Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 4. 10. 2021.

| Društvo

Opština Svrljig planira sređivanje Prekonoške pećine, raspisan tender za projekat uređenja

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
pećina
Raspisan tender za projekat uređenja; foto: A. Kostić

Rekonstrukcijom i uređenjem kompleksa na prilazu, izgradnjom puta i enterijerskim sređivanjem, Opština Svrljig planira da uredi Prekonošku pećinu, otvorenu još 1882. godine.

pećina Planira se i unutrašnje uređenje jedne od prostorija; foto: A. Kostić Tender za projekat uređenja je otvoren do 11. oktobra, a kako stoji u dokumentaciji, planira se uređenje dotrajalog prilaznog terminala za prihvat posetilaca, stepeništa, ulaznog platoa ispred pećine, sređivanje "velike dupke", kao i obnova sanitarnog prostora i i uređenje parkinga.

Predviđeno je da kompleks Prekonoške pećine bude ograđen, a u planu je i, kako se navodi, osiguranje stabilnosti stenskog masiva iznad pećine, kao i rešavanje vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda i uređenje sanitarnih prostorija.

stepenište pećina Previđeni brojni radovi; foto: A. Kostić Takođe će se raditi i projekti za snabdevanje strujom, osvetljenje, telekomunikacioni i signalni sistemi, video-nadzor, alarmni i sistem zadojavu požara.

Podsetimo, pećina iznad sela Prekonoga kod Svrljiga, koju su krajem 19. veka istraživali čuveni srpski i evropski naučnici, prva je pećina na Balkanu koja je bila otvorena za turiste.

Više o ovom prirodnom blagu Svrljiga pročitajte u ranijem tekstu Južnih vesti na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    11:47 // 4. 10. 2021.

    Jos uvek sva sela nemaju asfaltirani put nego makadam a oni asfaltiraju put do pecine?! Valjda sela i ljudi sto zive u njima imaju prednost u odnosu na pecine ili nemaju???

    • Čudesni dribling

      12:18 // 4. 10. 2021.

      Evolucija je od majmuna napravila čoveka a SramotaNarodaSrbije od čoveka pravi Pećinka!

  • Filozof

    10:35 // 4. 10. 2021.

    ... samo da neki Naprednjci ne saznaju za sredjivanje pecine inace bi kroz pecinu mogao proci Autoput, Metro i brza pruga, pecina bila betonirana, izgradjene MHE, sazidani neboderi, otvoreni trzni centri, Lidl, Ikea i Delta a u radijusu od 59 km poseceno i najmanje drvo.

  • Čudesni dribling

    10:14 // 4. 10. 2021.

    Milenijum!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: