Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 18. 11. 2019.

| Društvo

Osam medalja i pehar za niške đake na takmičenju gastronomije u Turskoj

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
ugostiteljska
Iz škole ističu da je ovo veliki uspeh jer je konkurencija bila velika; foto: Ugostiteljsko-turistička škola

Pripremom pilećih rolnica sa brusnicama, pačijih grudi i pilećeg filea sa prilozima, kao i jela nacionalne kuhinje, učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša osvojili su 5 zlatnih, 1 srebrnu, dve bronzane medalje i pehar na Internacionalnom festivalu gastronomije koji je održan u Turskoj.

Tim koji je predstavljao nišku školu i Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša činila su učenici trećeg i četvrtog razreda Aleksa Jeremijić, Dragan Jovanović, Andreja Kocić i Mihailo Stojanović.

Oni su se u Turskoj nadmetali u pojedinačnoj konkurenciji, u disciplini moderna kuhinja, kao i u ekipnoj konkurenciji u disciplini pripremanje jela nacionalne kuhinje na moderan način.

U pojedinačnoj konkurenciji Mihailo je pripremao jelo od pačijih grudi i osvojio je zlatnu medalju, a za pripremanje jela od pilećeg filea sa različitim prilozima i sosevima Andrija je osvojio srebrnu, dok je Dragan za jelo pileće rolnice sa brusnicama poneo bronzanu medalju, kao i Aleksa za jelo od pilećeg filea - navode iz niške Ugostiteljsko-turističke škole.

Objašnjavaju da su ostale medalje i pehar dobili u ekipnoj konkurenciji kada su pripremali jela nacionalne kuhinje.

U školi kažu da je na takmičenju u Turskoj bilo mnogo takmičara iz celog sveta, kao i da su takmičari svoja jela pripremali u specijalno opremljenim boksovima, od ponuđenih namirnica za 30 minuta pod budnim okom sudija koji poseduju sertifikate Svetske kulinarske asocijacije.

Svi takmičari su morali biti dobro pripremljeni i uigrani jer su se ocenjivale različite kategorije: higijena i estetika rada učenika, ekonomičnost u radu, pravilna upotreba sredstava za rad i spretnost u radu, estetski izgled pripremljenog jela prema recepturi, ukus i kvalitet pripremljenog jela uz uslov da se ne prekorači vreme - navode u školi.

Ističu da je ovo bila prilika da đaci pokažu šta su do sada naučili, ali i da usavrše svoje veštine i razmene iskustva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: