Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:04, 4. 11. 2018.

| Društvo

Opštinari u Medveđi na obuci i za albanski jezik

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
Opština Medveđa
Učenje albanskog, tvrde čelnici, nema nikakve veze sa trenutnom političkom situacijom; Foto: Screenshot medvedja.org.rs

U okviru posebnog programa usavršavanja službenika Opštinske uprave u Medveđi, pored usavršavanja veština poput pisanja projekata, obuka iz sfere bezbednosti i zdravlja na radu, komunikacije u poslovnom okruženju, objašnjava načelnica Svetlana Todorović, službenici pohađaju i časove albanskog i engleskog jezika.

Ovaj program, kaže Todorovićeva, usvojen je prošle godine kada se donosio plan budžeta. Tokom godine završeno je 9 obuka iz različitih oblasti, a u toku je 7, među kojima su i predavanja iz stranih jezika.

Po usvajanju budžeta smo se obratili Ministarstvu i Savetu za stručno usavršavanje zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, od kojih smo dobili saglasnot početkom juna. Deo je završen do godišnjih odmora, a sa delom obuka se krenulo nakon toga - objašnjava Todorovićeva.

Planom su predviđene 23 obuke, a zaposleni su sami, kaže ona, predlagali koji su im veštine potrebne za bolji rad.

Svi zaposleni službenici popunjavali su upitnike, nakon čega se napravio plan obuka. Ističem i da je obaveza lokalne samouprave, prema novom Zakonu o zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, da zaposlenima pruži stručno usavršavanje, a s obzirom na to da je po Statutu Opštine Medveđa, osim upotrebe srpskog jezika, u upotrebi i albanski, smatrali smo da je za efikasniji rad potrebno i elementarno znanje iz ovog jezika - kaže Todorovićeva.

U upravi je, kaže ona, zaposleno i troje ljudi albanske nacionalnosti koji su im do sada pomagali oko prevoda dokumenata, ali smatra da će celokupni posao oko izdavanja dokumenata i sporazumevanja sa ovom manjinom biti efikasniji i brži ukoliko se znaju osnove jezika.

Dodaje i da službenici pohađaju i kurs engleskog jezika, kako bi usavršili znanja i efikasnije i brže popunjavali potrebnu dokumentaciju prilikom konkurisanja kod stranih fondova.

Za albanski jezik imamo 11 polaznika, dok je na kursu engleskog, u 2 grupe, njih 15. Učenje bilo kog jezika nije nametnutno, već su se zaposleni sami izjasnili o tome koja im je obuka potrebna. S obzirom na to da su se prijavili, a da se obuke plaćaju novcem iz budžeta, sada su u obavezi da dolaze na predavanja - kaže Todorovićeva.

Predavanja se održavaju 3 puta nedeljno, nakon radnog vremena, i traju 2 školska časa, a za obe obuke je izdvojeno oko 340.000 dinara.


Arsić: Ne treba politizovati usavršavanje službenika

Predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da pitanje oko stručnog usavršavanja zaposlenih ne treba politizovati, jer je to odluka koja je doneta još prošle godine i nema nikakve veze sa trenutnom političkom situacijom.

Nema to nikakve veze sa trenutnim političkim dešavanjima. Mi smo ovaj program doneli prošle godine, jedino što malo kasnimo sa realizacijom, ali je svakako po planu da se obuka završi u tekućoj godini - kaže Arsić.

Insinuacije da činovnici uče albanski jezik zbog pripreme za takozvanu razmenu teritorija, kaže Arsić, niti su tačne, niti su dobre, jer se u društvu stvara pogrešna slika.

Oko ovog pitanja "podigla se prašina" jer pojedini stanovnici iskazuju bojazan da se ovime priprema teren za pripajanje Medveđe Kosovu, ali su i predsednik Opštine i načelnica Opštinske uprave ovakve navode osporavali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: