Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 5. 3. 2022.

| Društvo

Optužnica protiv Džunića i Božića opet na potvrđivanju, promenjen i sudija

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Dzunic i Bozic
Funkcioneri sa optužnicom; foto: JV i arhiva sa Fejsbuka

Nekoliko godina nakon što su hapšeni, optužnica protiv dvojice naprednjaka, predsednika niške Skupštine Bobana Džunića i predsednika Skupštine Palilule Nikole Božića, koja se bavi proneverom novca iz evropskog projekta, posle "šetanja" na relaciji tužilaštvo-sud, još je na potvrđivanju, kažu iz Višeg suda. Dodaju da je reč o kompleksnom slučaju koji zahteva dosta vremena.

Nekadašnji direktor Elektrodistribucije i bivši predsednik Opštine Palilula Boban Džunić uhapšen je 2017. godine i tereti se da je dok je bio predsednik Opštine proneverio oko 3 miliona dinara iz projekta Evropske unije “Living green”.

Zbog sumnje da je iz istog fonda pronoverio novac, čak dva puta bio je hapšen i tadašnji zamenik predsednika Opštine Palilula i poverenik opštinskog odbora SNS Nikola Božić.

Optužnicu koja je podignuta više od godinu dana nakon hapšenja Viši sud ocenio je tada kao nepotpunu i vratio predmet na dopunu do podizanja nove.

Dvojica naprednjaka i sada su na visokim funkcijama - Džunić je predsednik gradske Skupštine, a Božić predsednik Skupštine Opštine Palilula, ali su i obojica na istoj optužnici.

Iz Višeg suda sada kažu da je poslednja optužnica, koja datira iz maja 2019. godine, najpre bila potvrđena njihovim rešenjem krajem decembra 2020, a zatim ukinuta rešenjem Apelacionog suda 15. jula prošle godine.

Posle toga, kažu, nije bilo radnji u predmetu, koji je dodeljen novom sudiji, pa je optužnica još na potvrđivanju.

Objašnjavaju da je reč o kompleksnoj optužnici i slučaju i da je za to potrebno dosta vremena.

Kompleksna je, velika i iziskuju takve optužnice mnogo vremena za pripremu jer mora da se pogleda kompletno formalno prvo kako je to sastavljeno, da ne fali nešto što je zakonska obaveza da sadrži optužnica, tako da to obično traje, maltene se ispituje kao i prilikom donošenja presude posle. Baš kompleksna stvar. Još uvek je na potvrđivanju - navode iz Višeg suda.

Kažu da se Džunić tereti za krivično delo falsifikovanje službene isprave u produženom trajanju kao podstrekač, kao i za zloupotrebu službenog položaja.

Božić se tereti za tri krivična dela - dva puta falsifikovanje službene isprave i nesavestan rad u službi.

Kako je ranije potvrđeno iz Višeg javnog tužilaštva, krivična dela koja se okrivljenima stavljaju na teret vezuju se za period od 2013. do 2015. godine.

Inače, policija je 2017. u akciji "Signal" koju je sprovela sa tužilaštvima, BIA-om i Poreskom policijom uhapsila 74 osobe u 19 gradova, zbog zloupotreba službenog položaja, pranja i falsifikovanja novca, malverzacija, krijumčarenja izbeglica i drugih krivičnih dela.

disklejmer

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dipl. Inž. Novinarstva

    00:50 // 8. 3. 2022.

    Ne treba komentarisati ovu dvojicu osumnjičenih, njih je grad i zaslužio verovatno kako je glasao.
    Kada bi samo neko znao da nam kaže koji idiot se svojevremeno prvi dosetio da Niš izdeli na opštine koje od nikakve koristi nisu građanima već samo služe za umnožavanje ovakvih profesionalno i moralno neostvarenih partijskih uhleba i ostalih parazita?

  • Sale

    16:24 // 6. 3. 2022.

    Lele pravnik kad si toliko stručan što ne držiš kancelariju nego si se uhvatio za zvonce!

  • Vrana

    11:47 // 6. 3. 2022.

    Osnovni sud te ne zanima jer kad dobro platis zalbu Apelacionom oni te oslobode.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: