Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 19. 5. 2016.

| Društvo

Organizatori Parade podelili maturante, pritisci na direktore

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
maturantski ples
Prošle godine plesalo više od hiljadu maturanata u Nišu; foto: Vanja Keser

Niški maturanti su dan pred njihov ples nezadovoljni - 20. maja će biti razjedinjeni - tim "Eko reakcije", koji podržavaju ministarstva prosvete i omladine, ples će organizovati u Parku Svetog Save, dok će ga druga organizacija, uz podršku Grada, organizovati u centru Niša.

Ministarstvo prosvete Podrška Maturantskoj paradi "Ples tolerancije" od Ministarstva prosveteTim "Eko reakcije", koji "Ples tolerancije" ove godine organizuje u 37 gradova Srbije, obuku maturanata je u 10 niških škola počeo još 1. aprila, ali neki direktori su odustali od saradnje sa njima i pored toga što su đaci mesecima na časovima redovno učili korake sa njihovim instruktorima.

Pouzdano znamo da je vršen pritisak na direktore da otkažu saradnju sa nama. Svi su zaboravili na suštinu manifestacije, sve se sada svelo na "otimanje" maturanata - kaže koordinator Maturantske parade iz "Eko reakcije" Biljana Jovanović.

Da su trpeli pritiske i dobijali pretnje priznaju i sami direktori kojima su stizali dopisi potpisani nazivom Plesnog kluba "Boom 018". U jednom od njih se ističe da je Služba za poslove gradonačelnika pripremila tužbu protiv "Eko reakcije" i ta organizacija se naziva saboterom. 

Isti dopis, upućen direktoru jedne gimnazije, sadrži i pretnje. U njemu piše da je, "u slučaju ponovnog sabotiranja Maturantskog plesa od strane Tima Eko reakcija advokat pripremio tužbu", ali i da su "novinari spremni za nastavak".

Molimo Vas da, ukoliko ne želite da maturanti učestvuju, o istom i obavestite maturante, kako biste izbegli medijsku sramotu i svedočenja po sudovima o sabotiranju projekta koji je imao sve zakonske okvire da se održi od strane organizatora "La Lune" - piše u tom dopisu.

Da je sličnih pritisaka i zahteva da se priklone "gradskoj organizaciji" bilo i na đake, potrvđuju oni sami.

Maturant jedne niške srednje škole kaže da je u školsko dvorište na generalnu probu sa instruktorkama iz "Eko reakcije" dva dana pred Paradu došao čovek koji je tražio da izglasaju sa kim će plesati.

Zahtevao je na sastanku sa po dva đaka iz svakog odeljenja odlučimo gde ćemo. Pričao je da Grad podržava samo jednu organizaciju i nagovarao nas da nju izaberemo. Ali mi mesecima vežbamo sa devojkama iz "Eko reakcije", tako da ćemo ipak biti u Parku Svetog Save - priča taj đak.

Eko - reakcija Instruktorke "Eko reakcije" držale časove plesa u Pravno-poslovnoj školi gde su im odjednom zatvorili vrataKaže da mu je žao što se ovo dešava i da se on i njegovi drugovi osećaju izigranima jer su prinuđeni da budu izdvojeni od cele generacije maturanata koja se, dodaje on, radovala plesu koji obeležava kraj jedne etape u njihovom životu.

Štrausova kompozicija "Slepi miš" u Nišu će se 20. maja u podne čuti na dve lokacije. Niški maturanti biće razjedinjeni, a neki su najavili da će, zbog čitave zbrke, pritisaka i međusobnih optužbi organizatora, od igranja potpuno odustati.

Ideja ove manifestacije osmišljene u Sloveniji 2001. godine, koja je u Srbiju dovedena 2006, jeste povezivanje mladih kroz ples i muziku. Maturanti u ovom delu Evrope, uz program koji se preko radija istovremeno emituje na trgovima u svim gradovima, tokom sinhronizovanog plesa igraju kao jedan, promovišući nenasilje, toleranciju, mir i zajedništvo.   

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sugrađanin

    09:33 // 20. 5. 2016.

    Deco,obucite majice u raznim bojama ,pa pravac Čair.To je vas dan.Sami se organizujte i pokažite šićardžijama šta mislite o njima.

  • bora

    00:41 // 20. 5. 2016.

    Da ste pametni moji dragi maturanti prosetali bi gradom da pokazete svima da ovaj grad jos zivi a onda uz svoju muziku i svoje ozvucenje ozaplesali u parku Cair i ignorisali sve one koji vam ne dozvoljavaju da mislite svojom glavom.Zaboga punoletni ste i srecno vam bilo.

    • cica

      09:18 // 20. 5. 2016.

      @bora Bravo za komentar.Poslusajte,maturanti pokazite da ste odrasli ljudi i da mislite svojom glavom.Deco draga,ZELIM VAM SVU SRECU OVOGA SVETA.

  • mladen

    22:57 // 19. 5. 2016.

    S vremena na vreme procitam vesti iz grada u kojem sam se rodio i iz kojeg sam odavno otisao. Osetim jaku nostalgiju ponekad. Covece, vi niste sposobni ni deciji ples, koji se desava jednom godisnje, da organizujete bez optuzbi, skandala i politike. Koga vi birate da vam vodi grad, da li ste normalni?

    • Smuki

      17:04 // 20. 5. 2016.

      pa biraju ga oni koji su ostali, a ne oni koji su otisli. Pa se posle iscudjavate. Krivica je i u Vama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: