Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 26. 5. 2014.

| Društvo

Oskudan izbor gradskih suvenira u Nišu

Autor:Marko SmiljkovićIzvor:Južne vesti
Ljuba-suveniri.jpg
Vlasnik "Niškog grafita" sa suvenirima koje dele teniseri, državnici i drugi

Turisti koji dođu u Niš “osuđeni” su na mali izbor gradskih suvenira. Oni moraju da biraju između bronzane glave cara Konstantina i neke majce sa niškim logom, a tu je i par privezaka, pa i čokanja za rakiju sa niškim obeležjem.

2 Zimonjić sa "Grafitovim" poklonomPrava sramota je bila tokom uskršnjih praznika kada se u Nišu nije mogla kupiti uskršnja čestitka, ali sa ćiriličnim slovima. Mogla se naći sa latiničnim pismom, na engleskom jeziku, ali na službenom srpskom jeziku - ne.

3 Nikolić sa "Grafitovim" poklonomMalo ko zna da se u Nišu izrađuju svi oni suveniri i pokloni koje Novak Đoković, Zimonjić i drugi iz Teniske reprezentacije Srbije na Dejvis i Fed kupu daruju gostima turnira. Ove suvenire, vedute i druge simbole proizvodi Izdavačka kuća "Niški grafit" koja može da se pohvali time da su njeni proizvodi bili i deo poklona koji su dobijali predstavnici reprezentacija na poslednjoj zimskoj Olimpijadi u ruskom gradu Sočiju.

Ljubiša Marković, vlasnik "Grafita" kaže da je naša Teniska reprezentacija do sada poklanjala Hristove monograme, a za Soči su proizvedene reklamne kocke sa slikama ovog ekskluzivnog ruskog grada.

- Ponuda je stvarno oskudna u prodavnicama suvenira. Malo je izbora, a garantujem da svaki turista u Nišu želi da ponese nešto specifično iz našeg grada koji ima takvu istoriju da bi pravljenje suvenira bila prava industrija. Ipak, o tome mora da vodi računa Grad - ističe Marković.

Njegovi suveniri su završili i na Krfu.

- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, na primer, kod nas izrađenu kopiju Miroslavljevog jevanđelja poklonio Srpskoj kući na Krfu, a ministar Selaković je naručio Dušanov zakonik, rad na staklu. Naši suveniri se izvoze u Hrvatsku, Italiju i prava je šteta što Niš nema razvijenu tu granu uslužne delatnosti - zaključuje Marković.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Andrij

    18:16 // 27. 5. 2016.

    Bravo za Niski Grafit.Najoriginalniji proizvodi ubedljivo.
    Svetsko a nase!

  • Milan Jovanovic

    00:25 // 28. 5. 2014.

    Niš treba da je ponosan na Niški Grafit. Par puta sam dovodio ljude, za koje znam da su proputovali dosta, i bukvalno bi im vilica pala pred čika Ljubinim suvenirima, osobito tehnika rada na staklu

  • nenad

    17:55 // 26. 5. 2014.

    G-dine Smiljkovicu,da li Vam je,zbog ovog pisanija, upucena kakva socna psovka,od onih koji obilato PARLAJU taj deo srpskog vokabulara ? Ako ne, znaci da negde crnce na sluzbenom putu. Strpite se. Poz

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: