Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:48, 17. 12. 2020.

| Društvo

Opština Žitorađa za 2 godine nezakonito sklopila poslove vredne 85,52 miliona dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Žitorađa
DRI uočio veliki broj nepravilnosti u opštini Žitorađa; Foto: Lj. M.

Ugovori bez javnih nabavki vredni najmanje 85,52 miliona dinara, nepravilno obračunavanje plate, dodataka i naknada u iznosu od 3,38 miliona dinara, prihvatanje ugovora većeg od procenjene vrednosti javne nabavke, ali troškovi reprezentacije samo su neke od nepravilnosti koje je utvrdila Državna revizorska institucija tokom kontrole poslovanja za 2018. i 2019. godinu. Predsednik Opštine Ivan Stanojević ne odgovara na pozive i poruke novinara Južnih vesti.

Kako piše u izveštaju DRI, nadležni u Žitorađi su potrošili 10,61 miliona za usluge radova bez sprovedenog postupka javne nabavke, dok je 74,91 miliona dinara potrošeno u nabavkama u kojima nije ispoštovana propisana zakonska procedura.

Neke od zamerki i uočenih nepravilnosti odnose se i na prekoračenje ovlašćenja predsednika Opštine Ivana Stanojevića, gde je u 8 javnih nabavki sam donosio odluke, rešenja i obrazovao komisiju i potpisao ugovor sa ponuđačem, iako su sredstva obezbeđena na kontu Opštinske uprave, a više oglasa nikada nije ni objavljeno na portalu službenih glasila čija je vrednost 13,53 miliona dinara, kao i naknadno objavljivanje nabavke sa zakašnjenjem i preko 70 dana od potpisivanja ugovora. Žitorađa Bez zakonskih procedura potrošeno preko 85 miliona dinara; Foto: Lj. M.

Opštinska uprava u Žitorađi nije odbila neprihvatljivu ponudu i zaključila je ugovore od 40,66 miliona dinara sa PDV-om sa firmom „SIB Invest“ doo iz Niša o izvođenju radova - rekonstrukcija tribina za kupališni kompleks, izgradnju tobogana, izgradnju objekta biletarnice, svlačionica, WC-a i tuševa sa parternim uređenjem sa izradom bunara sa pratećom opremom. Računarskom proverom utvrđeno je da je ta ponuda bila veća od ponuđene cene u javnoj nabavci, pa je morala biti odbijena kao neprihvatljiva - navode u izvešataju DRI.

Najveći broj nepravilnosti u postupcima javne nabavke odnosi se na izgradnju kupališnog komlepksa u centru Žitorađe za koji je Država izdvojila 116.740.649 dinara, a ukupna investicija koštala oko 170 miliona dinara i to na mestu gde je bio gradski stadion, a nepravilnosti su uočene i tokom raspisanih nabavki za izmeštanje i gradnju novog stadiona.

Ugovor o izvođenju radova i izmeštanju fudbalskog igrališta potpisan je sa niškom firmom “SIB Invest“ doo u iznosu od 11.275.996 dinara bez PDV-a, odnosno 13.531.165 dinara sa PDV-om, iako je zbir svih pojedinih radova iskazanih u ponudi u iznosu od 10.829.376 dinara, odnosno za 446.620 dinara bez PDV odnosno u iznosu od 535.944 dinara sa PDV više od stvarne vrednosti radova. Tokom kontrole revizora, Opštinska uprava je tražila povraćaj više uplaćenog novca investitoru, pa je “SIB Invest” doo vratio 333.859 dinara – kažu u Državnoj revizorskoj instituciji.


Preko 3,5 miliona dinara od novca građana za kafane širom Srbije

Veći deo potrošenog novca svih građana bez zakonskih procedura potrošen je i na troškove reprezentacije i ugostiteljskih usluga, gde je u kafanama i objektima u Žitorađi, Nišu, Beogradu, Prokuplju, Brusu, Brzeći, Sokobanji, Krnjevu i Orljanu potrošeno preko 3,5 miliona dinara za 2 godine koje su kontrolisali revizori. Žitorađa Na ugostiteljske usluge i reprezentaciju potrošeno preko 3,5 miliona dinar; Foto: Lj. M.

Na osnovu dokumentacije utvrdili smo da je Opštinska uprava u 2018. godini platila 4.576.291 dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke i to za reprezentaciju u iznosu od 1.564.891 dinara i projektnu dokumentaciju 3.002.400 dinara. U 2019. godini preuzela je obaveze i izvršila plaćanje u iznosu od 5.802.906 dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke i to za reprezentaciju u iznosu od 1.998.896 dinara, specijalizovane usluge u iznosu od 842.010 dinara i projektnu dokumentaciju u iznosu od 2.962.000 dinara, iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama - navodi DRI.

Iako je rok koji je propisala Državna revizorska institucija za otklanjanje određenih nepravilnosti 90 dana, kako će Opština izvesti nismo uspeli da saznamo jer prvi čovek Žitorađe Ivan Stanojević nije odgovarao na telefonske pozive, niti SMS poruke novinara Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Caslav Mitic

    10:58 // 13. 2. 2021.

    Državni revizor je proverio izgradnju bazena i drugih troškova gde se vidi zloupotreba državnih para a ako bi proverili potrošen novac za komasaciju u ko.Voljinac došli bi do neverovatnih podataka koliko je tu bilo zloupotreba državnih para

  • Petar SNS

    22:31 // 17. 12. 2020.

    Kolko vidim niko ništa ne reaguje? A obračun sa kriminalom? Ja da vam dam smernice? Za šta primate platu gospodo?

  • Bot

    21:40 // 17. 12. 2020.

    Bratija dosla na vlast pa ne moze da se najede i napije, lako je bahatiti se drzavnim parama. Sad da odgovorni vrate pare za koliko su ostetili budzet i zasto nece?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: