Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 26. 10. 2022.

| Društvo

Oprečne tvrdnje radnika i "Leonija" u Prokuplju: sporni - pauza, subota, menza

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Leoni
U kompaniji Leoni kažu da se uslovi rada nisu menjali; Foto: Lj. M.

Da su im radnička prava ugrožena, od smanjene pauze za ručak, nekorišćenja menze i produženog radnog vremena, kao i rada subotom, tvrde pojedini radnici Leonija u Prokuplju, dok iz te kompanije naglašavaju da se ništa nije promenilo kada su u pitanju prava zaposlenih i da rade sve po zakonu Republike Srbije.

Radnici kažu da su nezadovoljni trenutnim uslovima u Leoniju, ali da niko nema snage da se pobuni i izbori za bolji status zaposlenih. arhiva radnici u fabrici leoni Radnici Leonija kažu da su uslovi otežani; Foto: Lj. M.

Ljudi nemaju pauzu kao ranije od 30, već je sada to 10 do 15 minuta. Umesto u menzu koju firma poseduje, jedu u garderobi, odnosno svlačionici. Produžavaju nam radno vreme i radimo do ponoći, a od septembra smo angažovani svake subote do kraja ove godine i to bez objašnjenja zašto je to tako i pitanja mogu li zaposleni izdržati sve to - kažu nezadovoljni radnici.

Većina je, tvrde, nezadovoljna statusom u firmi, ali sem međusobnog razgovora, niko nema snage da organizuje bilo kakav javni protest i ukaže na uslove, pa čak ni sindikat koji, kako kažu, češće brani interese poslodavca nego zaposlenih.

Sa druge strane, u kompaniji Leoni demntuju navode zaposlenih radnika i tvrde da nije došlo do izmene prava zaposlenih, niti su ona na bilo koji način uskraćena u svim proizvodnim jedinicama te firme. Leoni U Leoniju kažu da su uslovi ostali isti kao i na početku rada u Srbiji; Foto: Lj. M.

Svim našim zaposlenima, po zakonskim odredbama i kompanijskoj politici rada, sleduje pauza u trajanja od 30 minuta. U Leoniju se dužina pauze nije skraćivala, naprotiv, u određenim slučajevima se ova pauza produžava za dodatnih 10 minuta. Rad koji se u našoj kompaniji odvija subotom u potpunosti je u skladu je sa Zakonom o radu, a s obzirom da je u našoj kompaniji na snazi odluka o preraspodeli radnog vremena doneta u skladu sa članom 57 Zakona o radu, maksimalno trajanje radnog vremena u toku nedelje može ići do 60 sati - kažu u Leoniju.

Dodaju da, ukoliko je rad organizovan subotom, to je značajno niže od maksimuma predviđenog Zakonom, a za rad tokom vikenda kompanija isplaćuje uvećane zarade za 26%.

Restoran koji je u sklopu naše fabrike radi regularno, u skladu sa režimom rada i dinamikom proizvodnje. Osluškujući potrebe naših zaposlenih smo, pored restorana, obezbedili i zelenu zonu za odmor u kojoj naši radnici mogu provesti pauzu i konzumirati svoj obrok - dodaju u kompaniji Leoni.

Inače, Leoni u tri pogona na jugu Srbije trenutno ima 8.794 zaposlena, od toga najviše u Malošištu 3.571, Prokuplju 3.015 i najmanje u Nišu 2.118 radnika.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Maja Ognjanovic

    18:47 // 30. 10. 2022.

    Treba malo više PROCESLJATI SVE FIRME... NE PLACA SE NOĆNI RAD... KAKO.. TREBA... SUBOTA, NEDELJA ISTO... HAOS... TREBA TO DOVESTI U RED.

  • Miladija Jerković

    14:19 // 30. 10. 2022.

    1.Radi se po evropskom sistemu a ne placa se
    2.Radnici sami dozvoljavaju to sto im se desava
    3.Koliko se secam pre nekoliko godina bilo je u svim novinama ,bili su i u fabrici pa se niko nije nista izjasnio za bilo koji vid problema
    4.Čemu sve ovo...????

  • Gaga

    19:03 // 29. 10. 2022.

    "Arbeit machen frei"!(Rad oslobadja)...I sad'pise na ulazu u Auschwic! Trazili ste...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: