Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 5. 2. 2016.

| Društvo

Oronula kuća "Oka sokolovog" uskoro pod zaštitom

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
kuca
Sređuju kuću srpskog ratnika; foto: Dušan Mitić Car, arhiva Safari kluba

Trošna kuća čuvenog "solunca" Dragutina Matića, čija je fotografija "Oko sokolovo" svetski simbol srpskog vojnika u Velikom ratu, mogla bi da postane muzej jer su njeni naslednici saglasni da je daju Opštini Gadžin Han na korišćenje.

Dragutin Matić Fotografija srpskog vojnika korišćena u ratnim albumima, udžbenicima, pozivnicama, služila kao inspiracija slikarima...Prema rečima predsednika Opštine Saše Đorđevića, naslednici Matićeve kuće u Ulici Maršala Tita broj 50 u selu Kaletinac su pronađeni i oni su "pokazali dobru volju" da je ustupe za muzej.

Mi smo im zahvalni. Sada sledi ostavinski postupak koji će voditi advokati. Nadamo se da će se to završiti za nekoliko meseci i da ćemo do 2018. godine na mestu trošne kuće imati muzej, bar za stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata - kaže Đorđević.

Kuća Ovako je kuća zatečena pre godinu i po dana; foto: Dušan Mitić Car; arhiva Safari klubaNa to da je kuća odlikovanog vojnika iz sela Kaletinac, čija se fotografija nalazi u ratnim albumima, školskim udžbenicima i muzejima širom sveta, potpuno oronula, urasla u korov i da u njoj propadaju vredni istorijski predmeti pre dve godine ukazali su Vlasta Stanojević iz Safari kluba i foto-reporter Dušan Mitić Car.

Posetili su je kada su pripremali rutu za ekspediciju "Putevima srpske vojske" održanu povodom obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata.

Tada je više ljudi zvalo da ponudi pomoć. Penzioner iz Rasine je želeo da donira celu svoju penziju, a jedna projektantska kuća iz Niša nudila je da besplatno uradi projekat, ali tada smo saznali da naslednici nisu u zemlji - kaže Stanojević.

Drago mu je da su se uslovi da se istorijsko blago iz Matićeve kuće sačuva i zaštiti od propadanja konačno stekli.

Vredni predmeti, Matićeve lične stvari, vojnički sanduk, sve je to sada pod vrednim nebom. Ako sve to nestane, nemate šta da pokažete budućim generacijama. Dobro je što smo se pomakli s neke tačke - kaže Stanojević.

CAR-7614.jpg Vredni predmeti Matićevih sada propadaju; foto: Dušan Mitić Car, arhiva Safari klubaPlan obnove kuće čuvenog vojnika i njenog stavljanja pod zaštitu države biće predstavljen na licu mesta u subotu 6. februara.

Tada će se u selu Kaletinac okupiti članovi ekspedicije „Stazama slavnih predaka“, komandant Kopnene vojske Srbije general potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Kola srpskih sestara i rukovodstvo opštine Gadžin Han.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Тина Георгиевна

    00:46 // 14. 10. 2016.

    У потрази за информацијама о Драгутину Матићу случајно сам након свих лоших вести успела да пронађем и овај текст који улива наду да ће овај заслужни сербски херој и јунак коначно добити свој Музеј. Искрено се надам, да је већ оставинска расправа завршена, јер ево већ је месец Октобар, и да ће надлежни испунити дато обећање.У ишчекивању нових (позитиовних) вести на ову тему, поздрављам вас !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: