Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 19. 7. 2020.

| Društvo

Organizacije civilnog društva: Omogućiti dostupnim informacije o koroni

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
korona
Zahtev poslali i Ministarstvu zdravlja; Foto: Ilustarcija

Da javnost treba da ima uvid u zbirne podatke o zdravlju stanovnika Srbije tokom pandemije virusa korona, smatraju organizacije civilnog društva. Zbog nepotpunog odgovora Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut" o epidemiološkoj situaciji, uputili su žalbu Povereniku za informacije i zaštitu podataka o ličnosti.

Na inicijativu Koalicije za slobodu pristupa informacijama, grupa od 89 organizacija civilnog društva uputila je "Batutu" zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa zbirnim numeričkim podacima o zdravlju stanovnika Srbije tokom pandemije virusa covid-19.

Traženi su podaci o ukupnom zbirnom broju testiranih osoba, onih čiji su rezultati testiranja pozitivni, odnosno negativni, osoba koje su hospitalizovane, oni koji su na kućnom lečenju, građani u samoizolaciji, broj izlečenih, kao i broj preminulih.

Tražili smo podatke za celu teritoriju Srbije, razvrstane prema polu i starosnom uzrastu, kao i prema svim opštinama za koje se ovi podaci vode. Zatim informacije o tome koji organi vlasti i druga lica imaju direktan pristup sistemu covid-19.rs tj. korisničko ime i šifru, odnosno kojim državnim organima i institucijama Institut dostavlja podatke, koja vrstu podataka i na koji način - navode u saopštenju organizacije.

Ipak, na većinu traženih informacija organizacije su upućene na javno dostupne podatke iz kovid baze, a iz koje se po uvidu ne može na nedvosmislen način zaključiti da je reč upravo o podacima koji su traženi. Za pojedine podatke navodi se da u sistemu nema navedenih informacija, poput informacije o hospitalizovanim osobama, dodaju, iako je to Zaključkom Vlade propisano, ili je tražen dodatni rok za dostavljanje informacija, bez preciziranja na koje se informacije odnosi.

Pošto Institut nije postupao u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja organizacije su uputile žalbu Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti i informacije od javnog značaja - kažu oni.

S obzirom na to da je "Batut" uputio na Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade i Ministarstvo zdravlja, dodaju, i njima su upućeni zahtevi za dostavljanje informacija, a rok za dostavljanje odgovora je 48 sati.

Javnost mora i ima pravo da bude upoznata kako sa preventivnim merama, tako i sa podacima o covid-19 pozitivnim, hospitalizovanim ili izlečenim osobama, pa i preminulima tokom epidemije.

Na ovaj način građani postaju svesniji ozbiljnosti postojeće situacije i nužnosti savesnog postupanja i mogu dati veći doprinos sprečavanju nastanka nenadoknadive štete po ljudske živote, ali i čitav zdravstveni sistem Republike Srbije - kažu oni.

Dodaju i da bi pristup svim raspoloživim podacima iz Informacionog sistema covid-19, osim podataka o ličnosti, omogućio adekvatno informisanje stanovništva i ojačao poverenje i podršku merama koje Institut za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut", druge institucije javnog zdravstva i državni organi preduzimaju radi suzbijanja pandemije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    10:47 // 19. 7. 2020.

    Hoće obavezno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: