Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 23. 4. 2021.

| Društvo

Opozicija tvrdi da je predsednik Komisije za sport u Nišu u sukobu interesa, većnik za sport negira

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Skupština grada
Diskusija o sportu; Ilustracija; Foto: M. Z. arhiva

Predsednik Komisije za sport u Nišu je poznati srpski olimpijac u brzom hodanju Nenad Filipović, a za njega odbornik Branislav Jovanović kaže da je u sukobu interesa je istovremeno i takmičar Atletskog kluba Radnički koji se takođe nada novcu iz budžeta. Većnik Aleksandar Stojičić to negira uz konstatatciju da on nije predsednik AK Radnički.

Sednica niškog parlamenta nastavljena je danas u sali Skupštine, a u prepodnevnom delu zasedanja dosta se diskutovalo o niškom sportu koji je već mesecima u krizi.

Krizu bi trebalo da delimično reši novoformirana Komisija za sport, ali odbornik Jovanović iz Koalicije “Niš, moj grad” je već ukazao na mogući problem sa sukobom interesa predsednika ovog tela.

Ja o Filipoviću ne pričam ništa lično, samo kažem da je u sukobu interesa, jer ste vi to napisali. Nisam ja to pisao, nego ovde u Članu 18. stoji da onom koji je u sukobu interesa neće biti odobren program tj. program klubu u kojem se on nalazi. Samo o tome govorim - rekao je Jovanović.

Nenad Filipović Takmičio se u Londonu i Pekingu, a sada na čelu Komisije za sport; foto: arhiva Nenada FilipovićaSa druge strane, većnik Stojičić kaže da Komisija za sport radi punom parom, a da njen predsednik Filipović nije rukovodilac u Atletskom klubu koji takođe očekuje sredstva iz gradskog budžeta.

Gospodin Filipović nije predsednik u Atletskom klubu Radnički, radi se o dezinformaciji. On je istaknuti sportista koji je prisutan i rezultatima i kao trener u atletici, tako da taj sukob interesa koji se pominje ne postoji - rekao je većnik.

Na ovo je Jovanović odgovorio da on nije demantovan i da je on i mislio da je Filipović član kluba, a ne predsednik.

Ja sam o tome govorio. Nisam ni rekao da je predsednik kluba, nego da je sportista kluba. Izvinjavam se ako sam rekao da je predsednik. Važno je da je takmičar u tom klubu i odlučuje o tome gde je takmičar da mu se dodele sredstva. To je sukob interesa klasičan - rekao je Jovanović.

Nakon ovoga se većnik nije javljao, a odbornici su usvojili izmenu Odluke o ostvarivanju sporta i interesa građana u Nišu.

Podsetimo, Komisija za sport je formirana pre nepunih mesec dana, iako je ona već trebalo da odobri programe sportskih klubova. Pošto se kasnilo i sa imenovanjem novog većnika za sport, ali i sa formiranjem Komisije, sportski kolektivi u Nišu mesecima nisu dobili dinar iz budžeta.


Budžet za sport i “Željinih” 40 miliona dinara

U sklopu pomenute tačke diskutovalo se i o budžetu za sport koji je ove godine prepolovljen, pa je klubovima iz gradske kase na raspolaganju 200 miliona dinara.

Mnogi su zbog toga negodovali, a najglasniji je bio Rukometni klub Železničar koji opstaje uz Unapred pripremljen plan reorganizacije i ima određena obavezna mesečna davanja.

Igor Novaković Novaković nekada uz grb "Želje"; foto: JV arhivaMeđutim, njihov predsednik Skupštine Igor Novaković, ujedno i odbornik SPS, obrazlažaći svoje uspehe u prvom mandatu na čelu rukometnog kluba od pre par godina, podržao je ideju gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da se budžet za sport prepolovi.

Mladi gospodin većnik ima moju podršku i podršku odborničke grupe SPS kao i ovaj plan gradonačelnice sa smanjenjem budžeta. Malopre sam vam rekao da je Železničar jedno vreme imao transfer oko 1,6 miliona dinara, zatim oko 3 miliona i rezultat je osvajanje Kupa Srbije. Čim se igra evropska liga to je nedovoljno. Mi moramo da se vratimo ili u amaterski ili u školski sport, da novac ne bacamo uzalud ili da nađemo pojedince koji će investirati milione evra u profesionalni sport. Tu nema dileme. Gradonačelnica je ispravno postupila. Tačka - rekao je Novaković.

Diskusiju je dodatno podgrejao većnik Stojičić informacijom da je samo "Želja" prošle godine iz budžeta dobio 40 miliona dinara. Na to je posebno reagovao odbornik Branislav Jovanović, nazvavši to skandalom i pljačkom.

Ljudi bre, kud plovi ovaj brod, pa to je jedno obdanište. Da li je to normalno? Pa dođe mi da plačem ovde. Pa šta vi radite? Ej, to je sramota, bre! Skandal! Pa kom ste podneli izveštaj gde je utrošeno 40 miliona dinara? Gde to ima u Srbiji? Niš je imao veći budžet za sport nego cela Vojvodina, a jedno sportsko igralište niste napravili. Kriminal i pljačka - rekao je Jovanović.

RK Železničar je, inače, nedavno izdao saopštenje u kojem se kaže da je “klub na ivici provaije”. Igrači mesecima nisu primili platu, a uz to ih pritiskaju i spor i dugovi za bivšim zakupcem Doma rukometa.

Prema ranijim najavama, očekuje se da novac iz budžeta, na osnovu odluke Komisije, klubovima bude uplaćen do kraja maja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razbibriga

    19:18 // 23. 4. 2021.

    Sport u Nisu, ma ne salite se, to odavno ne postoji ! To, sto ce dobiti ,neku bednu crkavicu, nije dovoljno ni za mesec dana ,no vazno, da predsednici klubova, iz redova sns- a, ostanu tu gde jesu, ce bude neka fajda, za svoj dzep!

  • Radoje

    18:16 // 23. 4. 2021.

    Komisija za sport direktno krsi Statut grada Nisa jer clan komisije grada M.M.nije stanovnik grada Nisa.
    Samim tim ne moze ni da raspolaze budzetom koji je nastao odvajanjem stanovnik grada.
    Isti je gradjanin opstine Doljevac i samo tamo moze da raspolaze budzetom.

    M.M. je i podpr Skupstine Opstine a otac mu je predsednik kluba Pukovac pa tako ima interesa da klubovi Nisa dobiju manje para.

  • Mara

    17:25 // 23. 4. 2021.

    svakO će da negira

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: