Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:35, 28. 4. 2020.

| Društvo

Oprečne prognoze o zatvaranju privremene kovid bolnice u studentskom domu u Nišu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
studentski dom
Koordinator bolnica smatra da za nedelju dana neće moći da se zatvori bolnica u studentskom domu; foto: Google maps/printskirn

U Nišu pacijenata sa blagim simtomima korone ima samo još u studentskom domu kod Medicinskog fakulteta i "Radonu" u Niškoj Banji, jer je zatvorena još jedna privremena bolnica u Domu učenika. I dok direktor Studentskog centra Rade Rajković očekuje da i paviljon bude zatvoren do kraja nedelje, koordinator bolnica Saša Živić ipak ocenjuje da dom neće moći toliko brzo da se vrati studentima.

Ministar prosvete je najavio da će nakon prvomajskih praznika studentski domovi u Nišu biti dezinfikovani i spremni da se sredinom maja u sobe vrate studenti.

Takve prognoze ima i direktor Studentskog centra Rade Rajković. Kaže da na osnovu podataka o padu broja pacijenata u privremenim bolnicama očekuje da do nedelje bude zatvoren studentski dom kod Medicinskog fakulteta u kome je trenutno 164 obolelih sa blažim simptomima korone.

Ja očekujem po ovim rezultatima koji sada stižu do Gradskog štaba u Nišu da do nedelje ispraznimo dom, onda ide dezinfekcija kompletna i da ga privedemo nameni. Svi ostali objekti su konzervirani, apsolutno smo spremni i što se naših radnika tiče i hrane da ispoštujemo svaku odluku Vlade - pojašnjava Rajković.

Ipak, koordinator privremenih bolnica i gradski većnik za zdravstvo Saša Živić nema takva očekivanja i smatra da za nedelju dana dom neće moći da bude zatvoren i vraćen studentima.

Na osnovu toga kada kog pacijenta treba da testiramo, prateći to, ja u narednih 7 dana očekujem da ogromna većina pacijenata, znači svi će oni koji su tamo proći retestiranje, odnosno ponovno testiranje i videće se ko je negativan, ko je pozitivan. Ja očekujem da, ako se nastave ovi trendovi da imamo značajno veći broj otpusta u odnosu na prijeme, da ćemo u narednih 7 dana doći na neku cifru od možda 40, 50 pacijenata u studentskom domu - objašnjava Živić.

Tek tada će biti uslova da se nekolicina pacijenata iseli iz doma i prebaci u "Radon" u Niškoj Banji i da Niš tada ima samo jednu aktivnu privremenu bolnicu. Podseća i da bolnice koje su zatvorene, poput Doma učenika koji je juče ispražnjen, kao i hale "Čair" i Zelengore, mogu u svakom trenutku da se otvore ako bude bilo potrebno.

Ne možemo ništa 100 % da kažemo, možda opet krene neko žarište. Gore u Sokobanji je nekih 60, 70 % kapaciteta popunjeno, mi već primamo pacijente iz Ražnja, Aleksinca, tako da verovatno sa smanjenjem broja pacijenata tamo oni će preuzimati i opet će se smanjiti prijem kod nas - dodaje Živić.

Kaže da je situacija svakako povoljnija, jer se dnevno u privremene bolnice, kojih je sada samo dve, prima petnaestak pacijenata, a svojim kućama odlazi od 60 do 120 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    21:58 // 29. 4. 2020.

    Bre, bre... ljudi manite šalu , šta se stvarno tamo dešava ? Kao da su svi , tamošnji, zaboravljeni ?

  • Dzamutka

    15:59 // 29. 4. 2020.

    Pa,nemojte ,drugovi Rade i Sasa ,tako ! Zar je potrebno da se ukljuce sefovi ,Prvorodjeni, Dacic i Vulin ,da se dogovorite ! Glasaci,ovi sto ih pustiste iz zatvora ,od 18 h, ocekuju jedinstvo !

  • Bojan

    07:17 // 29. 4. 2020.

    Ako imalo promasite dezinfekciju tj ako je urade kao na onom snimku gde samo orsve selfije a ne da ciste i dezinfikuju eto vam jos bolesnih i to dece studenata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: