Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 14. 7. 2022.

| Društvo

Organizacija “SOS Dečija sela” sa Gradom potpisala sporazum o podršci porodicama u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
SOS Dečija sela i Sotirovski
Fondacija do sada podržala 240 porodica u Nišu; foto: J. J.

Organizacija “SOS Dečija sela Srbija” i Grad Niš ubuduće bi trebalo da zajedno pružaju podršku deci, mladima i porodicama u riziku, pošto su potpisali sporazum o saradnji u Gradskoj kući. Iz te fondacije kažu da su do sada podržali 240 porodica u Nišu, a tim imaju i u Gadžinom Hanu, gde su nedavno sprečili da 45 deteta bude razdvojeno od svojih roditelja.

Organizacija pomaže hraniteljima, zatim porodicama koje su usled nepovoljnih životnih okolnosti u riziku od odvajanja od dece, ali i onim porodicama koje se pripremaju za povratak deteta koje je bilo razdvojeno.

SOS Dečija sela Mraković Jokanović kaže da pomažu u saradnji sa nadležnim institucijama; foto: T. R.Aktivnosti koje sprovodi odnose se i na unapređenje socijalne inkluzije, smanjenje siromaštva, ekonomsko osnaživanje i porodičnu funkcionalnost. U tome bi, prema potpisanom sporazumu, sada trebalo da im pomaže i Grad Niš.

Nacionalna direktorka “SOS Dečija sela” Vesna Mraković Jokanović kaže da su u tom gradu do sada podržali 240 porodica sa prosečno pet članova.

Možemo reći da smo pomogli značajnom broju ljudi da im život bude uspešniji i bolji, u saradnji sa našim partnerima, pre svega institucijama socijalne zaštite, ali i obrazovnim, zdravstvenim i svim ustanovama koje se bave decom i porodicom - navodi ona.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski objašnjava da će sporazum koji su potpisali omogućiti dodatne vidove zvanične saradnje.

Grad Niš će od danas biti pravi partner u svemu što želite da uradite i nama je to jako važno s obzirom na to da podržavate decu i mlade. Grad Niš se i te kako trudi da mlade stavi u prvi plan, a posebno decu koja imaju različite probleme kroz odrastanje - ističe Sotirovski.

Najavljuje da će do kraja godine biti promenjen osnivački akt Sigurne kuće i da će biti otvoreno posebno odeljenje za decu koja imaju različite probleme u porodici.

Zaista nam pomažu ustanove poput Centra za socijalni rad i regionalnog Centra za hraniteljstvo, takođe i Dom “Duško Radović”, gde se nalaze naši mališani. Kroz različite projekte pokušavamo svih ovih godina da tu dečicu osnažimo i pomognemo porodicama iz kojih dolaze, posebno hraniteljskim - kaže gradonačelnica.

Osim Niša, od sedam centara koliko “SOS Dečija sela Srbija” ima u zemlji još jedan je na jugu - centar u Gadžinom Hanu.

Tamo su prisutni tri godine, a pre nekoliko meseci je kroz njihov program prošlo 20 porodica iz udaljenih sela te opštine. Reč je o porodicama koje su bile u riziku da se razdvoje od dece, što je na kraju sprečeno.

Organizacija postoji od 2004. godine i ukupno je 103.650 dece, mladih i odraslih do sada dobilo njenu pomoć. Kako navode, podršku pružaju porodicama koje upute nadležne institucije, ali i onima koji se sami jave, na lični zahtev.

Tvrde da 98 odsto dece koja prođu kroz njihove programe ostanu u svojoj porodici. Finansiraju ih pojedinci, kompanije i druge organizacije, u vidu donacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    18:04 // 14. 7. 2022.

    Bitno da zet ne trpi, ostali nisu bitni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: