Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:37, 29. 1. 2018.

| Društvo

Osmi rođendan "Južnih vesti"

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Južne vesti
I dalje insistiraju na kritičkom izveštavanju i istraživanju o raznim zloupotrebama para građana; foto: JV/A. S.

Tekstom o manipulacijama na niškom Aerodormu, koji je dobio nagradu NUNS za istraživačko novinarstvo, pre 8 godina i formalno je "počeo život" Južnih vesti na medijskom nebu Srbije. Prošle godine ista nagrada je zamalo ponovo otišla u ruke novinara ovog medija - za istraživanje spornih tendera kojim je Ministarstvo za rad obnovilo svoj vozni park.

Iako su Južne vesti neformalno počele sa radom 13. avgusta 2009. godine, prvi tekst o manipulacijama na niškom Aerodromu, koji je “pustio u etar” tadašnji šef Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a Đorđe Padejski, označio je i zvanični početak rada ovog medija. Đorđe Padejski Đorđe Padejski pre 8 godina označio početak rada "Južnih vesti"; foto: JV

Kritičko izveštavanje i istraživanja o raznim zloupotrebama para građana, kao i malverzacijama u javnom sektoru su i danas ono na čemu ovaj medij insistira.

Kako kaže zamenik glavnog urednika Aleksandar Stankov, prethodnu godinu, osim toga što je u redakciji stasalo nekoliko mladih novinara, obeležilo je i veliko istraživanje spornih tendera za nabavku službenih vozila Ministarstva rada, u vreme dok je ministar bio Aleksandar Vulin. Peđa nagrada Prvi objavljen tekst dobio nagradu za istraživačko novinarstvo; foto: JV

Koliko su naša pisanja bila tačna potvrđuje i činjenica da je Agencija za borbu protiv korupcije konačno, više od pola godine nakon naših tekstova, pokrenula istragu o ovom slučaju. Mi smo se zahvaljujući tim tekstovima, prvi put posle 2010. godine kada smo je dobili, našli u najužoj konkurenciji za nagradu za istraživačko novinarstvo. Naše istraživanje bilo je među 5 najboljih u Srbiji, a u kategoriji onlajn medija smo bili jedini sa lokala - pojašnjava Stankov.

Osim toga, objavljena je i serija tekstova o “bahaćenju funkcionera i mahinacijama u Opštini Pantelej”, ali Stankov ističe da te priče još nisu zanimljive nadležnim institucijama i nada se da je to samo trenutno. redakcija Novinari "Južnih vesti" su u 2017. realizovali i uživo emisiju o izborima; foto: printskrin

Novinari Južnih vesti su u 2017. realizovali i uživo emisiju o predsedničkim izborima, kada je više od 40 ljudi pripremalo i učestvovalo u izveštavanju u izbornom danu, a vesti na sajtu i celu tročasnu emisiju je te večeri pratilo preko 80.000 građana.


“Kod nas je na prvom mestu uvek bio građanin”

Južne vesti su se za ovih 8 godina postojanja istakle i postale prepoznatljive po pisanju o korupciji, kao medij koji nije podlegao senzacionalizmu, “vidljiv” u celoj Srbiji iako pokriva jug zemlje, ali i kao kredibilan izvor drugim medijima i građanima.

Stankov kaže da u današnjem srpskom novinarstvu i nije teško biti drugačiji, jer se mediji, posebno oni na internetu, uglavnom rađaju kao tabloidi ili se u njih pretvaraju. Aleksandar Stankov Zamenik urednika Aleksandar Stankov kaže da je "Južnim vestima" na prvom mestu uvek bio građanin; foto: Media centar Niš

Oni koji nas čitaju, a realno sagledavaju život oko sebe i nisu fanatično opredeljeni ni prema jednoj političkoj opciji, sigurno u našem radu prepoznaju profesionalnost, etiku i istinu - dodaje Stankov.

To potvrđuje i činjenica da svih ovih godina maltene nijedan tekst koji je objavljen na Južnim vestima nije demantovan, ističe Stankov, a to nije pošlo za rukom ni onima koji su to pokušavali da urade u emisijama Južnih vesti, jer su se u argumentovanim odgovorima na pokušaj demantovanja vraćali na ono njihovo izvorno - bahatost.

Kod nas je na prvom mestu uvek bio građanin, a tako će biti i ubuduće, koliko god institucije bile zatvorene i za nas i za njih. Nažalost, mislim da nam tek predstoji sve veća nedostupnost informacija od strane nadležnih - zaključuje Stankov.


Glavni urednik sniman iz automobila, pretnje i "saveti" ne jenjavaju

Južne vesti su takoreći od svog osnivanja, pre svega zbog oštrog pera i otvaranja tema koje bi neki da gurnu pod tepih, bile "trn u oku" brojnim funkcionerima, pa pretnje, psovke i uvrede nisu retkost. To se, nažalost, dešavalo i tokom 2017. godine.

Početkom prošle godine je nepoznata osoba iz auta koji je bio parkiran u centru Niša kamerom snimala glavnog urednika Južnih vesti Predraga Blagojevića. Iako je slučaj odmah prijavljen policiji, ni 8 meseci nakon toga nije otkriven identitet osobe koja ga je snimala iz automobila "golf 5", ni pored fotografija i video snimaka.

Ono što je bilo karakteristično svih ovih godina, pa i prethodne, je to što novinari Južnih vesti često dobijaju pretnje, uvrede i “savete” kako bi trebalo da rade. Tako je predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević (SNS) tokom prošle godine ponovo odbio da odgovara na pitanja novinara i nazvao ih je “senzalističkim lažovima”, pa čak i kriminalcima, ali svoje optužbe nikada nije potvrdio, niti dokazao nijednim demantijem ili na neki drugi način.

Nedavno je zamerke na rad, ali i "savete", imao i poverenik SNS Zvezdan Milovanović koji je rekao da novinari imaju "bolesnu želju za negativnošću" i ocenio da se bave samo "iluzornim negativnim stvarima koje nemaju blage veze sa životom" i poručio da se ubuduće bave nečim "što je razložno". Međutim, ni on nije precizirao na šta konkretno misli i na čemu bazira svoje tvrdnje.

Rad redakcije nije promakao ni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je novinarima Južnih vesti poručio da nastave da kritikuju Srpsku naprednu stranku “sve žešće, snažnije i sve jače”, da bi mogli da budu još bolji.

Redakciju sa sedištem u Nišu i dopisništvom u Leskovcu, Svrljigu, Vranju i Prokuplju, čine uglavnom mladi novinari, a od 1. decembra 2014. Južne vesti su zvanično dopisništvo TV O2, a od decembra 2015. i televizije Prva.


Međunarodno priznanje

Uz brojne novinarske nagrade dodeljene članovima redakcije, priznanje kvaliteta i kredibiliteta pokazuju i brojne stručne analize najvećih svetskih organizacija.

Tako je Svetska asocijacija medija i izdavača u svom izveštaju "Moderacija komentara: Najbolja iskustva" 2013. godine deo prakse Južnih vesti uporedila sa medijskim gigantima kao što su BBC, Rojters i Njujork tajms.

Ubrzo nakon toga, nemačka Dojče Vele Akademija je 2014. godine uz RTV Vojvodine označila Južne vesti kao svoje strateške partnere u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milanče

    19:36 // 29. 1. 2018.

    Ovi botovi iz SNSa mora da udare minuse pa to ti je, krivo im je jer opstajete i pored tolikih napada i uvreda!!! Necemo mrak u medijima!! JV samo jako !!!

  • Aperkat

    18:40 // 29. 1. 2018.

    Neka Vam je srecan rodjendan!Pedja,otvori se malo,da bude neka zakuska,zasluzili ste!

  • nisliski mohikanac

    18:03 // 29. 1. 2018.

    Hvala za informacije I hrabrost.
    Sve najbolje vam zelim u daljnjem radu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: