Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 22. 6. 2021.

| Društvo

Osnivač udruženja "Udahni duboko": Nadležni štite interese fabrike, a ne građana Surdulice

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti

Emisija 15 minuta - gost osnivač udruženja "Udahni duboko"

Nakon svih pokušaja u vidu protesta, peticija, tribina i pregovora sa fabrikom Knauf Insulation problem zagađenja vazduha u Surdulici se ne rešava, a Stojan Ivković iz udruženja “ Udahni duboko” kaže da ministarstvo i ljudi koji su nadležni za ove probleme štite interese fabrike, a ne interese svojih građana, čije zdravlje je ugroženo.

Akcidenti u fabrici Knauf, zagađenje vode i vazduha, negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje građana, naveli su građane Surdulice da ponovo krenu sa protestnim šetnjama i da upute određene zahteve fabrici sa rokom za ispunjenje od 6 meseci.

Kako kaže Ivković u emisiji 15 minuta, iako su prve proteste podržali čelnici Opštine i bili potpisnici peticije, danas nemaju podršku iz Opštine, niti iz bilo kojih drugih nadležnih institucija kojima su se obraćali.

Nakon sastanka 2019. godine sklopljen je dogovor između firme Knauf i Opštine, da firma Knauf učini određene vrste donacija kako bi opština njima učinila te ustupke da oni i dalje neometano rade. Poslednja u nizu akcija je sadnja 300 sadnica na putu ka Belom polju, koja apsolutno ne doprinosi ničemu, niti zdravlju građana, niti kvalitetu vazduha - kaže Ivković.

Ističe da se merenja koja je radila Opština i merenja koja je obavila fabrika ne poklapaju, ali da nadležni nisu ništa preduzeli.

Mi ne želimo da prihvatimo da zagađenje bude u granicama normale, jer su u tom zagađenju uključene kancerogene čestice koje su opasne po život. One su opasne čak i ako su u malim količinama, naročito ako su konstantno prisutne kao što je to slučaj u fabrici Knauf - kaže on.

Zbog navodnog porasta broja obolelih od raka u ovom mestu, jedan od zahteva ovog udruženja je i da fabrika osnuje fond kojim bi se finansiralo lečenje dece koja su obolela od raka u Surdulici i okolini.

Građani su, kako kaže Ivković, svesni ovog problema i oni su kroz protest iskazali svoje nezadovoljstvo, međutim napominje da mnog nisu protestovali iz straha.

Neko stoji iza firme Knauf i neko je tim ljudima rekao da danas ne izađu na proteste. Sve dok građani budu mislili da im je materijalna egzistencija bitnija od zdravlja dece, naši protesti neće uspeti - objašnjava on.

Kako izgleda borba građana za čist vazduh i životnu sredinu, kakve su zahteve oni imali za fabriku Knauf i da li institucije brinu o zdravlju građana možete pogledati u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovica

    15:57 // 30. 8. 2021.

    Trebalo bi obavestiti direkciju u Nemačkoj,nemačke medije i sindikat kako se Knauf ponaša u Srbiji.Što više objava a lokalne prevarante i lopove koji bi prodali rođenu majku za šaku para i malo vlasti treba g motkama oterati. Truju vazduh u Surdulici truju i reke.Rudnik Grol čiji je jedan od vlasnika glavni gazda u Surdulici počeo je da ipušta otrov u Jelašničku reku Ribe u ribnjacima otrovane

  • Pjerica

    14:37 // 23. 6. 2021.

    Bitno je da vi ugradite katalizatore u automobile, ostalo nije bitno..

  • Baba Stana

    00:06 // 23. 6. 2021.

    Sve okej, ali ja se pitam gde su bili svi, tj gde su i sada da podignu glas protiv najvećih zagađivača - a to su ložišta državnih i lokalnih institucija na ugalj (i to onaj najgori). Zimi ne može da se diše na kilometar pored doma zdravlja.
    Gde su svi bili kada su se gradile MHE oko Vlasine? Uništiše vodopad i nikome ništa.
    Novica manipuliše protestima kada mu zatreba koji evro od Knaufa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: