Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:04, 24. 3. 2021.

| Društvo

Organizacije iz Niša i Vranja planiraju obuke građana za korišćenje elektronskih usluga

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
kompjuter
Umesto u redovima ispred šaltera, svi poslovi ubuduće završavaće se preko računara; Ilustracija; foto: B. A.

Kako bi pomogli građanima da nauče da koriste onlajn usluge i elektronske servise, kao što su elektronsko prijavljivanje poreza, plaćanje računa putem interneta ili registrovanje firme, Deli prostor iz Niša i Centar za društvene integracije iz Vranja priključili su se projektu "ICEDA" i "Digitalna Agenda" Evropske unije. Cilj je i da se, dodaju, učešćem u tim projektima unaprede elektronske usluge na lokalu.

Na Zapadnom Balkanu više digitalnih usluga državne uprave već je dostupno građanima, navode iz organizacije Crta.

U istraživanju primećuju da portal eUprava, na kojem su elektronske usluge državne uprave u Srbiji, ima uputstvo o tome kako se podnosi zahtev, ali nema kvalitetne mehanizme za podršku korisnicima.

Da bi građani u Srbiji koji još ne koriste elektronske usluge počeli da završavaju poslove preko računara umesto u redovima ispred šaltera, tokom 18 meseci organizacije u 3 različita grada, među kojima su Niš i Vranje, radiće na promociji tih usluga i unapređenju elektronskih servisa. e uprava Brojne elektronske usluge omogućila reforma javne uprave; foto: printskrin

U projekat je uključen Deli prostor iz Niša, odakle navode da zajedno sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj i projekte grada Niša projektom „EUprava u gradu Nišu“ stavljaju fokus na upotrebu lokalne eUprave i njen dalji razvoj.

Kroz ovaj projekat, organizacija će uspostaviti centar za podršku e-upravi u svojim prostorijama u Nišu. Takođe, radiće na povećanju korišćenja postojećih lokalnih e-usluga grada Niša od strane građana putem njihovih direktnih prezentacija na šalterima javne uprave i u ruralnim područjima. Deli će snimati video tutorijale o postojećim lokalnim e-uslugama i emitovati ih u partnerstvu sa lokalnim medijima - ističu.

Da bi svi građani Vranja imali korist od procesa digitalizacije iz Centra za društvene integracije kroz projekat „Digitalizacija spona za budućnost“, planiraju da organizuju obuke o osnovama upotrebe savremenih tehnologija i digitalnih sadržaja.

Takođe, biće izrađen sajt u cilju približavanja elektronskih servisa građanima u korišćenju digitalnih alata na kojem će biti postavljeni i multimedijalni sadržaji fokusirani na korisničko iskustvo, gde će audio-vizuelno uputstvo biti pojednostavljeno za krajnjeg korisnika koji nema nekog značajnijeg iskustva u korišćenju servisa dostupnih putem e-government platforme - kažu iz CDI.

Projekat "ICEDA" ima za cilj jačanje angažmana organizacija civilnog društva u promociji, oblikovanju i primeni projekta Evropske unije "Digitalne agende" za Zapadni Balkan, navode iz Crte, a koja će obezbediti građanima mogućnost da prate zahteve razvoja ekonomije i pomoći u modernizaciji državne uprave, ojačati bezbednost internet sadržaja, poboljšati povezivanje i unaprediti prostor za poslovanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • av, av kadrovi

    06:22 // 25. 3. 2021.

    Prvo obučiti zaposlene po firmama,npr moj upravnik pošte ne zna da slika dokumenat i to pošalje na mail,nisam siguran ali mislim da ni SMS poruku ne ume na smart mob tel da pročita.Sinovljeva sekretarica ili šta je već na fakultetu ne zna da proveri on line uplatu za ispit, školarinu i dr već mora da joj se odnese uplatnica?Tako da,obučavajte vi ove školovane a mi prosti ćemo se već nekako snaći!

  • Mara

    19:47 // 24. 3. 2021.

    I treba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: