Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:51, 11. 12. 2016.

| Društvo

Oprema za povrtare, voćare i pčelare zahvaljujući "Evropskom progresu"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Studijsko-putovanje-Francuska-Evropski-progres
Pre nego što su dobili pomoć, bili na studijskom putovanju u Francuskoj; foto: europeanprogres.org

Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Ratar-K“ iz Aleksinca, koje okuplja 42 proizvođača, jedno je od tri iz Nišavskog okruga koje će kroz razvojni program "Evropski progres" dobiti pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske i zahvaljujući tome - nove sušare za povrće i hladnjače. Pomoć i za poljoprivrednike iz Babušnice i Merošine. 

U aleksinačkom udruženju, koje se bavi povrtarstvom i ratarstvom, kažu da je ova podrška jako značajna.

„Sušeno povrće se koristi za proizvodnju supa i začina, a nadam se da ćemo, kada proširimo zasade i na voće, i njega sušiti i prodavati. Hladnjača će nam takođe biti od velike koristi, jer tako skladišteno povrće dobija dodatnu vrednost. Primera radi, crni luk se sada prodaje za 20, a krajem godine će se već prodavati za 50 dinara po kilogramu“, objašnjava nam Danijela Novaković iz Udruženja „Ratar-K“.

Putovanje-Francuska-Evropski-progres Srpski poljoprivrednici razmenili iskustva sa francuskim; foto: europeanprogres.orgEvropska unija i Vlada Švajcarske preko programa Evropski progres sa skoro 208.000 evra podržaće projekte 5 poljoprivrednih udružanja i 2 poljoprivredne zadruge iz jugoistočne i jugozapadne Srbije. Ovi projekti će im pomoći da unaprede proizvodnju i budu konkurentniji na tržištu. Osim udruženja iz Aleksinca, pomoć će dobiti i Udruženje pčelara „Babušnica“, Zemljoradnička zadruga „Gorica“ iz Knjaževca, Poljoprivredna zadruga „Oblačinska višnja“ iz Merošine, Udruženje pčelara „Zlatarka“ iz Nove Varoši, Udruženja „Pešter food“ iz Novog Pazara i Međuopštinsko udruženje poljoprivrednih proizvođača iz Novog Pazara.

Poljoprivrednici pomoć mogu da iskoriste za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za preradu i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda ili manje građevinske radove.

„Sa novim traktorskim priključcima podići ćemo kvalitet i brzinu pripreme stočne hrane jer ćemo sa kosačicama pet puta brže da kosimo veće površine zemlje. Takođe, uz novu mehanizaciju kvalitetnije ćemo pripremati zemljište za setvu, a posebno je važno što se na ovaj način podstiče saradnja među poljoprivrednicima koji će zajednički da koriste mašine", istakao je Ismet Sajtarić, direktor Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja.

Ono okuplja 37 poljoprivrednih udruženja iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina sa ukupno 334 poljoprivredena gazdinstva.

Projekti su, kažu zaduženi za program "Evropski progres", izabrani tokom druge faze poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačkim grupama septembra i oktobra 2016. godine. Pravo učešča imale su 32 poljoprivredne proizvođačke grupe, koje su najpre imale priliku da steknu i unaprede znanje u rukovođenju zadrugama i udruženjima, finansijama i marketingu. Prilikom studijske posete Francuskoj razmenili su iskustva sa poljoprivrednicima iz te zemlje i upoznali se sa programom pretpristupne pomoći za poljoprivredu i ruralni razvoj – IPARD.

„Kako bi se iskoristio značajan potencijal koji poljoprivreda ima u Srbiji, neophodno je da poljoprivrednici kontinuirano ulažu u primenu novih znanja i tehnologija. Na ovaj način EU i Vlada Švajcarske pružaju im mogućnost da udruženim snagama u zadrugama i udruženjima realizuju svoje ideje i unaprede proizvodnju“, rekao je Grem Tindal, menadžer programa "Evropski progres".

Aktivnosti ovog programa Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: