Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:17, 7. 8. 2010.

| Društvo

Opština čuva Vlasinu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

Posle odluke Republičke sanitarne inspekcije da zabrani kupanje u reci Vlasini, predsednik opštine Vlasotince Srđan Šušulić najavljuje brojne mere na njenoj zaštiti.

Po njegovim rečima, narednih dana će nadležne službe preduzeti brojne akcije na razotkrivanju zagađivača nekada jedne od najčistijih reka u Srbiji.

Po oceni republičke sanitarne inspekcije, voda reke Vlasine, gde je otkriveno prisustvo bakterija fekalnog porekla, sada je van svih klasa vodotokova.

Vlasina je najvećim delom planinska i veoma čista reka. Reljef njenog sliva je pretežno brdsko-planinski što ga čini vrlo lepim. Glavni masiv čine stare, gromadne planine, mahom široke, plećate i sastavljene od kristalastih škriljaca.

Klisura Vlasine je uska skoro celom dužinom (55 km), sa strmim stranama koje su na sektoru Brod - Tegošnica vrlo visoke pa dolina dobija izgled prave klisure. Obrasla je travom i šumom iz koje ponegde štrče velike stene, što je izraženije na levoj strani, na potezu Dobro Polje - Gornje Gare.

Reka Vlasina nastaje od više sastavaka - izvorišnih krakova, koji izviru pri vrhu šumske zone, ispod Pančinog groba.

U daljem toku, dolinska ravan reke Vlasine se sužava, pa nastaje prava klisura kroz koju se reka probija na svom putu ka Crnoj Travi, Brodu, Sastavu Reci, Tegošnici i Gornjem Orahu gde menja pravac, odnosno skreće na zapad. Dalje nastavlja put, kroz klisuru i ulazi u ravnicu sve do ušća u Južnu Moravu, nizvodno od sela Stajkovca.

Najkritičnija i najugroženija deonica reke Vlasina je od sela Svođa do samog Vlasotinca i tu se, smatraju u EKO bazi "Jug" iz Vlasotinca, krije najveći broj potencijalnih zagađivače over reke.

Uglavnom zbog lošeg vremena – manje zbog zabrane kupanja – na Vlasini, u blizini brane, odnosno na veštačkom jezeru, poslednjih dana bilo je tek nekoliko hrabrih kupača, više kampera i ribolovaca, ali i dosta šetača!

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: