Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:02, 17. 11. 2011.

| Društvo

Oralna vakcinacija lisica

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
nj
ilustracija: staklenozvono.rs

Treća po redu oralna vakcinacija protiv besnila realizuje se na teritoriji Srbije od 8. novembra do 7. decembra. Oralna vakcinacija se sprovodi u proleće i jesen.

Kapsule sa vakcinama protiv besnila zamaskirane su u takozvane mamce koji će biti bacani iz aviona u područja u kojima postoji rizik od širenja besnila. Miris mamca privlači lisice i druge mesojede, a vakcina se aktivira čimm životinja zagrize mamac i probuši kapsulu.

- Nakon uzimanja mamca i aktiviranja vakcine potrebno je da prođe 14 dana da bi vakcina delovala – objašnjava Radisav Ignjatović, doktor veterinarske medicine.

Zbog opasnosti da vakcina dođe u kontakt sa ljudima i domaćim žvotinjam neophodno je da se mamci ne diraju rukama i da psi i ostale domaće životinje budu zatvoreni ili vezani tokom trajanja vakcinacije.

Projekat oralne vakcinacije lisica i drugih mesojeda finansira evropska unija, a kontrolu uspešnosti vakcinacije sprovešće veterinarski institut.

- Nakon završene vakcinacije i perioda inkubacije, Veterinarski institut će izvršiti proveru uspešnosti. Sa lovačkim udruženjima je sklopljen dogovor i u određeno vreme uloviće 400 lisica, obezbediti ih i transportovati na propisan način do Instituta kako bismo mi pregledom tog uzorka ustanovili uspešnost vakcinacije - kaže Ignjatović.

Oralna vakcinacija će se vršiti i u narednig 3 do 5 godina kako bi se osiguralo da se besnilo na ovom području ne povrati.

Redovna vakcinacija pasa i mačaka jedan je od načina sprečavanja širenja besnila. Ovo je ujedno prilika za sve vlasnike, koji to do sada nisu učinili, da vakcinišu i zaštite svoje životinje.

 
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Necu-da-punim.gradski-budzet

    12:26 // 18. 11. 2011.

    Zasto u Nisu NE POSTOJE akcije besplatne vakcinacije protiv besnila i cipovanja, ili neki period popusta na tu zakonsku obavezu? Zasto ne postoji stimulacija sterilizacije i kastracije vlasnickih zivotinja popustima u odredjenom periodu, besplatnim odredjenim brojem istih intervencija i tome slicno (sto bi uticalo na smanjivanje populacije ulicnih zivotinja)? U Beogradu sve to postoji GODINAMA, ali ovde se banda usemila i svima odgovara da ,,sibaju po usima''. Mi u Nisu sa manjim standardom svi bez izuzetka placamo 1100 din za vakcinu i mikrocip koji su zakonska obaveza, sterilizacije i kastracije placamo SKUPLJE nego u vecini privatnih vet odrinacija u Beogradu... dok Davkovski gradski pajac drpa i muslja po sinteraju sa budzetkskim parama, ,,nekim cudom'' ovo mu je 10a godina (mozda i vec) kako mu se ,,slucajno desi'' da dobije tender (rodjeni brat mu ej bio sef rzinog staba za besnilo, sad je isto na nekom polozaju, naravno obojica su u G17, opet ,,slucajnost'') DOSTA VISE BRE!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: