Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 15. 5. 2018.

| Društvo

Opština Vladičin Han pomaže obnovu izgorelog manastirskog konaka

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
Vladika Pahomije i Goran Mladenovic na zgaristu konaka foto eparhija vranjska
Mladenović je obećap ličnu i pomoć Opštine za čišćenje zgarišta i obnovu konaka; foto: Eparhija vranjska

Nakon što je u požaru čiji je uzrok još nepoznat, u nedelju izgoreo konak manastira Svetog Proroka Ilije iz 13. veka u selu Kacapun, predsednik Opštine Goran Mladenović je obećao pomoć u čišćenju i obnovi konaka, dok je Eparhija vranjska pozvala sve koji su u mogućnosti da takođe pomognu u obnovi.

Iz Eparhije su saopštili da je Mladenović, zajedno sa Episkopom Pahomijem i protonamesnikom Miodragom Draškom, starešinom crkve u Vladičinom Hanu, u prisustvu nastojatelja manastira igumana Serafima, obišao izgoreli deo konaka i obećao podršku i pomoć, kako ličnu, tako i Opštine Vladičin Han u raščišćavanju i obnovi konaka.

Iz Eparhije su pozvali i sve vernike dobre volje koji su u mogućnosti, da zajedno pomognu raščišćavanje ostataka izgorelog dela, kao i obnovu konaka u ovoj svetinji koja predstavlja spomenik kulture i duhovnosti od izuzetnog značaja.

Dobrovoljni prilozi mogu se uplatiti na tekući račun manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu, broj 205-160624-15 kod Komercijalne banke, sa naznakom "za obnovu konaka".


Požar progutao sve, osim 3 ikone

Prilikom gašenja požara, vatrogasci su u potkrovlju konaka pronašli ostatke ikona na kojima su ostali sačuvani samo likovi Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra. 2 ikone neosteceni likovi posle pozara foto eparhija vranjska U požaru su samo likovi na 3 ikone ostali neoštećeni; foto: Eparhija vranjska

Na fotografiji se jasno vidi da su ikone gorele, ali da su likovi na njima ostali gotovo netaknuti vatrom.

Inače, u ovom manastiru u Kacapunu preko 100 godina nije bilo monaštva. Od 1992. godine počela je i građevinska i duhovna obnova manastira. Izgradnja konaka za smeštaj monaštva i gostiju koji je u nedelju izgoreo, počela je 2003. godine, a pomagali su je Vlada Srbije, tada preko Ministarstva vera, a kasnije preko Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    19:52 // 15. 5. 2018.

    Koliko li stanovnika ima u Kapucunu u kojem se gradi crkva? Umesto da se razmatra kako da se obnove i nasele sela, grade se manastiri. Za koga?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: