Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 15. 6. 2019.

| Društvo

Oskrnavljena tabla zahvalnosti SAD-u na niškoj Kardiohirurgiji

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
oskrnavljena tabla sad
Farbom na grb; Foto: D. Milić

Na tablu zahvalnosti vojsci Sjedinjenih Američkih Država za doniranje opreme vredne 400.000 evra, koja stoji na ulazu niške klinike za kardiohirurgiju, nepoznata lica noćas su bacila plavu farbu i oskrnavila je. Direktor klinike Dragan Milić kaže da ovaj vandalski čin doživljava i kao napad na opremu i mašine koje su dosad spasile život 500 pacijenata.

Tabla zahvalnosti SAD-u na fasadi klinike stoji skoro godinu dana od kad je donirana oprema stigla na Kardiohirurgiju. Osporavana je po društvenim mrežama, pisala se i peticija da se ukloni, a sada je doživela i direktan napad.

Direktor klinike Dragan Milić za Južne vesti kaže da je čitava atmosfera u društvu u kojoj se stigmatizuju oni koji sarađuju sa SAD i nazivaju neprijateljima dovela do ovakvog “logičkog sleda događaja”. tabla sad Poprskane i stepenice: Foto: D. Milić

Milić naglašava da donirana oprema zbog koje i postoji tabla spasava živote građana juga Srbije.

Zahvaljujući opremi koju je donirala američka vojska operisano je i spaseno više od 500 pacijenata. Ja ovo doživljavam kao da je neko bacio farbu i na naše mašine koje služe za lečenje najtežih pacijenata - navodi Milić.

Ipak, Milić kaže da ovo neće omesti one koji žele saradnju sa SAD i da će ona biti još veća.

Koristim priliku da se izvinim i američkom narodu i američkoj vladi i posebno američkoj vojsci zbog ovog čina skrnavljena neodgovornih ljudi kojih imamo u našem gradu i našoj zemlji - rekao je Milić.

Ko je oskrnavio tablu, zasad nije poznato. U policiji kažu da su prijavu primili noćas u 4:20 i da rade na slučaju.

Obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo po čijem nalogu policija intenzivno traga za počiniocima ovog dela - kažu iz policije.

Direktor Milić je prvu informaciju o skrnavljenju table podelio sa javnošću preko društvenih mreža, pa su u komentarima na objavu Milića “pale” i osude ovog čina, ali i reči podrške.

Mića Jevtić iz Gradskog odbora Demokratske stranke napisao je da je ovim bačena ljaga na Srbiju, a svoj komentar dala je i načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

“Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade” - napisala je Sotirovski.


I KC Niš osudio vandalsko ponašanje

Na nočašnji nemili događaj reagovala je i Uprava niškog Kliničkog centra i osudila vandalizam nepoznatih počinilaca.

Nakon uočene štete, služba obezbeđenja KC Niš, slučaj je odmah prijavila pripadnicima PU Niš, koji su potom izašli na lice mesta. Nadležne službe u niškom Kliničkom centru i rukovodstvo Klinike za kardiohirurgiju, već su preduzeli mere u saniranju pričinjene štete - navode u KC Niš.

Uprava Kliničkog centra Niš, kako dodaju, očekuje od nadležnih organa, da u najkraćem mogućem roku utvrde sve okolnosti i pronađu počinioca, odnosno počinioce.

Podsetimo, tabla je postavljena juna prošle godine kada je Kardiovaskularnoj i transplantacionoj hirurgiji u Nišu vojska Sjedinjenih Američkih Država poklonila aparate i tehniku u vrednosti od 400.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ucitelj

    11:58 // 18. 6. 2019.

    Ovo je lazna donacija a cak i da su nesto dali cifra je smesna i za polovnu izraubovanu opremu a kamoli novu tog tipa, cilj postavljanja ovog nakaradnog imperijalistickog grba je simbolizacijq okupacije, nesto slicno se odigravalo i za vreme nacisticke okupacije

  • N.N.

    15:51 // 17. 6. 2019.

    Razlila se farba sa pecata. Kao proplakala ikona.

  • Moroljub

    13:44 // 17. 6. 2019.

    Zasto bas plava. Nesto simbolizuje. Pored mrznje verovatno jos nesto.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: