Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 6. 1. 2021.

| Društvo

Opozicija pita šta je razlog Vulinove posete dan nakon nesreće, iz Policije kažu reč o unapred najavljenoj poseti

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Aleksandar Vulin
Šta je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin radio u PU Niš jutro nakon tragedije, bez prisustva medija; foto: MUP

Nakon što su iz nekoliko opozicionih stranaka i Sindikata sloga zahtevali da nadležni saopšte puno ime i prezime 19-godišnjaka iz Beograda odgovornog za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule dve osobe u Nišu, te pitali zašto je ministar Aleksandar Vulin bio u Policijskoj upravi u Nišu jutro nakon tragedije, oglasili su se iz niške policije. Navode da nisu skrivali osumnjičenog, da su naveli inicijale vozača što je u skladu sa zakonom i da je ministar bio u unapred najavljenoj radnoj poseti.

Nesreća se dogodila 4. janura oko 20:40 u blizini marketa DIS i niškog Vodovoda, a narednog dana iz policije su saopštili da je uhapšen 19-godišnji N. S. iz Beograda koji je “audijem” udario 12-godišnje dete i 48-godišnjaka i da se tereti za krivično delo teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

Istog dana je ministar Vulin obišao Policijsku upravu u Nišu, saopštili su iz MUP-a, ali osim što navode da je izjavio kako je osnovni zadatak svake policijske uprave u Srbiji da građani znaju da su sigurni i bezbedni i da će država učiniti sve da obezbedi najsavremnije uslove rada, konkretan razlog posete ne navode.

Osim što su Nišlije zbog ove nesreće juče održale dva protestna skupa želeći da skrenu pažnju na nesreće u saobraćaju, za koje smatraju da nisu adekvatno kažnjene, reagovali su i opozicionari.

Iz Stranke slobode i pravde zahtevaju od načelnika policija da odgovori na pitanje šta je ministar Vulin radio u PU Niš jutro nakon tragedije i to bez prisustva medija.

Mi u Nišu znamo čiji je sin bahati vozač audija, ali ne znamo ko je tačno naredio policiji da to krije. Zato od načelnika policije zahtevamo odgovore na pitanja ko je vozio famozni audi koji je na trotoaru pobio naše sugrađane, koga to štiti policija? Šta je ministar Vulin radio u PU Niš jutro nakon tragedije, bez prisustva medija, šta krije? Ko je odgovoran jer policija nije reagovala iako su građani danima prijavljivali bahatu vožnju i famozni audi, jer da je policija reagovala sprečio bi se fatalni ishod? - kažu iz Stranke slobode i pravde.

Pitaju još i zašto se načelnik kao prvi čovek zadužen za bezbednost u gradu nije obratio uznemirenoj javnosti i zaustavio konfuziju izazvanu polovičnim i netačnim informacijama o broju žrtvi, polu druge žrtve, već je dozvolio da mediji nagađaju i dodatno potresu već potresene građane.

Miodrag Stanković Sobraćajna policija omogućila divljanje vozača na niškim ulicama; foto: FB Miodrag Stanković Da saobraćajna policija nije adekvatno obezbedila saobraćaj tokom praznika, čime je omogućila divljanje vozača na niškim ulicama koje se završilo ubistvom ljudi, smatra odbornik grupe "Niš moj grad" Miodrag Stanković.

Najoštrije osuđujem ovakvu nemarnost, zahtevam da se počinilac surovog ubistva osudi najoštrijom kaznom i da se pod hitno smene svi odgovorni za katastrofalno stanje bezbednosti u Nišu - kaže Stanković.

On je podsetio da je Strategija bezbednosti grada Niša usvojena na sednici Skupštini još 2010. godine, ali da je realizacija izostala, kao i da se 2018. godine događalo puno slučajeva paljenja automobila, požara i saobraćajnih nesreća, a da nema ni nagoveštaja da bi neko od odgovornih funkcionera mogao da snosi političke konsekvence zbog lošeg rada.

Ko su ubice u automobilima na niškim bulevarima i trotoarima pitaju se i iz Pokreta Dveri i kažu da skupocen i prejak automobil u rukama punoletnog 19-godišnjaka, kome su nakon nesreće objavljeni samo inicijali, a brzina veća više puta od dozvoljene u gradu, liči na već viđeno.

Oni takođe zahtevaju od nadležnih objavljivanje identiteta vozača, preduzimanje svih mera za bezbednost saobraćaja koje do sada nisu, kao i da se vožnja u gradovima i naseljenim mestima brzinom duplo većom od propisane, umesto izazivanja opšte opasnosti smatra krivičnim delom pokušaja ubistva.

Selektivnost pravde, česti primeri privilegovanog položaja i preblagih kazni za pripadnike političke elite i članove njihovih porodica za dela protiv bezbednosti saobraćaja, nepostojanje straha od sankcija, kao i nepostojanje vaspitnog dejstva izrečenih sankcija za “buduće ubice iz automobila” ohrabruju ovakva ponašanja. Cenu “zarobljene države” i “okovanog Grada” plaćaju građani svojim životima - kažu iz Pokreta Dveri.

Smenu načelnika Policijske uprave u Nišu zahtevaju i iz Sindikata Sloga jer smatraju da je dozvolio divljanje vozača na niškim ulicama koje se završilo ubistvom dvoje ljudi na trotoaru, od kojih je jedno bilo dete.


Policija: Nije prijavljena bahata vožnja “audija”, ministar u unapred najavljenoj poseti

Iz policije navode da je u jučerašnjem saopštenju medijima javnost obaveštena da je vozač uhapšen, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, u saopštenju navedeni inicijali, godina i mesto rođenja.

Takođe, netačni su i navodi da je policiji prijavljena bahata vožnja audija. Policija nijednom nije imala prijavu bahate vožnje ovog automobila u Bulevaru Medijana kao i u ostalim delovima grada. Ističemo da su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor policije Vladimir Rebić, 5. januara, po unapred najavljenoj radnoj poseti, obišli Policijsku upravu u Nišu gde su na sastanku sa načelnikom i rukovodiocima Policijske uprave u Nišu razmatrani uslovi rada i opremljenost policijskih službenika, kao i rezultati rada ove uprave - navode iz policije.

Dodaju da su navodi da je Niš nebezbedan grad takođe netačni, čemu u prilog navode podatak da je broj saobraćajnih nezgoda u 2020. godini manji za 10 posto u odnosu na 2019. godinu, kao i da je broj povređenih lica u 2020. godini za 20 posto manji u odnosu na 2019. godinu.

U narednom periodu će, kako kažu, pojačati aktivnosti na kontroli bezbednosti saobraćaja i preduzeti sve neophodne mere i radnje da se broj saobraćajnih nezgoda i povređenih u njima smanji.

Policijska uprava u Nišu apeluje na pojedince da ne koriste policiju za prikupljanje jeftinih političkih poena i time joj, iznetim neistinama, narušavaju ugled- piše u saopštenju.

Podsetimo, vozač iz nesreće branio se ćutanjem na saslušanju, a tužilac je predložio pritvor i o tome će odlučiti Osnovni sud.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko

    19:22 // 9. 1. 2021.

    Neka je laka zemlja zrtvama ovakve bahate voznje.Strasno sta sve opozicija koristi da bi skrenula paznju na sebe. Bas me interesuje kao gradjanina da novinari i svi ovi koji kazu da znaju ko je otac vozaca da javno kazu da i mi znamo a i da nam kazu sta voze deca njihovih vunkcionera tj.celnika.

  • nikola

    18:11 // 8. 1. 2021.

    pored onog Marka Djurica ubedljivo je najzalosnije da nam je ovakav ministar unutrasnjih poslova...mada ima puno bisera...

  • Nesa

    15:50 // 7. 1. 2021.

    Sada mi je jasna izreka:"Odelo ne cini coveka"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: