Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 5. 7. 2016.

| Društvo

Osmaci u Nišu radije birali četvorogodišnje škole

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Završni ispit
Najviše interesovanja sa gimnazije, Medicinsku i Pravno-poslovnu školu; foto: Vanja Keser

Osmaci, koji nisu imali dovoljno bodova da srednju školu upišu u prvom upisnom krugu, popunjavaju novu listu želja, a pošto su njihovi vršnjaci popunili gimnazije i većinu četvorogodišnjih škola u Nišu, na raspolaganju su im tehničke škole sa trogodišnjim zanimanjima.

Nijednog mesta za njih nema u gimnazijama, Medicinskoj, Pravno-poslovnoj, Ekonomskoj i Ugostiteljsko-turističkoj školi.

Najveća navalica bila je na bilingvalna matematička odeljenja gimnazija "Svetozar Marković" i "Stevan Sremac" u kojima se nastava odvija na srpskom i jendom stranom - engleskom ili nemačkom jeziku. Oni koji su ih upisali su uz završni polagali i prijemni ispit znanja stranog jezika i morali su da osvoje najmanje 98 bodova.

Budućim farmaceutskim tehničarima je, na primer, bilo neophodno 96 poena, trgovinskim tehničarima 66,29 bodova, a konobarima i poslastičarima je, na primer, bilo dovoljno više od 51,46 bodova.

Koji su obrazovni profili i smerovi u niškim školama popunjeni i koji je u njima bio prag znanja, kao i gde još ima mesta za upis možete videti na sajtu Ministarstva prosvete.


Muke s matematikom

U Nišavskom okrugu osmi razred je završilo 3.559 đaka, od čega 2006 ima odličan uspeh, 898 ih je sa svim peticama, a među njima su 742 nosioca Vukove diplome.

Testove je polagalo 3.538 đaka, što znači da će 21 osmak, koliko ih je bilo odsutno iz zdravstvenih razloga ili drugih razloga, završni ispit će polagati u avgustu.

Sudeći prema zvaničnim rezultatima, najmanje muka osmacima zadao je test srpskog jezika na kome su đaci nišavskog okruga u proseku osvojili 14,6 bodova, sve zadatke su tačno uradila 322 đaka, a nula poena imalo je njih četvoro.

Nešto teži bio je kombinovani test na kome je u proseku postignut 13,71 bod, maksimalan broj poena na njemu imaju 73 đaka, dok je njih petoro imalo nula bodova.

Najviše problema zadao je test matematike, posle kog su se đaci, ali i roditelji odmah žalili zbog, kako su rekli, predugih zadataka i premalo vremena za njihovo rešavanje. Prosečan broj bodova na ovom testu je 9,55, sve zadatke su tačno uradila 23 đaka, a nula poena na ovom testu ima čak 55 učenika.

Sve zadatke na sva tri testa uradila su 4 đaka, a njih 97, računajući i bodove iz škole i na testu, osvojilo je manje od 50 poena, što znači da oni, prema pravilu uvedenom ove godine, nemaju pravo da upišu četvorogodišnju školu.

U Školskoj upravi Nišavskog okruga kažu da je završni ispit protekao bez problema, a da grešaka nije bilo ni prilikom popunjavanja liste želja.

Podsetimo, za ukupan broj bodova za upis računa se uspeh u 6, 7. i 8. razredu na osnovu čega đaci mogu da prikupe maksimalno 70 bodova, dok im završni ispit može obezbediti najviše 30.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ljubisa

    18:43 // 5. 7. 2016.

    Pogledaj sajt o protivzakonitom preopterecenju ucenika http://www.zastitnik.rs/index.php/lang-sr/2012-02-07-14-03-33/4553-2016-01-25-10-42-34
    I niko ne postuje ovo!!!!
    Koje smo mi drustvo???

  • ljubisa

    18:41 // 5. 7. 2016.

    Ukinite ocenjivane, sve je postalo farsa.
    Iz ocena ne stoji znanje. Ako je 80 % odlicnih onada ukinite ocenjivanje. Od malena ucimo decu da se ne ispalati da se radi. Radio ne radio ti si odlican, tako ih ucimo da nista ne rade nego da ...
    Nase skolstvo je posle sudstava i zdravstava najslabija karika drustvenog sistema. Ucenici protivzakonito preoptereceni i nikom nista.

  • Anka

    16:10 // 5. 7. 2016.

    Pa kad bi mogli svi najbolje bi bilo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: