Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 15. 5. 2023.

| Društvo

Organizacije civilnog društva traže da budu u Savetu za bezbednost Niša

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
gradska kuca, gradonacelnica
Grad izostavio civilna društva; foto: S. V.

Nakon nemilih događaja u zemlji, Grad Niš formirao je Savet za bezbednost koji broji 25 članova. Među njima nema predstavnika niških organizacija civilnog društva, koje zbog toga izražavaju nezadovoljstvo i zahtevaju od lokalne vlasti, da na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, preispitaju svoju odluku i da po hitnom postupku za članove Saveta imenuju i predstavnike iz civilnog sektora.

Takav zahtev upućen je Gradu i potpisalo ga je 13 niških nevladinih organizacija. Smatraju da je učešće tog sektora neophodno u Savetu za bezbednost, s obzirom na to da zastupaju interese građana i posreduju između njih i institucija.

Definišu njihove potrebe, probleme i predlažu rešenja. Iz ovih razloga jasno se nameće zaključak da je učešće predstavnika/ca OCD u Savetu za bezbednost Grada neophodno i da bi značajno doprinelo radu ovog tela - navode OCD.

Napominju da iako civilni sektor nije deo državnih struktura, ima kapacitet da mapira bezbedonosne rizike iz perspektive ranjivih društevnih grupa.

Učešće predstavnika OCD u Savetu za bezbednost Niša doprinelo bi stvaranju odgovornog i transparentnijeg sektora bezbednosti, čiji je cilj da odgovori na sve izazove sa kojima se kao društvo suočavamo - navode oni.

Podsećaju i da je 2016. godine u Nišu, na inicijativu organizacija civilnog društva i uz podršku OEBS-a kroz partnerstvo sa Gradom Nišom, među prvima u Srbiji bio formiran Savet za bezbednost grada, da je urađen predlog Strategije bezbednosti, a da su predstavnici OCD aktivno učestvovali i u izradi Strategije bezbednosti i da su imali svoje predstavnike u Savetu.

Zato pozivamo da se organizuje hitan konsultativan sastanak predstavnika civilnog sektora sa predstavnicima Grada i gradonačelnicom i da se predstavnici civilnog sektora imenuju u Savet za bezbednost grada Niša. Teme sastanka bi, pored imenovanja članova i članica iz redova OCD, bile i broj predstavnika iz civilnog sektora, kriterijumi za članstvo, kao i transparentnije predstavljanje Odluke o formiranju i radu Saveta - dodaju iz OCD-a.

Zaključuju i da bi ignorisanje zahteva organizacija civilnog društva za učešćem u Savetu, dovelo u pitanje funkcionalnost samog tela, ali i pretpostavku njegove politizacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zika

    07:21 // 16. 5. 2023.

    Pozdravio vas nobles iz Dobrujevac.

  • Дим & Пепео

    06:10 // 16. 5. 2023.

    "13 нишких невладиних организација" - пали/гаси.Они се пријављују да гасе ватру - многи сматрају да они пале ватру.Довиђења - у ........

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: