Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 2. 3. 2023.

| Društvo

Organska kocka za supu niških učenika protiv efekta staklene bašte

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
utš
770.000 tona hrane se baci u Srbiji; foto: NIfood, privatna arhiva

Učenici niške Ugostiteljsko-turističke škole saznanjem da se godišnje 770.000 tona hrane baci u Srbiji, došli su do ideje da oforme učeničku kompaniju NIfood, koja će tu hranu koristiti u prozivodnji. Njihova organska kocka za supu naći će se na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije, koje će biti održano danas od 10 sati u Delta planetu.

Profesorka u školi i mentor na takmičenju Sanja Spasojević rekla je da su učenici Ugostiteljsko-turističke škole učeći na praksama u ugostiteljskim objektima uvideli da u žurbi da se hrana što pre pripremi, višak hrane baca, kako bi doprineli sprečavanju stvaranja efekta staklene bašte.

Koristimo cele proizvode povrća, ali i trop, to je ono što ostane kada se povrće i voće cedi. To je i dalje puno vitamina i minerala, umesto da se to baci mi koristimo za proizvodnju naše kocke za supu - rekla je Sanja.

utš (1) U četvrtak 2. marta u Delta planetu u Nišu predstaviće na takmičenju svoju kocku za supu; foto: NIfood, privatna arhiva Kako je rekla, najzahtevnije bilo je razraditi ideju, kojom će njihov proizvod biti kvalitetan i ukusan, ali i da ispunjava školske kapacitete.

Ukus je jednak ukusu kocki za supu koje imate u prodaji, ali ono po čemu se naša kocka za supu izdvaja je to što nema veštačkih boja, konzervansa, već je sve prirodno, povrće, so i suncokretovo ulje. Mogu da je konzumiraju svi i vegani i vegetarijanci, ali čak i mala deca. Brzo se sprema, a mnogo je zdraviji proizvod - rekla je profesorka.

Menadžer marketigna kompanije NIfood Milica Todorović, koja je treća godina smera Turistički tehničar, smatra da su im šanse na takmičenju velike.

Ja kao turistički tehničar nisam uključena u sam kuhinjski proces, ali s obzirom na to da imam marketing kao predmet, a ja sam u našoj kompaniji menadžer marketinga. Biću optimistična i realna, imamo potencijala za pobedu na takmičenju, jer jedini zadatak koji smo hteli da ispunimo jeste da se što manje hrane baca. Mi smo naša očekivanja kockom za supu ispunili - rekla je Milica.

Pored Milice, učestvovaće i Momčilo Mitrović, Vuk Jovančić, Luka Marković i Miloš Tošev, a nadaju se da će nakon Regionalnog takmičenja učeničkih kompanija jugoistočne Srbije biti u prilici da plasiraju svoj proizvod na tržište.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    18:57 // 3. 3. 2023.

    Da bi ta kocka bila organska- mora da se pravi od organskih sastojaka..... Ovo nije nista originalno, na zalost. Recepti za ovakvu "domacu radinost" vrte se po internetu i Jutjubu vec godinama. Nece kocka za supu da nas spasi od efekta staklene baste, na zalost- pogotovu ne u Nisu gde je aerozagadjenje katastrofalno, ali zbog toga sto se i dalje lozi sve i svasta po kucama.

    • Mimi

      12:13 // 4. 3. 2023.

      Ni jedan jedini proizvod ne moze i nece da spasi svet sam od sebe svojim postojanjem. Ali da ovako ruzno komentarisete nesto cime DECA pokusavaju da DOPRINESU spasavanju sveta (planete), pa vrlo zalosno sa Vase strane. Dajte i Vi svoj doprinos spasavanju planete ili drustva necim pozitivnim, umesto sto emitujete verbalni otrov koji svetu i nanosi najvise stete. Pozdrav!

    • vlada

      12:39 // 4. 3. 2023.

      neće ni gumdjanje da spasi planetu. svaka čast deco, samo napred!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: