Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 3. 3. 2024.

| Društvo

Osnovci iz Popovca učili o sovama koje žive u dvorištu njihove škole

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
popovac (1)
"Male ušare" nastanjuju dvorište škole u Popovcu; foto: "Pokret za moderni Niš"

Uoči Svetskog dana divljih vrsta koji se obeležava danas, učenici osnovne škole “Milan Rakić” u Popovcu učili su o sovama koje godinama nastanjuju dvorište njihove škole - “Malim ušarama”.

popovac (2) Radionica za đake; foto: "Pokret za moderni Niš" Pokret za moderni Niš i Udruženje Zoo planet posetili su osnovce u Popovcu i sa njima razgovarali o ugroženoj divljoj vrsti ptica koja je zaštićena domaćim i međunarodnim dokumentima.

Desetak primeraka “Male ušare”, koje pripadaju porodici sova, našle dugi niz godina svoje stanište na drveću u dvorištu škole u selu. Imali radionicu u cilju podizanju ekološke svesti među učenicima osnovnih škola počev od najranijeg uzrasta, učenju o značaju očuvanja biljnog i životinjskog sveta kao i promociji ekoloških navika uz upoznavanje osnova programiranja - navode iz Pokreta za moderni Niš.

popovac Svetski dan divljih vrsta obeležava se 3. marta; foto: "Pokret za moderni Niš" Predstavnici Zoo planeta pričali su osnocima o sovama, njihovom značaju za zajednicu, kao i koliko su ugrožene i na koji način oni mogu da im pomognu.

Radionica je održana 1. marta, a Pokret za moderni Niš je đacima podelio nagrade i predao školi kolaž “Sova” koji je od ekoloških materijala radila slikarka iz Niša Katarina Radić.

Svetski dan divljih vrsta se odlukom Generalne skupštine UN obeležava od 2013. godine širom sveta svakog 3. marta, ukazujući na štetne aktivnosti koje mogu biti pretnja za opstanak divljih vrsta u prirodi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: