Podsećamo, predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović najavio da će problem biti rešen do četvrtka kada se očekuje da Ministarstvo poljoprivrede preuzme finansiranje snabdevanja vodom. Po rečima Jovana Miljkovića, predsednika mesne zajednice Mali Krčimir, oni više nemaju sredstva, kao ni Opština.

Kako saopštavaju iz Grada Niša, zbog ovog problema, sutra će se pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević i direktori Poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi iz Niša, Leskovca, Vranja i Pirota sastati ispred Opštine Gadžin Han u 11 sati.

Sastanak će se, kažu, održati radi obezbeđivanja vode za 1.000 grla na Suvoj planini, a akciju je podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministar Branislav Nedimović.

Zabrinuti građani koji su se ovih dana obraćali redakciji Južnih vesti, kao i svi oni koji su u finansijskoj mogućnosti, novčana sredstava mogu uplatiti Udruženju govedara Zaplanja, na dinarski račun: 165000700740930824 / Addiko Bank.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ime i prezime

    12:39 // 16. 9. 2021.

    Sva ta stoka na Suvoj planini ima vlasnike koji žive u selu,
    zato dok se ne reši problem sa vodom neka vlasnici spuste u sela i oko sela svoje životinje.

  • Poglavica Ludi Konj

    23:07 // 15. 9. 2021.

    Pozovite direktora Veterinarskog Instituta, on je član štaba za vanredne situacije Niša i Nedimov savetnik. Nek opravda 33 iljade mesečne apanaže što ih za mudre savete prima. Više nego uvredljiva svota, kada je uporedi sa svojom desetostruko većom mesečnom platom.

  • pravnica

    20:01 // 15. 9. 2021.

    Jadne životinje... :-(

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: